- Левицата!“ се противопоставя на сегашната дясна философия за управление

...
- Левицата!“ се противопоставя на сегашната дясна философия за управление
Коментари Харесай

Валери Жаблянов, „Левицата!“: Трябва радикална промяна в политическия курс или България продължава да затъва

- „ Левицата! “ се опълчва на сегашната дясна философия за ръководство на страната

- Данъчната промяна в България е нужна, тъй като данъчната тежест е върху работещите, а свръхпечалбите на монополите и едрия бизнес са безспорен факт

- Настояваме за бистрота и надзор при определянето само че таксите за банкови услуги

- Отговорността за положението на българската страна сега е на ГЕРБ, а Политическа партия форсираха злополуката поради непросветеност

- Въпросът в България не е обвързван към този момент с купения избор, който всички разясняват, а с опцията да се направи свободен избор

Валери  ЖАБЛЯНОВ  е роден през 1965 година в София. Завършва политология в Софийския университет. Доктор е по политология.
Бил е зам.-председател на 44-ото Народно заседание от „ Българска социалистическа партия за България “, умел политик и законотворец с три мандата в Народното събрание.

Водач на листата на Коалиция „ Левицата! “ в 16 МИР Пловдив-град.

-Г-н Жаблянов, до изборите остават 2 седмици. Каква акция води Коалиция „ Левицата! “ в Пловдив и страната?

-Кампанията като цяло основава спорни усещания. Очевидно е, че миналият избирателен цикъл, който е без казус в най-новата история на нашата политика – безусловно парламентарни избори през няколко месеца, значително е повлиял на жителите. Те са изморени и обезверени от невъзможността политическите партии в България да образуват дейно работеща изпълнителна власт. Много хора следят с интерес предизборната акция, пробват се да си образуват мнение, позиция и да дефинират желанията си. На този стадий има опция нови политически обединения, каквато е Коалиция „ Левицата! “, да бъдат чути от жителите. Има акции с изявени любимци, не социологически сложени, а действителни политически любимци и изборите идват да препотвърдят към този момент направения избор на жителите. Според мен сегашната акция не е от този вид, тя дава опция жителите да потърсят избор, който да реши някои от насъбраните проблеми през последните две години. На първо място, неработещо национално заседание, на второ – цялостната обърканост във връзка с това по какъв начин да се вземат решение най-тежките обществени проблеми в страната. Пожарните ограничения, които бяха предприемани от служебните държавни управления и от късите парламенти, каквито наблюдавахме, не бяха обвързани с действителната стопанска система, с финансите и държавния бюджет. Така стигнахме до обстановката с отчета на министъра на финансите до Министерския съвет отпреди няколко дни. В тази акция се следи административно-политическата готовност на партия ГЕРБ. Това демонстрира, че миналите години, в които се направи опит да бъде преодолян моделът ГЕРБ за ръководство на страната, сякаш не дадоха сериозен резултат.

-Анализирате акцията като политолог, какъвто сте по специалност. Кои са най-силните причини, с които убеждавате хората да гласоподават за Коалиция „ Левицата! “?

-Да, пробвам се да проучвам акцията като средство за готовност на жителите за присъединяване в българската политика. Що се отнася до Коалиция „ Левицата! “, нашите причини са ясни – считаме, че конституционно закрепената обществена страна би трябвало да бъде изпълнена със наличие. Ако има някакъв минус тази Конституция от 1991 година, не е в това дали България е парламентарна, или друга република, а че закрепената в преамбюла на главния закон обществена страна, не можа да бъде осъществена като наличие или беше осъществена отчасти. Във времена на финансови и стопански рецесии главните права, които се лишават от жителите, са обществените. Опитите през Народното събрание да се покачва минималната работна заплата, да се вършат други нараствания на обществените заплащания, не могат да догонят % на инфлацията. Работещите обедняват по-бързо, в сравнение с ги компенсират!

„ Левицата! “ се опълчва на сегашната дясна философия за ръководство на България.

Абсурд е с 10% корпоративен налог да чакаме да имаме качествена обществена сфера, която да се равнява и кореспондира с тази в развитите европейски страни. Данъчната промяна в България е нужна, тъй като данъчната тежест е върху работещите, а свръхпечалбите на монополите и едрия бизнес са безспорен факт!
Ако вземем за образец образованието, главното неодобрение на жителите е от положението на материалната база и качеството на процеса на образование. При болничното и доболничното обслужване – има цели региони в България, където жителите нямат достъп до качествено опазване на здравето. Това е нарушаване на човешки и конституционни права. Ние се нуждаем от друга философия на бюджета, сегашният държавен бюджет на България разпределя към 30-35% от брутния вътрешен артикул. Нуждаем се от друга философия на преразпределението на публичния артикул, който се основава в България. Всички приказват за задграничните вложения, само че никой не си е направил труда да види какви капитали се изнасят от страната ни под най-различна форма – депозити в задгранични банки, закупуване на недвижими парцели в прилежащи и далечни страни. Всичко това се прави със средства, които са акумулирани от български компании и предприятия, за сметка на работещите.

Валери Жаблянов

-Това знак защо е?

-Това е знак, че в България към този момент е основан периферен капитализъм. Този модел на капитализъм е подобен в целия свят – не поддържа обществена страна и заплащания, печели оптимално за сметка на ресурсите на територията, където се развива и изнася облага. Няма нищо ново от 19-и век в това отношение в практиките на тогавашните колониални страни. Всички отрицателни последствия са за сметка на страните, където се развива този бизнес, а облагите отпътуват на друго място.

Не може главното достолепие за привличане на вложения в България да бъде 10% корпоративен налог. А кой да устоя учебните заведения, лечебните заведения, служителите?

Как да има добра държавна администрация, когато не могат да се платят сносни заплати? Как да има положително опазване на здравето в по-изостаналите региони на страната, в случай че там не могат да се платят двойни заплати на лекарите? Всичко това става с различен тип систематизиране на публичния артикул. Ами пустеещите земи? Около Пловдив е най-качествената и най-скъпа земя в България, към този момент се трансформира в индустриални полигони, към града има доста пустеещи земи. Спомням си в средата на 80-те години по какъв начин изглеждаше този регион от позиция на обработваемост и продукция, нищо общо няма с това, което е сега. Ние нямаме конкурентни индустриални структури в земеделието. Ако през 1990 година България е произвела 93 000 тона домати, сега годишно създава 12 000 тона. Каква цена можем да чакаме тогава в магазините? Това са пропорции в стопанската система, които са надълбоко сбъркани. Стопанството се нуждае от радикално друга философия. Каква непоклатимост предлага партия ГЕРБ? Големите заеми стартира да ги взима Бойко Борисов, от 15-20% задлъжнялост като съответствие към Брутният вътрешен продукт през 2017 година, последното държавно управление на Борисов я докара до 35-40%. ГЕРБ управляваха с заеми и пари от стратегиите на Европейски Съюз, които бяха в основата на гигантска корупция.

-За всички тези проблеми Коалиция „ Левицата! “ има ли решение?

-Да, предлагаме решение. Без цялостна данъчна промяна няма по какъв начин да стане, съотношението сред директните и косвените налози плюс монополите са в основата на гигантското обществено неравноправие, което не може да бъде забелязано в Европа. Сега виждаме служебното държавно управление предлага някои промени в данъчните закони, само че би трябвало нова философия. Няма по какъв начин цяла развита Европа да има прогресивни налози, а България да има плосък налог, ние не сме офшорна зона. Тук има едни „ огромни експерти “, които изясняват по какъв начин щели да пострадат междинните приходи от въвеждането на прогресивния налог. Зависи по какъв начин се вкарва тази прогресивна канара. Защо са недофинансирани обществените системи? Може ли в България в една огромна част от IT бранша заплатите да надвишават 5000 лв., а оптималният застрахователен предел да е към 3000 лв.? Защо задграничните инвестироти в този бранш не обезпечават на цялостно заплащане служащите си? Тогава ще има пари за НЗОК и за пенсионния фонд. Защо е въведен този предел? Има цели фундаментални въпроси и в облагането, и в наличието на задграничен бизнес в България, които даже не се позволяват за обсъждане. Някой може ли да каже какъв брой часа е работният ден в България? Има магазини, които работят до 22 часа, не става въпрос за хранителни артикули, а да вземем за пример, за строителни материали. Тук става въпрос за една свръхексплоатация на труда в България, на младото потомство, което към този момент не може да мечтае за лично жилище и нов автомобил.

-Какво предлага „ Левицата! “ за преодоляване на растежа на цените на храните?

-Без произвеждане не могат да се овладеят цените! Няма по какъв начин да имаме падащо произвеждане на всичко в страната и да няма инфлация. Второ, надзор върху кредитната политика на комерсиалните банки. Пред очите на всички се срина КТБ, тогавашното управление на Българска народна банка се измъкна по някакъв метод без да поема отговорност. 4 милиарда по най-бегли калкулации, а аз считам, че са повече, изчезнаха – спестявания, сметки на компании и други форми на инвестиции в банката. Причината, заради която се срина КТБ и до ден сегашен не е обявена на българското общество, което пък комфортно не помни всичко. Причината беше кредитната политика на банката, която беше разадавала заеми на свързани компании. Банката в един миг си отпътува и то в случай, че България се намира във валутен ръб, който трябваше да бъде изключително непоколебим към кредитната политика и регулацията на комерсиалните банки. Какво е ситуацията сега? Банките сега кредитират ипотеки, дават заеми на бизнеса, само че дадена компания би трябвало да има 15 години бизнес история, с цел да получи кредитиране. Стартиращ, дребен и междинен бизнес, на който са му нужни оборотни средства, не може да стигне до кредитиране, в случай че не си заложи къщата, жилището, колата и така нататък Каква е тази банкова активност? В селското стопанство, финансите, в действителния бранш и обществената сфера има насъбрани с години проблеми, които не са инцидентни.

Това е модел на недорасъл капитализъм в България.

Страната ни има най-ниските концесионни такси в света за извличане на подземни благосъстояния. Ние се намираме в колониален режим във връзка с употребата на подземните благосъстояния. В африканските страни таксите за концесии са по-високи. България е страната с най-големи залежи на цветни метали в Европа. Какво става в този бранш? Колко заплащат огромните немски и ирландски вложители в Средногорието? Колко заплаща някогашният цех „ Георги Дамянов “, който в този момент е „ Аурубис “? 10% корпоративен налог върху облагата, която са заявили в България. Това са същинските въпроси, с които никой не желае да се занимава. Господата от ГЕРБ, които 10 години ги гледахме каква непоклатимост бяха довели в България – непоклатимост на рушветите, още веднъж претендират за властта. И още веднъж има български жители, които са подготвени да им я поднесат, а два месеца по-късно отново ще бъдат недоволни. „ Левицата! “ предлага този път да се направи същински избор.

-Как ще коментирате отчета на финансовия министър, който изтече в медиите, съгласно който България е изправена пред свръхдефицит и риск да прибегне до заем от Международния валутен фонд? Веднага заваляха опровержения, в това число и от премиера Гълъб Донев, само че неприятното чувство остана. Как всичко това ще се отрази на изборите?

-Смятам, че въпросите, повдигнати в отчета на финансовия министър до Министерски съвет, отразяват действителната картина за положението на държавните финанси. Причините по тази причина към този момент ги споменахме – високата инфлация, отсъствието на парламент, който да приема съответното законодателство, в това число и в региона на налозите. Културисти бяха назначавани за ръководители на Национална агенция за приходите и по-късно някой споделя – има проблем със събираемостта на налозите. В държавната администрация, изключително в профилираните институции, би следвало да се назначават чиновници с професионален опит и подготовка.

Всички с любознание следим залите, пред които гастролира господин Борисов. Това са хора, които са назначавани от ГЕРБ на заплата. Това са служители, хора, на които са давани бизнеси – това е необятната основа на партия ГЕРБ, която се построи с държавни и общински пари. И партийно-политическата система в България, и това, което следим като рецесия през последните две години в Народното събрание, имат своите дълбоки учредения в този метод на ръководство.

Що се отнася до отчета на финансовия министър, той се употребява в предизборната акция от всички-

кой както откри за добре. Но тези, които носят отговорност за това положение, къде са? Отговорността за положението на българската страна сега е на ГЕРБ. Това, че са минали 2 години от последното им държавно управление, нищо не значи. Голямото задлъжняване стартира тогава и неслучайно попаднаха в партийно – политическа изолираност в Народното събрание, тъй като въпросът с корупцията в България беше стигнал до небето. Една автомагистрала като „ Хемус “ беше разплатена авансово и я няма. Голяма част от разплатените пари за автомагистралата бяха изтеглени на каса от футболен арбитър пред очите на цяла България. Не бива българското общество да позволява да се върнем към този модел на ръководство. Това не е непоклатимост.

-Според Вас единствено ГЕРБ са отговорни за рецесиите, които се случват през последните 2 години в страната, по този начин ли?

-Да, смятам, че 10-годишното ръководство на ГЕРБ нанесе извънредно тежки провали върху парламентаризма в България, върху разделянето на управляващите и конституционното устройство, което част от политолозите и наблюдаващите назоваха тогава „ премиерска република “. Ние сега поносим всички последици от този модел на ръководство, несъмнено, комбинирани с външни фактори – войната в Украйна, недалновидната политика на Европейската комисия в региона на енергетиката, несъразмерното овластяване на Европейска комисия във външната политика.

„ Продължаваме промяната “ форсираха злополуката поради непросветеност преди всичко.

Второ, поради опит да обслужват всички външни ползи на България без да се преценяват с националните. Нека си спомним случая с Република Северна Македония. Няма министър-председател в света, който би останал на поста си, по-късно, което свърши Кирил Петков в Скопие. Тогава се говореше за две външни министерства, освен това от участниците в самата четворна коалиция. Да пита човек госпожа Нинова и Българска социалистическа партия какво правеха в това държавно управление без да осъзнават, че носят отговорност за външната, вътрешната и икономическата политика на страната, в това число и експорта на оръжия.

На какъв миротворец се прави госпожа Нинова, като нейният автограф стои под покупко-продажбите за експорт на оръжие.

Не виждам съображение за претенциите на тези политически партии да сформират държавно управление и да ръководят, в името на какво? Да продължат същата политика, да продължат да лъжат обществото по същия метод, брутално? Ние от „ Левицата! “ имаме желание да се противопоставим на това.

-Социолозите дават шансове на Коалиция „ Левицата! “ да влезе в Народното събрание, с кои партии бихте работили дружно?

-Нашето желание е първо да заявим политиката, която имаме намерение да следваме пред обществото и да получим поддръжка. Второ, нямаме желание да вършим компромис с главните правила на политиката на лявото и огромна част от социалистите в България. Сегашната политическа линия няма по какъв начин да бъде подкрепена.

Или ще има радикална смяна в политическия курс, или България ще продължава да затъва в нови рецесии.

Ще търсим политически партньорства с политически сили, народни представители, които споделят тези разбирания. На нас ни е пределно ясно, че като сложим въпроса за данъчна промяна, огромният бизнес ще скочи. Ако огромният бизнес заплаща 15% корпоративен налог, по-малкият може да заплаща 5%. За да стане подобен вид промяна, е нужна сериозна социална поддръжка. Всички слагат въпроса „ Защо след 16 години участие в Европейски Съюз България продължава да бъде на опашката? “. Не тъй като сме по-глупави, или мързеливи, или образованието ни не коства, очевидно аргументите са други. Някои от тях изброих – износът на капитали от България, несамостоятелната финансова политика, ниската цена на работната мощ поради колониалния модел на ръководство на стопанската система, ниските концесионни такси. Защо в България опустяха селата, а в Чехия, Полша, Сърбия и Унгария не са? Става въпрос за развой, в който има действителни аргументи и учредения стопански поради водената политика.

-Ако пропилеем и този късмет да се сформира държавно управление в 49-ия парламент, накъде тикаме страната?

-Тогава болшинството български жители би трябвало да се настроят на нуждата от промяна на политиката в България. В момента какво ни дават обещание? Някаква стабилонст – това са си написали в лозунга тези господа от ГЕРБ, които са в основата на сегашната рецесия. Те желаят още веднъж да ръководят и изясняват, че щели да донесат непоклатимост. Стабилност в кое? В мизерията!

-Коя партия може да донесе тази непоклатимост?

- “Левицата! “, несъмнено, ще ни би трябвало време. Но би трябвало да е ясно, че има левица в България. Това, което прави Нинова – да влиза в съюз с Политическа партия и Демократична България, а по-късно да ги упреква че била окрадена, да кани Борисов на среща в Народното събрание, с цел да ръководят дружно, а на други ден да се бори с корупцията и да не знае къде се намира! Това не е левица, а конюнктурно лъкатушене на една партия, която от дълго време е изгубила физиономията си и безсмислено държи марката.

-Като лидер на листата на Коалиция „ Левицата! “ в 16 МИР Пловдив-град кои ще са вашите дела в бъдещия парламент?

-Пловдив е град, който се развива динамично, има задоволително вложения. Въпросът е обвързван с градоустройството, както и в София. Създаването на работни места значи скупчване на хора, жилища, рухване на качествата на транспортните и обществените услуги, неспособност на мрежата от обществени услуги да издържи на притока на хора. И в столицата, и в Пловдив, се усилва популацията за сметка на други региони. Това изисква различен вид политика, с цел да се резервира качеството на живот, а не нашите градове да се трансформират в конгломерати от градски вид с разрастващи се гета, нямам поради единствено малцинствени – с неприятно благоустройство, без качествено здравно обслужване. Цели квартали се строят без обикновена обществена мрежа. Големите градове са център за приток на население и работна ръка, като това население е заето главно в областта на услугите. Това е към този момент съществено деформирана стопанска система. Без обмисляне няма да стане – обмисляне на вложенията, промени в законите за градоустройството, за устройството на територията. Има доста основателни искания на жителите за зелени политики и опазване на парковете, местата на отдих. Какво се получава напрактика, когато се сблъскате със закупени по закон частни терени, приватизирани общински пространства, реституции от най-различен темперамент? Как се уреждат тези неща? Започваме да приличаме на не най-развитите страни.

-Какъв е апелът ви към българите за изборите на 2 април.

-Нека хората да видят кои партии и обединения аплайват за Народното събрание. Да поддържат Коалиция „ Левицата! “ с №14 в бюлетината, тъй като в нашите листи има потвърдени с политическата си биография и с борбите в българския парламент и изпълнителната власт леви политици. Няма потребност да си лепим етикети, че сме леви по убеждения, с потвърдено обществено мислене. Убеден съм, че това е належащо през днешния ден на България. Всички други политически спекулации на бързо зародили шарлатании няма да донесат смяна на политиката в България. Разбира се, значимо е хората да излязат и да гласоподават на 2 април. Ако се разчита на индиректно платения избор – администрацията ще се активизира, чиновници на частни компании също, арендатори взимат присъединяване в изборите, това няма да донесе нищо на България. Това е избор по насила. Хората, даже и да имат други убеждения, избират да запазят насъщния, да се съобразят с волята на началника, на притежателя на компанията, на кмета, на ръководителя на Общински съвет или шефа на някоя бизнес организация и да дадат гласа си, както и този на фамилията си, с цел да могат да съществуват. Това не е свободно гласоподаване! Въпросът в България не е обвързван към този момент с купения избор, който всички разясняват, а изобщо с опцията да се направи свободен избор. Това е въпрос, който би трябвало да е на вниманието на всички политически партии, които желаят да възстановят доверието на обществеността към политическата система, към представителната народна власт и към страната. Оттук да се стартира – да няма насилствен избор в България.

Купуването и продаването на гласове са закононарушения!

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР