Личната пенсия за осигурителен стаж и възраст продължава едва да

...
Личната пенсия за осигурителен стаж и възраст продължава едва да
Коментари Харесай

НОИ: Стажът и възрастта все по-трудно стигат за пълна пенсия

Личната пенсия за застрахователен стаж и възраст продължава едвам да надвишава като тип 50% от всички новоотпуснати пенсии през годината - такива са 52 048 пенсии от общо 97 590 отпуснати през 2022 година и делът им понижава спрямо 2021 година За сметка на това инвалидните пенсии се усилват и като брой, и като дял - от 32 648 през 2021 година на 36 952 през 2022 година, което е над 37% от всички новоотпуснати пенсии. Тук не влиза обществената пенсия за неработоспособност, при която другояче също има съществено нарастване от 2797 на 3281 броя.

Още по-непоправимо наподобява ситуацията, когато се огледа по кой ред са се пенсионирали хората с персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст. Миналата година от всички нови пенсии единствено 26 524 са отпуснати по член 68, алинея 1 и 2 на Кодекса за обществено обезпечаване, където са годините и стажът за трета категория труд. Това е по-малко от инвалидните пенсии, а би следвало да е нормалният метод за излизане в пенсия у нас. Другите пенсионери употребяват изключенията.

23% от персоналните пенсии за застрахователен стаж и възраст се дават на хора, които заради липса на стаж надалеч са надхвърлили нормалните години за пенсиониране (62 година за дамите тази година и 64 година и 6 месеца за мъжете). 12 043 души са се пенсионирали по тази линия на съвсем 67-годишна възраст (от тази година възрастта доближи лимита си - 67 г.). За задачата те би трябвало да потвърдят най-малко 15 години застрахователен стаж. Броят на тези пенсионери през 2022 година е с 6,6% по-голям по отношение на миналата година и леко забавя растеж. Този тип пенсия е 12,34% от всички новоотпуснати.

Най-голямо нарастване предходната година обаче бележи друга догадка на пенсиониране - хората, които имат стажа, само че нямат възрастта и се вземат решение да излязат предварително в пенсия против това вечно да я получават в понижен размер. Това е допустимо до една година преди навършването на съответната възраст. От този текст на КСО са се възползвали 7232 души - малко на фона на останалите, само че пък с 22% повече спрямо 2021 година Миналата година имаше опит това пожизнено понижение на пенсията да се оспори пред Конституционния съд, само че той отсъди, че настоящето състояние не нарушава Конституцията. Ранното пенсиониране по принцип се стеснява от ден на ден - наложителна част от всяка пенсионна промяна.

Конституционният съд отхвърли настояването на омбудсмана Диана Ковачева за определяне на противоконституционност на текста от Кодекса за обществено обезпечаване, съгласно който човек получава пожизнено понижена пенсия, в случай че се пенсионира с 1 година предварително.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР