Личността на Гоце Делчев, неговият произход и дейност, евентуални бъдещи

...
Личността на Гоце Делчев, неговият произход и дейност, евентуални бъдещи
Коментари Харесай

Историците от България и Македония оставиха за юни въпросите за античната история и Гоце Делчев

Личността на Гоце Делчев, неговият генезис и активност, възможни бъдещи общи празнувания на живота и работата му за освобождението. Както и написаното в българските и в македонските учебници по история от Античния интервал. Около това се пробваха да реализират единодушие и да изчистят дългогодишните си несъгласия български и северно-македонски историци и специалисти на двудневна среща в София. Въпреки задълбочените диалози обаче българо-македонската комисия по историческите и просветителни въпроси не съумя да реализира общи решения. И остави тематиките отворени за идната среща през юни.

Комисията, ръководена от българска страна от професора и дълготраен посланик Ангел Димитров, трябваше да прегледа българските учебници по история за пети и шести клас и северно-македонските - за шести и седми клас. И да предложат на двете държавни управления да вземат ограничения за изчистване на противоречиви въпроси в тях. След края на диалозите обаче до общо решение и предложение не се стигна, се разбра от думите на проф. Димитров и на ръководителя на македонската група - проф. Драги Георгиев след срещата. Познаваме към този момент учебниците, разменили сме нашите оценки, дано да минат нашите диалози, тогава ще приказваме по-конкретно, разяснява проф. Димитров.

За момента специалистите и от двете страни се въздържат от конкретика за това къде се коренят несъгласията. Беше упоменато единствено, че от македонска страна да вземем за пример не са били несъгласни с интерпретацията на някои географски карти в българските учебници. Българските специалисти пък считат, че би трябвало да се промени тезата от учебниците в Северна Македония, че идването на деятел Павел в Солун е сложило началото на македонска християнска черква.

Проф. Драги Георгиев дефинира въпросът за Гоце Делчев като сензитивна тематика. А проф. Димитров изрази леко отчаяние, че в последните два дни не се е стигнало до консенсус, тъй че България и Македония да могат да вземем за пример дружно да отбележат гибелта на Гоце Делчев на 4 май.
Двамата съпредседатели показаха оптимизъм за бъдещата работа и припомниха, че окончателните решения въпреки всичко се вземат на политическо равнище.

Това беше петото съвещание на взаимната комисия. На предходни диалози беше реализирано единодушие България и Северна Македония да почитат взаимно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Обсъждат и към този момент случили се взаимни празнувания на Св. Св. Кирил и Методий.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР