Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че атентатът срещу главния

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че атентатът срещу главния
Коментари Харесай

Реакции на политиците за атентата срещу Гешев: От солидарност до опит за осуетяване на правосъдната реформа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че атентатът против основния прокурор ще докара до неприятни последствия за България, а ръководителят на ДСБ ген. Атанас Атанасов видя инсценировка и опит за разстройване на правосъдната промяна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев, само че добави, че не е осведомен с следствието. Коментара си той направи от Русе, където посети актуализирания храм „ Св.Петка “.

" Атентат, против който и да е човек, е злокобно нещо. Особено с гърмеж. Знаете аз бях пострадал. Цветелина я взривиха преди време и знам какво изпитват фамилиите. Това е акт, който заплашва живота освен на основния прокурор и на фамилията му, само че може при неточност да заплаши живота и на всеки инцидентен, по тази причина го осъждаме с цялата мощ, която имаме. Абсолютно му съчувствам за това, което му се е случило пред фамилията му и пред децата му, едно от които е малко, това е колосален акт ", сподели Борисов.



По думите му това окуражи още повече депутатите му да довършат правосъдната промяна, а сходни закононарушения били оставени от неговото държавно управление в предишното.

" След като могат да посегнат на основния прокурор, значи могат да посегнат на всички. Шансът е, че той е бил в брониран автомобил. Искам да убедя всички, че такова грозно събитие, този атентат, който влачи неприятни последствия за България. Не съумяват да взривят и промяната, която сме почнали ", сподели още той.

Борисов цитира и книга на Алексей Петров.

" И там най-добре и най-ясно е обяснено що е то тероризъм, какви са му задачите, какви са му дилемите. С две думи да не я пресъздават. Това е основаване на безпорядък, на боязън, да накараш едно лице или група от хора, система или цяла страна да се съобразят с друго мнение, с други цели ", сподели Борисов.

От вторите в Народното събрание - обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " показаха, че осъждат всички дейности, ориентирани към дестабилизация на институциите и страната.

" Разчитаме, че ще бъдат положени всички старания да се обясни обективната истина в този случай, въпреки да имаме подозрения дали има потенциал това да стане. Но в тази връзка желая да кажа, че също по този начин сме уверени, че този опит за атентат, както е избран, има за съществена цел да осуети радикалната промяна в прокуратурата посредством героизиране на жертвата, в тази ситуация на основния прокурор. Не бих желал да встъпвам тук в професионални елементи, само че има явни обстоятелства на инсценировка ", сподели Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

От " Възраждане " обявиха, че това е посягане против страната.

" Смятаме, че такива актове би трябвало да бъдат осъждани и се надяваме службите да открият причинителите и да ги санкционират ", сподели Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ написа във Facebook, че опитът за атентат против основния прокурор е акт против държавността и националната сигурност на страната.



Дойде коментар и от депутата му Петър Чобанов.

" Трябва да бъде разследвано доста деликатно и да знаем, че не трябва да се протяга ръка на институциите и това, което назоваваме страна ", сподели Чобанов.

След като през вчерашния ден резервираха безмълвие, през днешния ден от Българска социалистическа партия разпространиха позиция.

" Българска социалистическа партия осъжда похищението против основния прокурор, което възприемаме като посягане против институцията. Настояваме за бързо и резултатно следствие и санкции за отговорните. Изразяваме угриженост от заплахата за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за възпиране от крайни политически позиции и дейности, които биха съдействали за основаване на атмосфера на боязън и неустановеност в обществото ", се споделя в позицията на Българска социалистическа партия.

А от най-малката партия в Народното събрание - " ИТН " показаха, че това е опит за ликвидиране.

" Независимо от качествата на Гешев, вътре са били жена ми и децата му. Той, добър или неприятен, е основен прокурор. Това е неприемливо ", сподели Тошко Йорданов, Има Такъв Народ.

От Има Такъв Народ показаха и че това към този момент се отразява на имиджа на България.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР