Лидерът на БСП Корнелия Нинова удари два заека едновременно на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова удари два заека едновременно на
Коментари Харесай

Нинова между бетонирането и жълтия картон

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова удари два заека по едно и също време на съвещанието на 49-ия партиен конгрес. Първо, съумя да ядоса Бойко Борисов и ГЕРБ. Второ, посмачка вътрешните си съперници. Буквално им лиши и първата, и последната дума, както се изрази делегатка в коридорите на форума.

На този конгрес Българска социалистическа партия пое курс към предварителни избори, като първата стъпка е внасянето на избор на съмнение на държавното управление при започване на 2018-а поради корупцията. Това ще е при започване на българското председателство на Съвета на Европа, а и тематиката е извънредно мъчителна. Очевидно столетницата опровергава догатките, че тъкмо в този интервал няма да основава проблеми на ръководещите, с цел да мине всичко безпрепятствено и да не се излагаме пред чужденците. Обратното, Българска социалистическа партия се кани

да играе по нервите на властта

през идващите месеци.

По принцип обстановката в България е релативно спокойна, икономическите индикатори са добре и макар спорадичните митинги на обособени сектори или синдикати няма някакви настройки или предпоставки за предварителни избори. Но като се има поради характера на Бойко Борисов, който оказва въздействие и на политическото му държание, социалистите може би се надяват след края на председателството да не удържи нервите си и да вземе някое непринудено решение.

Нинова упрекна ГЕРБ, че постанова "модерно иго ", че страната се намира в демографска злополука, отваря се ножицата сред най-богатите и най-бедните, делът на необразованите доближава сериозни равнища, а в същото време "между 10 и 15 милиарда лева се присвояват от паралелната страна и сме първи по корупция в Европейски Съюз ". По думите й народът не е удовлетворен от живота си и това неодобрение щяло да изригне рано или късно. Според нея, с цел да не разрешат сходно нещо да се случи, ГЕРБ погнали съществени човешки права.

"Свободата да мислиш друго те прави мракобесник. Ако искаш да защитиш живота си, ти си държавен изменник. Това е едно съвременно иго, което се прави от ГЕРБ, която си присвои страната. Този модел се поддържа от разнообразни структури на обществото и бизнес структури, които избират да защитят интереса си в този момент и на парче, без визия какво ще коства това на България като страна ", съобщи лидерката на Българска социалистическа партия. Тези й изводи ядосаха освен Борисов, само че и Цветан Цветанов. И отговорът не закъсня - стремително привикване на разширено съвещание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. На конференцията след него Бойко Борисов не се яви. Но прати "тежката артилерия " - Цветанов, финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра Лиляна Павлова и депутата Тома Биков. Те се оповестиха против езика на омразата, който употребила Нинова и акцентираха, че социалистите желали да ни върнат във феодалното иго. Биков - новото "острие " на ГЕРБ, пък се закани, че ще направи указател на подправените вести, които разпространявали от Столетницата. А

Цветанов напряко назова "дивашка " опозицията

която желае да се съобщи като опция на ръководещата партия, при все това подобен е стремежът на всяка съпротива. По този мотив заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев подмятна, че това е стилът на Антон Тодоров, неговото въздействие в ГЕРБ нямало по какъв начин да не се усети и към този момент е видно, че той работи в централата на тази партия.

"Ние не желаеме да се възприема българската съпротива, че би трябвало да бъде опитомена. Ние желаеме да има мощна съпротива, само че сега виждаме, че тя стана дивашка съпротива, тъй като с сходен метод могат единствено да разграждат институциите в България и да разграждат доверието, което ние сме основали в Европа, и водачеството, което има през днешния ден Бойко Борисов ", означи заместник-председателят на ГЕРБ. Цветанов и министрите на ГЕРБ заедно отхвърлиха и че хора от тяхната партия са се опитвали да ровят "с мръсни пръсти " в социалистическата партия и да оферират колаборация. Дори се заканиха, че ще одобряват специфична декларация на конгреса си в края на ноември, а може и в устава да запишат, че в никакъв случай няма да се коалират и ръководят с Българска социалистическа партия.

Всъщност тази тематика беше наранена, когато Нинова не позволи вътрешните й съперници да изземат дневния ред на конгреса, пробвайки се да вкарат точка за смяна в устава – с други думи, връщане на остарялото състояние ръководителят да се избира от конгрес, а не директно от партийните членове. Насрочвайки най-висшия партиен конгрес толкоз рано и по този начин скоростно, лидерката де факто предотврати обединяването на другите вътрешнопартийни опозиции, които гонят разнообразни ползи и са недоволни от разнообразни неща. Едни са афектирани, че към този момент не са депутати, други пазят персоналните си ползи и се грижат за частния си бизнес. Нинова не назова съответни имена, само че стана ясно, че приказва за девет души в партията, които обикаляха по медиите преди форума и я подлагаха на критика. Атаките били против нея, само че на процедура се оспорвали решения на партийния конгрес и се желала

смяна на посоката на партията

която е срещу олигархията и корупцията. "След като опозицията не можа да бъде "нахранена ", би трябвало да бъде разрушена ", по този начин Корнелия Нинова отговори на въпроса за какво офанзивите към нея са заваляли тъкмо в този момент. "При това част от вас, които в този момент оспорвате текста за директно избиране на водача от цялата партия, го приехте. Всички, които настояват, че са изгонени, са делегати на конгреса, членове на Националния съвет. Какво не са - не са само депутати! ", сподели тя по адрес на критикуващите я.

Нинова отбрани и парламентарната група, която също станала обект на рецензии, и обърна внимание, че изразните средства, с които това се прави, са същите като на Борисов. "Чу се обвиняване, че парламентарната група се е напълнила с "младоци " и "детишляци ", които не са готови. А какво оспорвате? Решението за подмладяване! Как да са готови, като 15 години чакат. Станаха на по 45 и ги наричате детишляци, които не са подготвени. Как да са подготвени - единствено на думи давахте път на младите. Когато трябваше да се направи - те не бяха подготвени, с цел да бъдем ние безконечни ", обърна се Нинова към вътрешните си съперници.

Според политолога Първан Симеонов тя среща благосклонности и утвърждение от членската маса на Българска социалистическа партия, защото против нея се изправят хора, които "трудно могат да потвърдят политическа бляскавост, непорочност и бистър честен образ ". Част от наблюдаващите на политическите процеси считат, че след този конгрес Нинова се е бетонирала на председателското място. Но други са на мнение, че е получила самобитен "жълт картон ", защото една четвърт от делегатите поддържаха предлагането за смяна в устава и връщането на остарялото състояние за избор на водач. Трети пък са уверени, че Нинова ще има проблеми и отсега нататък, тъй като е сключила самобитен съюз с редовите социалисти, прескачайки междинното управително равнище. Ситуацията в действителност е малко странна - все едно президент на футболен клуб да подписа съюз с почитателите и да пренебрегне играчите.

Иначе сме очевидци на политическото позициониране на двете водещи партии. И градене на имидж, тъй като съгласно политолози той и пиарът стават по-важни у нас от действителните дейности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР