Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа изненадан, че Министерството

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа изненадан, че Министерството
Коментари Харесай

Наистина ли Бойко Борисов е изненадан от „новия“ държавен дълг?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа сюрпризиран, че Министерството на финансите се готви да тегли нов държавен дълг тази година. Тази изненада, обаче, наподобява изненадваща минимум по две линии – в бюджетът за 2023 година е заложен недостиг от 3%, а той няма по какъв начин да бъде затрупан по различен метод, с изключение на посредством изтегляне на заем. " Изненадата " на Борисов е странна и заради повода, че съвсем всички депутати от неговата партия единствено преди два месеца гласоподаваха „ за “ взимането на държавен заем по време на приемането на тазгодишния бюджет.

Коментарът му бе употребен в акцията за локалните избори на ГЕРБ и пристигна след изявление на финансовия министър Асен Василев за Българска телеграфна агенция, където той споделя, че тази година ще се тегли нов държавен заем.

Като (не)коалиция не сме осведомени, че държавното управление се готви за нови заеми, най-малко аз “, сподели Борисов на предизборна среща на ГЕРБ в Търговище.

Новият дълг, който се чака България да заеме, както и съотношението сред дълга и брутния вътрешен артикул (БВП) са едни от първите неща, които по принцип стават обект на разискване след издание на всеки проектобюджет. Това са и едни от главните параметри, на които лежи бюджетът на страната, защото значително те са свързани с размера на недостига, който би трябвало да бъде затрупан.

Така фактът, че Асен Василев предлага тази година България да може да вземе до 7.5 милиарда лева нови заеми бе явен още в края на юни.

В тази сума влизат и 3 милиарда лева, които бяха изтеглени от служебния финансов министър Росица Велкова още в първите дни на януари 2023 година Те бяха предопределени да погасят през март остарял заем, теглен по времето на ГЕРБ.

Така разполагаем на Василев останаха 4.5 милиарда лева, вероятни за евакуиране. Те би трябвало да финансират бюджетния недостиг, който се чака да бъде към 4.6 милиарда лева В началото на месеца от министерството на финансите потвърдиха, че в идващите месеци се чака плануваният недостиг да бъде доближат.

В изявлението за Българска телеграфна агенция Асен Василев удостоверява, че до края на годината сумата би трябвало да бъде изтеглена, с цел да може да се покрият разноските, за които не доближават доходи. Той добави, че евентуално дългът ще бъде стихотворец на интернационалните пазари, защото сумата е огромна, с цел да бъде набрана от вътрешния пазар и то в границите на единствено два месеца и половина.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР