Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко
Коментари Харесай

Нинова настояла пред Борисов за актуализация на бюджета на здравната каса

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е разговаряла с премиера Бойко Борисов и е настояла за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 година. Нинова заяви това след съвещание на Изпълнителното бюро на партията. " Упълномощена съм да го направя от онкоболни и организацията на болните от рак, протестиращите, уредниците на митинга в Народното събрание, които се обърнаха към нас ", сподели Нинова. Тя прочете част от тяхното отворено писмо, защото те останали с усещане, че никой не ги чува. В писмото се споделя, че протестиращите считат за недопустимо да бъде заобиколена една възбрана със основаване на комисия към Министерство на здравеопазването, както и с изказванието, че държавното управление има единодушието на пациентски организации.

Миналата седмица ветото наложено от президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК беше отхвърлено и остана мораториумът за финансиране на " 32 молекули "

" Разговарях с господин Борисов, като му споделих, че единственият законен метод да излезем от тази обстановка е да създадем незабавно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 година Да, ще бъде казус, току–що е оповестен. Това е единственият метод онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени ", сподели Нинова. Според нея актуализация на бюджета на НЗОК може да се прави по искане на депутати, като има прецеденти през 2010-та и 2012-та година. Нинова заявява, че депутатите от Българска социалистическа партия са подготвени " на изключителни съвещания, на нощни съвещания, само че да създадем актуализация на бюджета ". Нинова подсети, че единствено би трябвало да бъде отстранен параграф 6-ти от бюджета с който се вкарва мораториума, а държавното управление твърди, че има пари за лекуване. В Българска социалистическа партия са подготвени още през днешния ден да внесат предлагането си в Народното събрание

Нинова сподели, че Бойко Борисов е заречен да намерения, а водачът на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов и се обадил и е заречен да събере парламентарната група на ГЕРБ. " Останах с усещане, че са склонни да прегледат нашето предложение ", сподели Нинова. Ако държавното управление не одобри предлагането на Българска социалистическа партия, партията ще внесе тъжба против бюджета на НЗОК в Конституционния съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР