Личният и обществен морал са в основата на философията на

...
Личният и обществен морал са в основата на философията на
Коментари Харесай

Всички може да се поучим от тези мъдрости на Конфуций

Личният и публичен морал са в основата на философията на великия китайски влъхва Конфуций, живял сред 551 и 479 година прочие н.е. и определил разбиранията на народите в Китай, Корея, Япония и Виетнам със своите мъдрости. Неговият интелектуален труд, фокусиран върху морала, справедливостта и равенството, е вечен. Столетия след гибелта му възгледите и рекомендациите му за живота остават скъпи, в това число за актуалния човек. Затова, без да има настоящ мотив, предлагаме да ви напомним някои от светлите му житейски уроци, подбрани от нас. Конфуций споделя следното:

Просто продължавай напред. Няма значение какъв брой постепенно се движиш и какъв брой дълго вървиш. Важното е да не спираш. Ако продължаваш да следваш верния път, най-после ще стигнеш мечтаната дестинация. Успешният човек е този, който е правилен на концепцията си и макар събитията се движи към задачата си.

Приятелите ти имат значение. Никога не се сприятелявай с някой, който не е по-добре от теб. Твоите другари са твоето бъдеще и знамение. Ти ще бъдеш там, където те към този момент са. Това е добра причина да потърсиш другари, с които се движите в една и съща посока. Обгради се с хора с огън в сърцето.

За хубавото се заплаща. Лесно е да ненавиждаме, мъчно е да обичаме. Всичко положително е мъчно за реализиране. Много по-лесно е да се получи нещо неприятно. Това изяснява доста неща. По-лесно е да се изпраща негативна сила. Тя е по-лесна да се оправдае. Любовта, прошката и щедростта изискват доста сърце, огромен разум и доста старания.

Първо приготви инструментите си. Продължителността на живота зависи от постоянството и усърдието. Успехът се дефинира от предварителната подготовка. Каквото и да правиш, би трябвало да си квалифициран. Когато го сториш знай, че е имало смисъл. Дори и най-големият неуспех може да форсира пътя ти към триумфа.

Няма нищо неприятно, че си направил неточност. Не се притеснявай за нищо. Не позволявай грешката да скапе деня ти. Не позволявай негативността да се задържи в мислите ти. Нищо, че си сбъркал. Празнувай грешките си!

Обърни внимание на следствията. Когато си сърдит, мисли за следствията. Винаги помни, че би трябвало да запазиш хладнокръвие и да мислиш за следствията.

Направи корекции. Ако е явно, че задачите ти не могат да бъдат реализирани, не променяй задачите, а регулирай действието за постигането им. Ако задачите ти не могат да бъдат изпълнени тази година, в този момент е добър миг да измислиш проект за постигането им.

Можеш да се учиш от всеки, като определиш положителните черти на индивида и ги имитираш и схванеш другите му минуси. От безусловно секи можем да се поучим. И от мошеника, и от светеца.

Всичко или нищо. Каквото и да правиш, прави го единствено с цялото си сърце. Ако се захванеш с нещо, отдай му всичко, на което си кадърен, или не го прави въобще. За да успееш в живота се изисква да дадеш най-хубавото от това, което можеш, и тогава ще живееш без съжаления.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР