Личните лекари си докарват още средства от потребителските таксиДжипита прибират

...
Личните лекари си докарват още средства от потребителските таксиДжипита прибират
Коментари Харесай

Джипита гушват по 7 бона всеки месец от Здравната каса

Личните лекари си докарват още средства от потребителските такси

Джипита прибират приблизително сред 7 и 8 бона месечно. Това сочи информация за регистрираните и заплатените средства от здравната каса към общопрактикуващите лекари през миналата година, осведоми.

Реално това са единствено парите, които джипитата получават по контракт с фонда, без включително да влиза потребителската такса от 2,90 лева, която в този момент те желаят да скочи на близо 8 лева

От джоба си пациентите заплащат и за други услуги, които не са включени в главния пакет действия, като издаването на извинителна записка за учебно заведение или на здравно уверение за работа или шофьорска брошура. Тъй като те не се заплащат от НЗОК, всеки доктор самичък дефинира таксата за тази услуга.

Търговци

Така действителната сума, която някои персонални лекари получават всеки месец, може да набъбне още.

Това, несъмнено, зависи от броя на хората, включени в пациентската листа. И въпреки междинната „ заплата “ на джипитата да наподобява внушително, разноските за поддържане на процедура също са солидни като на компании.

Личните лекари са еднолични търговци и сами поемат всички заплащания, в това число налози, осигуровки, заплата на здравна сестра, втори доктор в практиката, в случай че има подобен, и други Освен това те са длъжни да бъдат на 24-часово разположение.

Изискване, за което джипитата от години упорстват да отпадне. За да отговорят на него, огромна част от тях сега имат подписани контракти с медицински центрове и клиники, които да поемат пациентите им в извънработно време, както и събота и неделя.

Канцелария

Всичко това, както и канцеларската работа, с която лекарите са затрупани, прави специалността на джипитата доста непривлекателна, безапелационни са от съсловието. Това проличава и в статистиката. Ако през 2010 година в страната е имало 4708 фамилни медици, то 10 години по-късно към този момент са били 4015, а все още 3950 джипита имат контракт с касата.

Средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 година, а 25% към този момент са навършили годините за пенсия. За да стане специалността по-привлекателна, съсловието упорства за промени – увеличение на потребителската такса, отпадане на условието за 24-часово разположение, улеснение на специализациите, облекчение на канцеларската работа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР