Либийският министър-председател Абдулхамид ал-Дбейба оцеля при опит за покушение в

...
Либийският министър-председател Абдулхамид ал-Дбейба оцеля при опит за покушение в
Коментари Харесай

Либийският президент оцеля при опит за покушение

Либийският министър-председател Абдулхамид ал-Дбейба оцеля при опит за нападение в четвъртък, съобщи news.bg, базирайки се на " Ройтерс ".

Близък до президента източник дефинира случилото се като явен опит за ликвидиране на фона на интензивни фракционни разногласия за контрола над държавното управление.

Източникът, поискал анонимност, сподели, че Дбейба се е прибирал вкъщи, когато по него е стреляно от транспортно средство. Нападателите са избягали.

Случаят е бил отправен до основния прокурор за следствие.

Подобен опит, в случай че бъде доказан, би влошил рецесията в Либия.

Дбейба към този момент сподели, че ще пренебрегва гласуването, планувано от основания в източната част на Народното събрание по-късно в четвъртък в опит да го размени.

Той беше назначен през март като началник на подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление на националното единение (GNU), което трябваше да следи подготовката за избори през декември.

Съпернически фракции се бореха за позиции, откакто изборният развой се разпадна на фона на разногласия за разпоредбите, като да вземем за пример легитимността на личната кандидатура на Дбейба за президент, откакто той даде обещание да не се кандидатира.

Парламентът, който поддържа най-вече източните сили по време на гражданската война, разгласи GNU за недействителен и ще организира гласоподаване в четвъртък за назначението на нов министър председател, който да сформира друго държавно управление.

Въпреки това съветникът на Организация на обединените нации за Либия и западните страни обявиха, че не престават да признават GNU и приканиха либийските политически институции вместо това да се съсредоточат върху провеждането на избори.

Парламентът съобщи тази седмица, че тази година няма да има избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР