Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде публична заявка за първа

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде публична заявка за първа
Коментари Харесай

Нинова призова за първа акция на антиГЕРБ коалицията срещу решение за Летище София

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова даде обществена поръчка за първа акция на дефинираната от нея антиГЕРБ коалиция. Тя се обърна към " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " с апел да спрат решение на държавното управление на Бойко Борисов за концесията на Летище София. Повод за днешното изказване на Нинова е съвещание на Министерския съвет на следващия ден, прецизира Българска телеграфна агенция.

" Готвят се на оперативно съвещание, т.е. не обществено, а скрито, да отсрочат в " 12 без 5 " заплащанията на концесионера на Летище София за 10 години, само че да го позволен да ръководи летището и да се употребява от правата си, в това число събиране на такси и увеличение на цена на билети ", обвини Нинова.

Тя означи, че четири години " Българска социалистическа партия за България " се бори против тази договорка, като единствена съпротива в Народното събрание, само че не им стигали гласове. " Ето за какво за пръв път и публично се обръщам към " ИТН ", " Да, България " и " Изправи се! Мутри вън! ". Ако препотвърждавате предизборните си обещания за смяна на модела, дано го създадем още през днешния ден с безапелационни позиции по тези въпроси и да спрем решението на Министерски съвет на следващия ден ", прикани Нинова.

Тя определи концесията на Летище София като огледало на модела на паралелната страна. " В тази договорка е събрано отвод от отбрана на народен интерес и на стратегически обект на националната сигурност, лобизъм и задкулисие, а на следващия ден към това се канят да прибавят и финансов удар по бюджета на страната ", разяснява тя.

" Това държавно управление в оставка по закон би трябвало да обезпечи действието на страната до избора на ново, несъмнено, само че към този момент няма нито моралното, нито политическото право да взима такива основни решения за бъдещето на страната ", съобщи Корнелия Нинова. И се закани, че едно от първите дейности на Българска социалистическа партия в новия парламент и до образуване на нов кабинет ще бъде да внесе мораториум върху такива покупко-продажби, които държавното управление на Борисов прави в последния миг. " Но, до тогава приканвам и Слави Трифонов, и Христо Иванов, и Мая Манолова, всички, които сме се декларирали анти ГЕРБ и за смяна на паралелната страна, още през днешния ден да излезем с безапелационни позиции по тези въпроси ", още веднъж насочи апел Нинова.

Междувременно стана ясно, че Летище София има нов изпълнителен шеф, който е краткотраен, и нов зам. ръководител на борда. За краткотрайно изпълняващ длъжността началник на летището министърът на превоза Росен Желязков е определил до осъществяване на конкурс Христо Стоянов Ханджиев, който до момента е шеф на сигурността на аеропорта, излиза наяве от документи в Търговския указател. Той заменя на поста Владимир Рапонджиев, който подаде оставка на 4 януари с тримесечно предупреждение по персонални аргументи. Предизвестието съответства с отхвърли на Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ да одобри заповедта му за повдигане на летищните такси и изтече на 4 април.

 Очаква се през днешния ден министър Желязков да обяви и нов конкурс за попълване на държавната квота от трима в борда на шефовете на летището, откакто първият бе преустановен на 15 декември предходната година, понеже комисията за номиниране не позволи нито един от претендентите до изявление.

Според новия Закон за обществените предприятия бордовете на шефовете на държавните компании се състоят от петима души, като трима са държавната квота и състезания за тях афишира принципалът, в случая ресорният министър, а двама са самостоятелни. Конкурс за тези места афишира Агенцията за обществените предприятия и надзор и той към този момент беше извършен като спечелиха Христина Янкова и Христо Щерионов. Той обаче е началник на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “, което не дава отговор на изискването да е самостоятелен и ще се направи нов конкурс за попълване на квотата на самостоятелните, обясниха от ведомството на Желязков.

От 5 април Христина Янкова е в борда на летището и е определена за зам.-председател. На съвещание на Съвета на шефовете на 5 април, за ръководител на борда е избрана отново Ася Иванова, която има контракт до месец май.

От министерството на превоза прецизираха, че тези състезания и назначения се отнасят до оператора - „ Летище София “ ЕАД, и нямат нищо общо с концесионера „ Соф Кънект “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР