Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли вчера спекулациите, че той

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли вчера спекулациите, че той
Коментари Харесай

Георги Харизанов смълча българите: Денков не се справя. Ето кой ще е новият вицепремиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли през вчерашния ден спекулациите, че той ще е идващият министър председател на България при ротацията, която се чака при започване на март и не изключи промяна на министри при тази ротация. Днес обаче в изявление за “24 часа ” политологът Димитър Ганев съобщи, че не изключва изцяло сходна опция.
„ Към днешна дата министър-председател ще бъде госпожа Мария Габриел. Няма обстоятелства, които да поддържат други изказвания и размишления в друга посока “, безапелационен бе анализаторът Георги Харизанов, който е и редови член на ГЕРБ.
Той разяснява пред БНР процеса на промяна на властта без да се губи болшинството и разпределението на позиции в регулаторите:
“Представям си го като напълно естествен развой, който, за всеобщо удивление, ще протече безболезнено и без непотребни нервности и търкания, както беше приемането на държавния бюджет и Конституционните промени. Мисля, че минахме през доста по-големи и значими неща, в сравнение с формалната промяна на върха, която също така е контрактувана ”.
Според Харизанов стои въпросът дали ще се стигне до радикална смяна в кабинета
“Според мен огромният въпрос е кой ще остане вицепремиер от другата страна предвид на събитията и динамичността при ПП-ДБ. Там се вижда, че гласовете за “несправящия се акад. Денков ” се ускоряват, а фигурата на Асен Василев от ден на ден и повече израства и набира мощ в средите на Политическа партия и за сметка на акад. Денков, и за сметка на Кирил Петков ”.
Експертът е на мнение, че Василев израства в политиката “без да позволява всекидневно неточности, без да демонстрира недостатъци, без да сътворява гафове и нелепици ”.
“Нямам поради обществената страна на нещата. Ако позволите да се пошегувам, това че синдикатите подлагат на критика някои финансов министър е безвъзмездна реклама за него. Извън закачките, имам друго поради и то не се върти към обществените изяви на господин Василев в Народното събрание и общите му изказвания с господа Цонев, Пеевски, Борисов, Теменужка Петкова или който и да било различен. Става въпрос за систематизиране на балансите, за метода, по който се упражнява властта в самото държавно управление, за основни назначения, за ръководство на процеси. Там в случай че някой демонстрира качества, това е Асен Василев ”.
“Господин Василев от човек, който щеше да строи затвор в Банкя, се трансформира в политик, който солидно упражнява властта, първо. Второ, съумява да води разговор с тези, които щеше да вкара в пандиза. Трето съумя да проумее политическите действителности и салда и да разбере, че единствено с борба няма да стане и че той няма никакъв затвор да строи, а би трябвало просто да си седне на стола и да си прави добре работата ”.
Василев и Петков са основали “доста стабилен втори ешалон в лицето на Денков, Лорер, Никола Минчев ” в Политическа партия, само че не те са хората, които взимат решенията, акцентира анализаторът и напомни, че към този момент има сделка Николай Денков да заеме поста на учебен министър след ротацията. Има механизъм, по който президентът може за малко да се върне във властта при ротацията, счита Харизанов, съгласно който президентът няма да се възползва:
„ Има, само че макар много странното орязване на пълномощията на президента не мисля, че когато няма законна обстановка на завършил парламент, който е некадърен да избере държавно управление, господин Радев би злоупотребил с мандата “.
Конституционните промени в частта им за смяната на пълномощията на президента “изглеждат конюнктурни и злободневни ”, уверен е Харизанов, съгласно който отсъствието на парламентаризъм в последните години е било по виновност на Народното събрание, а не на президента:
“Поведението на партиите сега в действителност е естественото. На мен ми омръзна да чувам толкоз години по какъв начин България най-корумпираната, най-крадливата, най-неприятната, най-мръсната, с най-лош въздух да дишане и въобще купища погрешни неща, които сега, в който се “възстанови парламентаризма ” внезапно изчезнаха от говоренето. Значи или не е било правилно или всичко се е трансформирало в мига, в който господин. Денков е станал министър председател. Позволете ми да си мисля, че е първото, а не второто ”.
Харизанов, който е редови член на ГЕРБ, не мисли че в обозримо бъдеще е допустима коалиция ГЕРБ-ДБ без Политическа партия, само че е на мнение че Демократична България е по-улегналият политически индивид.
„ Демократична България вземат участие, сякаш зорлем, с един министър в държавното управление. Няма ги свадите за назначенията. Няма го ламтенето за власт, няма го чувството, че те са се вкопчили в тази власт и това държавно управление непременно. Напротив, Христо Иванов и други техни представители преди декември месец споделиха: “Ако нещо по това, което сме се разбрали в Конституцията не е наред, ние отново ще излезем от ръководството и за следващ път ще отидем в съпротива. Правили сме го преди, ще го създадем и в този момент ”. Рядко ще чуете такива послания от Политическа партия. Там властта носи различен вид чувство и различен вид адреналин. Освен това с неспокойствие чакам да видя дали въпреки всичко такава политическа мощ ще бъде учредена. Не може да се съпоставят двата субекта и сравнението е в интерес на “Демократична България ”.
Трябва ли да има сериозен ремонт на кабинета.
“Партиите, подкрепящи това ръководство, се употребяват с доверието на 58% от българските жители. Това са социологиите. Правителството се употребява с 13% поддръжка. Това значи, че държавното управление на тези партии, които хората другояче не престават да утвърждават и поддържат, не се оправя добре и не им харесва на същите тези хора, тъй като внезапно изчезват 40% гласоподаватели. Това може да бъде наваксано с по-качествена работа. Изобщо не приказвам за смяна на партийни квоти. Тя, когато е самоцел, в никакъв случай не води до нищо положително ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР