Лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във вторник

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във вторник
Коментари Харесай

Нинова обвини банките, че надуват лихвите на закъсали в кризата

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада във вторник упрекна банките, че надуват лихвите при предоговаряне на заеми на закъсали поради рецесията жители и компании.

" Не знам дали си давате сметка, че сега доста от ограниченията, които оферирате, са хартиена политика, която няма нищо общо с живия живот. Ще давам образци. Г-н министъра на правораздаването ни твърди, че ЕЦБ е дала инструкции на Българска народна банка да предоговаря заемите на хората напълно в интерес на длъжника. Звучи прелестно, хартиено, бюрократично. Знаете ли, господин министър, какво се случва в реалност? Виждали ли сте в последния месец жив кредитополучател, който е отишъл да си предоговори заема, тъй като ние – доста. Казаха, че предоговарянето става по този начин: удължава ти се срокът на заема, само че лихвата от 3-4-5 % става 12 % ", сподели Нинова.

Не е ясно за какви тъкмо случаи приказва Нинова.

През април банките оповестиха кредитна почивка за постоянните си длъжници, потърпевши от рецесията с Covid-19, като напътствията за това пристигнаха от Европейския банков орган, а не от ЕЦБ.

Банковата почивка дава опция на кредитополучателите с постоянни заплащания към 1 март 2020 година да отсрочат вноските си до 6 месеца, в случай че потвърдят, че са наранени от Covid-19 и подадат заявление до 22 юни. В този случай банката не може да постанова на клиентите си по-висока рента. Кредитът се оскъпява само с спомагателната рента, която се дължи за периода на удължение, т.е. за най-много 6 месеца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР