Лични данни на 2.25 млн. души са изпратени до редакционната

...
Лични данни на 2.25 млн. души са изпратени до редакционната
Коментари Харесай

Огромен скандал! Хакер публикува лични данни на 2.25 млн. клиенти на Лев инс

Лични данни на 2.25 млн. души са изпратени до публицистичната поща на " Капитал " и други медии от хакер, ползващ псевдонима " Емил Кюлев ", написа „ Дневник “.

 

Това оповестява изданието, което дефинира теча като най-големия в България от 2019 година насам, когато бе хакната Националната организация за приходите (НАП), и евентуално най-мащабният пробив в сигурността на частна компания.

 

Хакерът твърди, че данните са добити посредством пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен доход в България " Лев инс ".

В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на персонална карта, адрес и в някои случаи мобилен номер.

 

Данните включват и някогашни клиенти на " Лев инс ", а евентуално и към този момент умряли хора, тъй като ЕГН-тата доближават до 1925 година

Базата данни е систематизирана, като в нея могат да се намерят персонални данни и на публични лица като някогашния основен прокурор Иван Гешев и сегашния изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

 

Предвид големия брой записи може да се допусна, че в него влизат всички някогашни и сегашни клиенти на " Лев инс ".

 

За сметка на това няма никаква спомагателна информация - какъв осигурителен артикул са употребили, в кой интервал са били клиенти, какъв е номерът на автомобила им.

 

Същевременно хакерите в анонса си настояват, че разполагат и с доста повече информация, в това число и с " цялостното счетоводство на " Лев инс ", което показвало злоупотреби и източване посредством големи месечни бонуси ".

 

Пред " Капитал " ръководителят на Комисията за отбрана на персонални данни (КЗЛД) Венцислав Караджов споделя, че в комисията не е постъпвало съобщение за нарушаване на сигурността, както изисква европейския правилник. Мейлът на хакера отпреди няколко дни е изпратен с изключение на до медии и до дадения за контакт от комисията [email protected].

 

" Капитал " се е свързал и с хакера " Емил Кюлев ", който прецизира, че офанзивата е целенасочена против " Лев инс " и посочения за автентичен притежател на компанията Алексей Петров, който назовава с обидни квалификации.

 

В анонса си за пробива на уеб страницата си хакерът стимулира дейностите и с острата реакция на Петров " против достойната българска гражданка и длъжностен министър на финансите Росица Велкова ".

 

Името на компанията нашумя в последно време около войната ѝ против измененията в Кодекса за застраховането, които трябваше да подсигуряват спазването на разпоредбите в интернационалната система " Зелена карта " и да изпълнят уговорките на България за приемането и в еврозоната.

 

Текстовете бяха атакувани от Съюза за стопанска самодейност, чийто изпълнителен шеф е Алексей Петров, и като извънредно не бяха признати в предходното Народно заседание. Освен това " Лев инс " заведе и невиждано дело против Mediapool за 1 млн. лева за публикация по тематиката, основана точно на изявление на Велкова.

 

" Кюлев " показва, че пробивът е осъществен през декември 2022 година, станал е " обикновено ", макар че " Лев инс " предлага на свои клиенти точно застраховки и мониторинг против хакерски атаки.

 

Хакерът твърди още, че разполага със записи на Алексей Петров, които има желание да популяризира в бъдеще.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР