Лични лекари се оплакват, че не успяват да обгрижват достатъчно

...
Лични лекари се оплакват, че не успяват да обгрижват достатъчно
Коментари Харесай

Лични лекари обвиниха НЗОК в административен тормоз


Лични лекари се оплакват, че не съумяват да обгрижват задоволително съответно пациентите си, тъй като заради липса тук-там в лечебните заведения, на домашно лекуване са оставени тежки случаи на коронавирус, които те би трябвало да наблюдават.

Не ни пречете да лекуваме болните, споделя общопрактикуващият доктор доктор Виктория Чобанова в своя позиция от името на своите сътрудници. По думите й има незаконосъобразни дейности на чиновници на РЗОК, НЗОК, РЗИ и Министерството на здравеопазването, които пречат на персоналните лекари да правят работата си - диагностика, следене и лекуване на болните.

Тя показва, че сега общопрактикуващите лекари са изключително натоварени с прегледи в кабинета и с отдалечени съвещания на своите пациенти. Все по-често обаче заради липса тук-там в лечебните заведения, на домашно лекуване остават пациенти, които се нуждаят от хоспитализация.

На този декор, по нейни думи, „ служители от всевъзможни институции губят времето на персоналните лекари и лишават болните от нужната им здравна помощ “.

Като образци доктор Чобанова акцентира, че постоянно джипитата чакат с часове пред РЗИ, с цел да получат ваксини.

Освен това вместо да обезпечи опция за диагностика в изискванията на зараза, НЗОК е определила предели, по-ниски от предходната година - приблизително 3 лева за проучвания за 3 месеца.

Според нея множеството инспекции на Министерство на здравеопазването и Здравната каса са по неуместни проблеми - ревизират се осъществени от персоналните лекари, само че незаплатени от НЗОК противогрипни имунизации, като се постановат наказания за активност, за която е отказано възнаграждение в нарушаване на НРД; постановат се наказания до 9000 лева на лекари, признати по неотложност на лекуване в болница в сериозно положение, които не са уведомили НЗОК за това, без значение че пациентите са преглеждани и лекувани от заместника.

По нейни думи НЗОК еднолично взема решение по тематики, които нямат нищо общо с контрактуваното в НРД, без предварителни договаряния, без публично разискване на плануваните промени и без оценка на въздействието.

По тази причина персоналните лекари приканват да бъде преустановен административният тормоз и да не бъдат занимавани с немедицински действия. Те упорстват да отпадне 24-часовото разположение и да се отстранен лимитите в изискванията на зараза.

От своя страна от Националната асоциация на работещите в незабавна здравна помощ приканиха министъра на опазването на здравето неотложно да анулира заповедта за разхлабване на противоепидемичните ограничения от 1 април.

Те са безапелационни, че това е " подигравка с труда на всички медици на първа линия ".

В поддръжка на изказванието си те показват, че единствено ден преди разхлабването на ограниченията се регистрират 5176 новозаразени с ковид, умряли са 155 души, а приетите в болница са 9811.

От Спешната помощ предупеждават, че тези числа са непостижими за наличните в страната 300 мобилни екипа,160 филиала за незабавна помощ и към 40 незабавни отделения.

Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по лечебните заведения, закъснелите или неосъществени хоспитализации е на ръководещите, които не осигуриха съответни на растежа на епидемията противоепидемични ограничения и своевременна всеобща имунизация на популацията, акцентират от НАРСМП.

Последва отговор от страна НЗОК. „ Националната здравноосигурителна каса отхвърля да бъде забърквана в предизборната акция и не желае името й да бъде използвано за политически цели “, се споделя в публична позиция на касата във връзка отвореното писмо на доктор Виктория Чобанова.

От Касата показват, че доктор Чобанова не може да бъде изразител на мнението на общопрактикуващите лекари у нас, защото не е контрактуван сътрудник на институцията и няма подписан контракт с НЗОК/ РЗОК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР