Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи

...
Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи
Коментари Харесай

Васил Василев: Сгреших, че от Плевен дойдох в Народния

" Личностите в Народния спектакъл не значат нищо. Народният спектакъл значи и в случай че сме родени за идеята, ние ще отстояваме концепциите на Народния спектакъл. На театъра написа " Иван Вазов ", не " Александър Морфов ". Народният спектакъл е отворен за достиженията на всички български и европейски режисьори и те би трябвало да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е казусът ". Това съобщи шефът на Народния спектакъл " Иван Вазов " Васил Василев. Той даде конференция във връзка избухналия скандал с дисциплинарното уволнението на основния режисьор Александър Морфов и напускането на пиара Велислава Кръстева.

На срещата на Василев с медиите участваха част от актьорите от трупата, измежду които Ани Пападопулу, Антон Радичев, Владимир Карамазов, Васил Драганов, Георги Мамалев, Христо Петков.

" Достойнството на един човек и на различен човек - по какъв начин се пази, когато единият има свои аспекти и той има вяра в тях и другият има свои и има вяра в тях? И за какво през днешния ден обществото ни е толкоз разграничено? Защо би трябвало да се противопоставяме и докога? Не желая повече да разясня, само че след 4 месеца, с цел да запазя театъра и да спася от проблеми сътрудниците, аз взех този ход. Главният режисьор и началник " Връзки с обществеността " към този момент не са част от нашата натрупа и от нашия екип ", сподели Васил Василев.



" Всеки бърка, по един или различен метод. Някои бъркат от неведение, не схващат, че това тяхно действие (на Морфов, б.р.) е нарушаване на права по конституция. Други не могат да преценяват, че появяването им на обществено място с други обществени персони е проблем, тъй като това им е било битието. И изцяло обикновено е да има един период, в който толерантно да влезем в решение на тези проблеми ", разяснява той за какво цели 4 месеца е чакал да постави завършек на спора, като в профил Кръстева, чиято поява в компанията на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган в деня на изборите през октомври в действителност беше причина за абсурда.

Той посочи, че назначенията на Александър Морфов и Велислава Кръстева са направени по негова самодейност в качеството му на шеф на театъра. Васил Василев разяснява още, че казусът с Александър Морфов е бил комфортен за някои и прикани да не се вкарва театъра в политиката.

Докато течеше конференцията на шефа на Народния спектакъл, пред Министерство на културата се организира митинг в отбрана на Александър Морфов, на който стачкуващите желаеха оставката на Васил Василев.



Директорът на театъра разяснява желаната му оставка по този начин:

" Какви са претекстовете за оставката - настояваме за оставки, оставки, оставки. Настояваме да не се работи, да живеем мизерно. Настояваме да се разрушава, не настояваме да се основава и гради. Хайде да тръгнем да градим. Аз имам още 4 години мандат. Всеки, който е подготвен да поеме този пост, дано заповяда със своята идея, своите хрумвания и мисли и да създадем най-хубавото за Народния спектакъл ", сподели Васил Василев.

Той акцентира, че всеки един заслужен артист или създател има място да твори на сцената на Народния спектакъл, само че да твори.



" Време е да си подредим страната и да си тръгнем в нашата посока. Щастлив съм, че след 4-месечно наличие на Народния спектакъл в медиите, успяхме да се сплотим, да създадем блестяща продукция и да покажем по какъв начин Народния спектакъл би трябвало да тръгне в нова посока ", съобщи Василев.

" Жалко е, че неща от кухнята, които трябваше да си останат там, където им е мястото, излязоха. Но историята познава и други случаи - като този с Пенчо Славейков. Това не е казус по нашите ширини, а бъдеще. Ние сме в Европа, имаме различен взор и различен светоглед.

Живеем по различен метод и би трябвало да пазим тези наши полезности и тези наши стойности, тъй като някъде до нас има един различен свят, в който се работи по другия метод - назначават се комфортни хора да извършват комфортни поръчки ", разяснява той.



" Ние почитаме създателя и точно затова аз, Васил Василев, се водех от един единствен принцип, който постоянно ме е преследвал в моята кариера - да запазя достолепието на хората, които работят с мен, с цел да можем да се сплотим.

Защото всички сме едно семейство и в фамилиите стават странни неща, само че след това се гледаме в очите и продължаваме. Четири месеца се пробвах, създавах, сътрудниците твориха и бях извънредно благополучен. Но те твориха в странна конюнктура, в която бяха притискани ", уточни той.



Васил Василев акцентира, че е сключил спомагателни контракти с Александър Морфов за двата негови спектакъла - " Животът е прелестен " и " Хъшове " даже след уволнението. По думите на шефа тези постановки ще продължат да се играят.

" Творецът Морфов никой не може да го уволни - никой не може да му смъкна представленията без негова позиция ", разгласи той.

На миналия сезон в театъра Василев сложи оценка " Отличен ". Като своя неточност уточни решението си от Плевен да пристигна в Народния спектакъл.

" Защото, в случай че бях останал там (в Плевенския театър) тази конференция щеше да се води от Плевен по доста по-хубави мотиви. Това ми е третият опит, в който отивам и управлявам спектакъл. И това демонстрира едно и също нещо - че когато променяш, имаш плесници. Когато слугуваш, си боготворен ", посочи той.



Васил Василев регистрира, че за първите два месеца на годината приходите на Народния спектакъл са 1 милион и 250 хиляди лв..

Той разяснява изявленията, че артисти са получавали по 18 000 лева по този начин:

" Аз поисквам на всички артисти да получават такива заплати. От през днешния ден стартирам да се боря и провокирам всички политици да създадат по този начин, че актьорската заплата да е 2500 лева

Заплатите в театъра се дефинират по съответни правила, които са равни за всички и всички са получили ДМС ".



Относно публикуван запис на диалог, за който се твърди, че е сред Василев и Морфов, той разяснява, че е разговарял неведнъж с режисьора и няма спомен дали тъкмо този диалог е воден сред тях.

На 29 октомври Морфов надраска вратата на кабинета на Велислава Кръстева с надписи " Движение за права и свободи ", " Връзки с обществеността на Ахмед Доган ", " Изчезвай ", а през януари се появиха нови надписи, този път и на вратата на шефа: " офис " и " приемна " на Движение за права и свободи.



Василев, който подвигна значително възнагражденията в театъра, получи поддръжка на част от трупата, до момента в който други желаеха оставката му. Същото изиска и някогашният длъжностен министър на културата Велислав Минеков. Заради мнения против актьорите, той беше махнат от следващия длъжностен кабинет на президента Румен Радев. Това бе и единствената кадрова рокада в служебното държавно управление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР