Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска във вторник оставките на

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска във вторник оставките на
Коментари Харесай

Нинова иска оставките на вицепремиера и МВР шефа заради оградата, ГЕРБ не ги дава


Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска във вторник оставките на вицепремиера Валери Симеонов и на вътрешния министър Валентин Радев, оповестиха от пресцентъра на левицата.

Като мотив е бележит новият филм на депутатката Елена Йончева " Граница ", чиято премиера бе преди ден в НДК. В 20-минутния клип е сниман граничар със скрита идентичност, който упреква управлението на Министерство на вътрешните работи в корупция " на доста високо равнище ", посредством която целият незаконен мигрантски поток през България бил " просто канализиран ".

Във кино лентата са показани и две групи бежанци, които одеве са преодолели безпроблемно едноредовата ограда по границата ни с Турция. Затова и съгласно Нинова филмът на Йончева е потвърдил, че граничното оборудване се употребява освен за задачите на националната сигурност, а и за корупционни схеми. По думите ѝ в този план са " изсипани 200 млн. лева от хората " и не се знае защо тъкмо са изхарчени.

От ГЕРБ дадоха отговор незабавно на апела на Българска социалистическа партия, декларирайки, че застават „ изрично зад дейностите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов “ и не считат, че има каквото и да е съображение те да подават оставка.

По думите на ръководителя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов изказванията, направени във кино лентата на Йончева, са спекулативни, а и все още на снимането му оградата към момента не е била предадена като приключен обект на " Гранична полиция ". По мотив изявлението на анонимния граничар, в което той декларира, че миргационният поток към България не е намалял, Кирилов разяснява, че сега страната ни има опция да одобри 5900 бежанци, като са запълнени единствено 20% от този потенциал.

Междувременно вицепремиерът Симеонов разгласи във Facebook, че филмът " Граница " бил " отегчителен, изнасящ познати условия видео материал, агитация в стила на " единствената истина " и безапелационните лозунги в духа на " Работническо дело ".

" Имах възприятието, че съм на партийна колекция на Българска социалистическа партия и другари. Ентусиазирана публика, атмосфера на настървение, реваншизъм и Народен съд от 1944 година ", добавя съдружният сътрудник на ГЕРБ, който участва на премиерата на кино лентата, само че по този начин и не взе думата, а единствено махаше иронично в отговор на освиркванията и подмятанията към него.

Във връзка с изказванията във видеото Симеонов задава следните въпроси на Йончева:

" 1. Убедена ли сте в изказванието си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на фрагментите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани детайли, разрязани със профилирана техника.

2. Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата сред Съединени американски щати и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба? Може би, в тази връзка, бихте предложили подаването на високо напрежение по мрежата и събирането на овъглени сирийчета от оградата?

3. Известно ли Ви е, че повода за смяната на плана от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното повишаване на бежанския поток в средата на 2015 година?

4. Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а цената на оборудването е към 180 млн. лева?

5. Известно ли Ви е, че водачът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, някогашен граничен служител на реда, уволнен по обвиняване за трафик през границата? Записът с извънредно скъпият скришен очевидец не е ли запис със същия този служител на реда, който доста добре познава пътеките и цените на трафика? "

" И в случай че отговорът Ви на горните въпроси е " Не ", считайте се за скъсана на фаза " листовки " в изпита за начинаещи справедливи публицисти. За мен, много смешен беше фрагментът, сниман близо до Малко Търново, с голямата яма под висящия във въздуха сектор на оградата и Вие в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата наслада и екстаз когато, на инат на Вашите изказвания, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична целокупност и показваща своята издръжливост и резистентност ", продължава обръщението си към Йончева вицепремиерът.

Той не пропуща да изясни и пропадането на земята под оградата в този сектор с огромния размер превалявания от над 315 литра на кв.м, сравнявайки ги с дъждовете в Германия на 30 май 2016 година, които са били " към 170 литра на кв. м., взеха 5 жертви и отнесоха автомагистрали ".

Симеонов въпреки всичко се съгласява, че " съвсем всички групи мигранти минават през територията на страната със съдействието на гранични служители на реда ", напомняйки, че той персонално е подал два сходни сигнала.

" Единият от тях беше за граничен служител на реда от Средец, в чийто двор за по-малко от година се появиха над 30 автомобила, употребявани за трафик на бежанци. До момента се водят следствия и са наказани над 80 индивида от Гранична полиция. Сумите са огромни и изкушението е огромно. Въпреки всичко, България остана минимум наранена от бежанския поток, посредством навръх оградата и дейностите на полиция и войска ", прибавя вицепремиерът.

Той напомня, че по предложение на " патриотите " Наказателният кодекс към този момент планува санкции за длъжностни лица, участващи в трафик на хора, от 12 години затвор.

" Почти всяка седмица съм в региона на границата и директно проследявам миграционния напън към българска територия. За Ваша информация, предходната седмица имаше 0 опити за прекосяване. А какво направихте Вие? Снимахте със съдействието на уволнен граничен служител на реда, добре компетентен къде и по кое време да Ви закара. В случая с първата група мигранти, която показахте, Вие провалихте протичаща акция на Министерство на вътрешните работи за залавяне на наши трафиканти, които трябваше да съпроводят групата на българска територия. Нали Ви е ясно, че мигрантите едва ли ще намерят пътя на запад, питайки всеки срещнат селяндур " How can we find the way to Sofia? " Групата беше следена още от турска територия, само че нейсе – нали успяхте героически да заснемете закононарушители с деца ", декларира саркастично Симеонов.

След което показва, че втората снимана във кино лентата група мигранти в действителност била арестувана от граничен патрул, който Йончева следвала: " на гюме, като " копърка " след кола за спешна помощ. И извадихте шанс ".

Вицепремиерът подлага на критика и внушението във кино лентата, че гръцката гранична ограда е коствала два пъти по-евтино, макар че на нито едно място не е едноредова. По думите му " единствено 120-километровият сектор в насечена територия на Странджа е с съседен, построен отначало път, в девствена гора, с подвеждащи до 10-тина километра пътища от горската пътна мрежа в района ", което оскъпява доста оборудването, нямащо общо с това в Гърция, построено " на равно поле ".

" Въпреки режисираните посредствени прожекции, българските гранични служители на реда и войска непрекъснато извършват своите отговорности и клетва в дъжд, стихии и порои, а провалите след стихийните бедствия бяха възобновени от компаниите, построили оградата, ЗА ТЯХНА СМЕТКА! За страдание, вредите от Вашите целенасочени операции са по-големи от естествените бедствия, тъй като последните са поправими, а Вашата акция, гонейки дребни политически цели, обезверява и отчайва част от обществото ", приключва обръщението си Валери Симеонов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР