Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поднесе поредната изненада, появявайки се

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поднесе поредната изненада, появявайки се
Коментари Харесай

Борисов отново с кожения шлифер - спомен за мачото, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сервира следващата изненада, появявайки се на предизборна среща в Кърджали, облечен още веднъж с прословутия черен кожен шлифер от времето, когато беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Дрехата е емблематична освен за началото на века, политическата и социална конюнктура у нас в интервала 2001 - 2005 - 2006 година, а и за самия политик, който построи облика си на мачо, избавител на нацията точно посредством симиотичния облик на черния кожен тренчкот.

Несъмнено припомнянето на времената отпреди 20-ина години в разгара на предизборната акция е издирван пи ар ход от страна на екипа на Борисов. Цели се припомняне, даже създаване на възприятие на носталгия по тези отминали времена, когато Борисов безусловно " ловеше " нарушителите всекидневно, появявайки се в този тип на всяка полицейска акция.

Образът му тогава се свързваше с активност, с мачизъм, с мъжество. Носеше чувство за надзор, за сигурност. 

Това се търси и през днешния ден от гласоподавателя, който е изтощен от избори през половин година, жадува за непоклатимост и напредък, и не има вяра на политическите си водачи.

 

Връщайки се към облика, който го изстреля отпред на страната, Борисов като че ли желае да подсети, че той е точният човек, че има опит и към този момент се е справял неведнъж с рецесиите в страната. Иска да акцентира още веднъж на мъжествеността, на силата, на харизмата. Да възроди оня позабравен облик на сантименталния воин от приказките, който избавя света. В този смисъл коженото палто е самобитна препрадка и към наметалото на Супермен. Както и към кино облиците на самотния войник, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ неприятеля в името на спасението на света.

 

Борисов се появи в Кърджали, изглеждайки тъкмо по този начин, както и преди 20 години – с тъмни дънки, с черна блуза и кожен шлифер.

 

„ Той се завърна “, обяви нощес пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки фотография на Борисов в цялостен растеж, на която ясно проличава решителната външност на водача и твърдото изражение на лицето му.

Поредната препрадка към екшън филм и може би най-цитираната кино имитация на всички времена: " I ll be back ", с която мускулестият Арнолд Шварценегер постоянно се завръщаше в най-хубавата си форма, с цел да разгроми неприятеля.

Ето я и историята на Борисов и обичаното му кожено палто

Метаморфозата на Борисов през последните 30 години е огромна: от охранител на видни персони като някогашния държавен глава Тодор Живков, Негово Величество цар Симеон Втори и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, през поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи и кмет на столицата до министър-председател в три държавни управления (с дребни спирания в интервала 2009 - 2021 г.). Постепенното нанагорнище по обществената стълбица трансформира и външния тип и стилните желания на Борисов. Типично в собствен жанр през последните три десетилетия той построява емблематични визии, които допълват облика му на човек от народа и генерал-лейтенат в структурите на Министерство на вътрешните работи.

След като става основен секретар на Министерство на вътрешните работи Борисов стартира да демонстрира много фриволност от отношение на облеклото си. В началото на новото хилядолетие генералът добавя героичната си външност на герой с престъпността с дълъг шлифер от лъскава кожа, като цялото му облекло е решено в черен цвят. 

 

(Според медиини изявления мантото е харизано на Борисов от сестра му – здравната сестра Красимира Иванова. Тя зарадвала по-малкия си брат с неповторимия шлифер от телешки бокс за 40-ия му рожден ден).

 

Носи маратонки и пристегнат кожен колан, а акцентът пада върху широкополата му шапка борсалино. Визия, която „ приказва ” доста за притежателя си – мъжага, борещ се със злото в името на националната истина. Един същински екшън воин.

По-късно, като министър-председател, Борисов продължава да носи кожено палто, само че в много по-скромен вид, като вършат усещане скъсената му дължина, декоративните детайли по шева, комфортните обемни странични джобове, както и пухената вътрешна част.

Той комбинира якето с всичко, което има в дрешника – тениски или блузи в разнородни цветове и като предписание го носи постоянно разкопчано. Тук би трябвало да подчертаем, че като министър председател Борисов си разрешава да носи дрехата единствено в дните на обиколки из страната. По време на другите си задължения постоянно следва протоколните правила.

Ако обаче съпоставяме някогашната leather визия на Борисов от годините му на основен секретар на Министерство на вътрешните работи с премиерскта му външност, би трябвало да отбележим, че налице е по-малко фешън пушилка, т.е. издирван е резултатът на немарливост и продуктивност, а не на мачизъм и мощ.

И въпреки всичко, в случай че деликатно проследим визията на политика, ще видим нещо любопитно. През януари 2017 година Борисов избира да облече обичаното си дълго кожена палто за церемонията по встъпване в служба на президента Румен Радев. Разбира се, под шлифера тогавашният министър председател носи костюм с риза и сако, както изисква протокола на заемания от него пост. Но може да предположим, че изборът на тренчкот за формалното събитие е израз на непризнаване на новоизбрания държавен глава – дали е по този начин или не, можем единствено да гадаем, само че фактът, че пет години по-рано, през януари 2012 година, когато Росен Плевнелиев поставя клетва като президент, Борисов носи надалеч по-елегантно вълнено палто с двойна яка, е сладкодумен.

Мястото на кожения шлифер в стилната промишленост

На британски го назовават с думата raincoat, дъждовно палто, или тренчкот. В историята на модата, изкуството и литературата то е заредено с голямо напрежение и спорни страсти. Най-ранните реквизитни показа за него са метафора на мракобесието и насилието - кожен шлифер върху военна униформа, знак на жестокостта, фашистите, Гестапо, лагерите, непроницаеми мъже с лъскави ботуши насилват безпомощни хора.

От друга страна, Щирлиц, положителният шпионин, също носи дъждовно палто, тъй че става въпрос по-скоро за обща отрицателна визия за шлиферите от епохата на Втората международна война. Цивилният му вид е не по-малко неприветлив и безскруполен - мафиотският шлифер, пристегнат с колан, прикриващ револвери, автомати, остри ножове и зли планове.

Съвсем друго нещо обаче е кариерата му в киното, там тази другояче безформена непромокаема дреха бележи неизразим напредък, трансформирайки се в признак на самотния войник, който се бори със злото, без значение от невъзможните условия, побеждава го, рискувайки всичко.

Несъмнено, последното тълкувание е уместно за лъскавия кожен шлифер на Борисов, който възкръсна в дрешника му напролет на 2023 година.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР