Личните лекари в Бургас поискаха потребителската такса за пациентите да

...
Личните лекари в Бургас поискаха потребителската такса за пациентите да
Коментари Харесай

Личните лекари в Бургас искат увеличение на потребителската такса

Личните лекари в Бургас желаеха потребителската такса за пациентите да бъде увеличена , като тя се обвърже с % от минималната работна заплата.

„ Потребителската такса би трябвало да бъде увеличена, тъй като тя има две съществени функционалности – първата е регулаторна, която да контролира потока от хора и да защищава здравната система от свръхизползване на здравни услуги, за които няма потребност. И второ тази потребителска такса съществува на всички места в Европа и тя би трябвало да бъде такава, че да можем да осигурим качествено опазване на здравето - да бъде топло, ярко, дезинфекцирано и да имаме помощник, който да посреща пациентите и да оказва помощ ”. Това съобщи за DarikNews.bg доктор Пламен Панайотов, който е зам.-председателят на Регионалното сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас.

Той изясни, че потребителската такса у нас е замразена от 2012 година макар инфлацията.

Преди близо 10 години тя беше обвързана с минималната работна заплата или 1% от нея . Сега пациентите заплащат 2.90 лева, а пенсионерите по 1лв. Ние настояваме това съответствие сред потребителската такса и минималната работна заплата да бъде възобновено и тя да се заплаща от всички. А тези групи, които са освободени от такса, тяхната финансова тежест да бъде поета от съответната конструкция или министерство, което ги освобождава. По този метод ще имаме равнопоставеност сред пациентите. Сега от такса са освободени децата до 18 години, хората с хронични болести и ТЕЛК. В България има 1 милион здравно неосигурени, от които здравната система губи 360 млн. лева годишно от непостъпили здравни такси ”, разяснява още доктор Панайотов.

По думите му, в случай че предлагането бъде признато, то потребителската такса ще стане към 8 лева Това ще бъде и една от стъпките за привличане на млади медици като общопрактикуващи лекари.

В момента в Бургас незаети практики са към 20%. В България има 3600 обитаеми места, които са без персонален доктор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР