Либийски съд постанови, че синът на Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам,

...
Либийски съд постанови, че синът на Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам,
Коментари Харесай

Синът на диктатора Кадафи влезе в битката за президент на Ли...

Либийски съд постанови, че синът на Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам, който неотдавна беше дисквалифициран от президентската конкуренция в Либия, може да се кандидатира още веднъж, съобщи юристът му, откакто се ускориха разногласията към провеждането на избори, целящи да сложат завършек на десетилетие на разтърсвания.

Сейф ал-Ислам, наследник на убития деспот Муамар Кадафи, подаде тъжба против дисквалификацията му от изборите на 24 декември. Обжалването беше отсрочено с дни, откакто бойци блокираха съда, един от няколкото случая, които може да предвещават по-широки изборни безредици.

При различен случай в четвъртък изборната комисия сподели, че въоръжени мъже са нахлули в пет изборни центъра в Западна Либия, откраднавайки бюлетини.

Анализаторите се притесняват, че оспорван избор или подобен с очевидни нарушавания може да провали мирния развой, който тази година докара до сформирането на държавно управление на единството в опит да се преодолее разривът сред враждуващите източни и западни фракции.

Окончателният лист с претенденти за изборите към момента не е оповестен на фона на безреден развой на обжалване, откакто изборната комисия в началото дисквалифицира 25 от 98-те, записали се да се кандидатират за президент.

Кадафи, който беше наказан на гибел задочно от съд в Триполи през 2015 година за военни закононарушения, осъществени по време на несполучливата борба за избавяне на 40-годишното ръководство на татко му от подкрепяно от НАТО въстание, е един от няколкото разделящи на лагери гласоподавателите претенденти в конкуренцията, заяви Ройтерс.

Той е фигура на либийците, към момента лоялни към някогашното държавно управление на татко си, чието събаряне и ликвидиране през 2011 година Постави начало на десетилетие на битки. След като юристът му разгласи решението, поддръжниците му честваха по улиците в Сабха, споделиха очевидци.

Въпреки това доста други либийци, в това число въоръжените групировки, които поддържат салдото на силите в разнообразни елементи на страната, считат наличието му в бюлетините за недопустимо след кървавата битка за свалянето на татко му.

Блокадата на съда в Себха тази седмица от бойци, съдружници на военачалник Халифа Хафтар, сподели евентуалния безпорядък, който плануваните избори могат да отприщят с въоръжени групи, подкрепящи или противопоставящи се на съперничещи претенденти.

Хафтар, чиято по този начин наречена Либийска национална войска (ЛНА) управлява огромна част от източна и южна Либия, също е претендент на изборите. ЛНА обаче съобщи, че съюзените с нея милиции са защитавали съда, а не са блокирали работата му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР