Либия разполага сили за сигурност в Триполи, след като сблъсъците между съперничещи си милиции доведоха до 27 убити

...
Либийските сили за сигурност патрулираха по улиците и се разпръснаха
Коментари Харесай

Либийските сили за сигурност патрулираха по улиците и се разпръснаха из Триполи след сблъсъци между съперничещи милиции, убити на най-малко 27 души в столицата на страната

От ДЖАК ДЖЕФИ Асошиейтед прес, 16 август 2023 г., 10:50 ч.

КАЙРО -- Либийските сили за сигурност патрулираха по улиците и се разпръснаха из Триполи в сряда, ден след като сблъсъците между съперничещи си милиции убиха най-малко 27 души в столицата на страната, съобщиха властите. тази година и в допълнение към 27-те смъртни случая, над 100 души са били ранени, каза Центърът за спешна медицина и подкрепа на Либия.

Сблъсъците избухнаха късно в понеделник между милиционери от 444 бригада и Специалните сили за възпиране и продължиха във вторник вечерта. Напрежението избухна, след като Махмуд Хамза, старши командир на 444 бригада, беше задържан от съперничещата група на летище в Триполи, според съобщения в местните медии. По-късно Хамза беше освободен като част от сделката, насочена към потушаване на насилието, се казва в докладите.

Не е ясно колко от загиналите са милиционери или цивилни.

Вътрешното министерство на Либия каза, че сигурността силите бяха разположени в райони, където боевете бяха най-интензивни, включително южния квартал Fernaj и пътя al-Shouk. Беше създадена ситуационна стая, за да се следи развитието, но до сряда в града се върна колебливо спокойствие.

Насилието подчерта крехкостта на разкъсваната от война Либия след въстанието през 2011 г., превърнало се в гражданска война, която свали и по-късно уби дългогодишния диктатор Моамар Кадафи. На фона на хаоса милициите нараснаха в богатство и сила, особено в Триполи и западната част на страната.

От 2014 г. Либия е разделена между съперничещи си администрации на изток и западът, всеки от които е подкрепен от набор от добре въоръжени милиции и различни чужди правителства.

Триполи е виждал подобни епизоди на насилие през последните години, въпреки че повечето са продължили само няколко часа.

„Чухме много обещания за предстоящи усилия за насърчаване на истинска реформа в сектора за сигурност и разоръжаване на милициите“, каза Джалел Харчауи, специалист по Либия и сътрудник в Кралските обединени служби Институт. „На тези фронтове не беше постигнат никакъв напредък.“

444 бригада и Специалните сили за възпиране са две от най-големите милиции, действащи в Триполи. И двете преди това са беше подкрепен от базираната там администрация.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР