Летовниците в Слънчев бряг ще се включат в протеста в

...
Летовниците в Слънчев бряг ще се включат в протеста в
Коментари Харесай

И туристите в Слънчев бряг излизат на протест

Летовниците в Слънчев бряг ще се включат в митинга в събота против всеобщите инспекции на държавните органи през последните дни, провокирани от вицепремиера Валери Симеонов. Протестиращите ще се съберат на паркинга на " Какао бийч " в 17 ч.
Ще се включат туристи, които са пристигнали в курорта за към този момент анулирания поради инспекциите фестивал SOLAR Summer, написа Сега. Отново ще излязат и бармани, сервитьори, диджеи, танцьори от заведенията в Слънчев бряг. Протестиращите били подали съобщение в общината.
Прокуратурата заяви, че е атакувала пред административния съд в Бургас наредбата за публичния ред в Несебър, която позволява живата музика и озвучаването навън до среднощ от май до септември. Разпоредбата опонира на Закона за отбрана от шума в околната среда. Той гласи, че " не се позволява озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, ситуирани в жилищни зони и курорти, за времето сред 23 и 7 ч ". Затова обвинителите пледират въпросният текст от общинската разпоредба да бъде анулиран от съда.
В четвъртък от прокуратурата оповестиха, че ревизират общинските наредби в цялата страна. Проверката е почнала от черноморските общини. До момента нарушавания са открити за Шабла, Каварна, Варна и Несебър. Очаква се и останалите проблематични наредби да бъдат атакувани в съда.
В община Несебър озвучаването навън е разрешено до 24 ч още преди 10 година " В последна сметка не мисля, че е нещо значително дали ще е 23 или 24 ч. Разбира се, че е курорт, несъмнено, че е лято. Всякакви потребности имат туристите - както от отмора, по този начин и от забавление ", сподели Лазар Япаджиев, зам.-кмет на община Несебър, представен от Българска национална телевизия. Кметството се е опитвало да забрани шума навън и мощната музика след 23 ч., само че общинският съвет изрично е отказвал.
" Българските хотели в Слънчев бряг изплащат 12 млн. лева годишно в обезщетения на туристи, които не могат да почиват от противозаконен звук по данни на Института за разбори и оценки в туризма. В същото време от всички концесии на плажове българският държавен бюджет печели 8 млн. лева годишно. Както споделиха експертите от сектора, Слънчев бряг не се популяризира като дестинация за празненство туризъм - в противен случай, той се популяризира като курорт за фамилен туризъм. Статистиката на хотелиерите го удостоверява - единствено 5-10% от всички туристи са младежи, пристигнали само за купона. Те имат своето място в туристическия микс, само че това не би трябвало да става за сметка на останалите 90%, пристигнали да почиват на прелестните плажове на Черно море ", написа Валери Симеонов във " Facebook ".
Съюзът на хотелиерите в Златни пясъци и Съюзът на притежателите за развиване на курорта оповестиха, че поддържат ограниченията на вицепремиера - проблемите били общи за цялото Черноморие. " Държавата за първи път сподели по какъв начин следва да се реши толкоз наболял проблем, с толкоз дългото отсрочване на решаването му, като контролните органи пишат наставления и маркират действия, водещи до нерешаване на казуса. Надяваме се, че със същата увереност страната ще подходи и при оправянето с другите огромни проблеми - краткотрайните търговски обекти в курортите и концесиите на плажа ", оповестиха хотелиерите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР