Летищата, магистралите и гарите в Истанбул са задръстени от гласоподаватели

...
Летищата, магистралите и гарите в Истанбул са задръстени от гласоподаватели
Коментари Харесай

Изборите в Истанбул приключиха, градът е задръстен от желаещи да гласуват

Летищата, автомагистралите и гарите в Истанбул са задръстени от гласоподаватели в деня, когато най-големият турски град избира кмет за повторно от три месеца насам.

Вотът, който изправя спечелилия от предния избор Екрем Имамоглу, подкрепян от опозицията, против някогашния министър председател Бинали Йълдъръм, претендент на упраляващите завърши в 17 ч. българско време. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ", разгласи, че са положени големи старания " да се доведат хората, с цел да гласоподават ".

За турски и интернационалните медии протичащото се през днешния ден бе доста по-значимо от локални избори - съгласно Би Би Си въпросът е дали резултатът им ще означи края на политическия напредък на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това е и първият случай от въвеждането на многопартийната система към средата на предишния век, в който толкоз значими избори се повтарят по решение на управляващите. Самата система става факт след загуба на Републиканската национална партия, признала изборно проваляне.

 Изборите в Истанбул завършиха, градът е задръстен от искащи да гласоподават
© Reuters

Резултатът в случай че Имамоглу победи, ще значи, че в ръцете на опозицията е ръководството и на трите най-големи града - Истанбул, Анкара (столицата) и Измир (традиционна цитадела на кемалистите). След него Имамоглу се връща на поста, който заемаше в продължение на 18 дни, преди да го загуби.

След вота на 31 март разликата бе 13 729 гласа в интерес на Имамоглу и Партията на справедливостта и развиването изиска той да се повтори, само че претендентът в това време зае поста. Изборната комисия се съобрази с молбата на ПСР.

Колко значим е Истанбул

Градът, в който Ердоган бе кмет от 1994 година насам, стана терен за по-различна акция за локалните избори спрямо други обитаеми места тази година. Изискваше го смисъла на града, с население над два пъти това на цяла България.

Данни от 2017 година на турския статистически институт сочат, че през 2017 година с БВП 166.6 милиарда $ той има по-голяма стопанска система от Финландия, Египет, Португал и Гърция. Президентът още веднъж посочи в акцията, че " който и да завоюва Истанбул, печели Турция ".

Нарастващото неравноправие в града подтикна претендентите да се надпреварват кой ще предложи по-големи облекчения за жителите. РНП даде обещание 40% понижение в цените на водата и ежемесечна поддръжка за нуждаещи се фамилии, да вземем за пример посредством доставка на гратис мляко. ПСР, с изключение на 46-процентно понижаване на сметките за вода и 10% на газа и помощ за сметките на фамилии с ниски приходи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР