Летенето в чужбина за почивка за руснаците отново се превърна

...
Летенето в чужбина за почивка за руснаците отново се превърна
Коментари Харесай

Каква почивка очаква тази година руснаците

Летенето в чужбина за отмора за руснаците още веднъж се трансформира в мъчно и скъпо наслаждение. Руските райони би трябвало да се радват на това и да се приготвят за нови върхове за посещаемост. Положението им обаче се оказа нееднозначно. Туристическият пазар е доминиран от два противоположни фактора. Единият оказва помощ на вътрешния туризъм, а другият не.

Затварянето на задгранични дестинации за пътешестване от Русия приближи обстановката на туристическия пазар до тази по време на пандемията. Само този път се намесиха други фактори. Геополитическата борба със Запада докара до затваряне на небето над Европа и редица други страни, само че най-важното - сътвори транспортни проблеми за полети до други дестинации. Заради глобите започнаха да арестуват задгранични самолети на съветски самолетни компании на непознати летища, тъй че към този момент нашите превозвачи не летят на никое място, а вземат решение проблемите с флота.

Разработват се два метода за обновяване на полетите на нашите превозвачи в чужбина. Първият е, че съветските управляващи водят договаряния да вземем за пример с турските управляващи, тъй че турците да подсигуряват сигурността на самолетите на съветските самолетни компании. Тоест, тъй че даже по искане на западните лизингодатели турците да не могат да арестуват непознат аероплан, дохвърчал от Русия. Тоест “Бойнг” и “Еърбъс” на дълги дистанции, които могат да бъдат задържани, ще летят единствено до тези страни, с които са реализирани сходни съглашения. Много самолети ще останат единствено на вътрешни полети.

Вторият вид е да се обезпечат полети в чужбина с съветски самолети “Сухой Суперджет-100”, които никой не може да задържи. Но защото обсегът им на полети не е толкоз огромен, колкото този на лайнерите на дълги дистанции, ще има наложително кацане за зареждане на летището в Сочи.

На пръв взор съветските туристически дестинации би трябвало да се радват и да чакат нови рекордни бройки на посещаемостта. Не всички райони обаче имат такива розови прогнози.

„ Преди година имахме почти същата картина: Турция беше отворена от края на юни, плюс още няколко страни, единствено че нямаше Египет. Параметрите на търсенето на вътрешния туризъм са покрай 2021 година Но тази година има спомагателна функционалност. Това е затварянето на някои от летищата на юг. Около 10 милиона души могат да идват през тези летища годишно “, споделя Сергей Ромашкин, общоприет шеф на туроператора “Делфин”, който е профилиран във вътрешния туризъм.

Ако летищата на юг - по-специално “Анапа”, “Геленджик” и “Симферопол” - бъдат затворени, тогава вместо да усилят туристическия поток, ще има спад. Алиансът на туристическите организации (ATA) към този момент се обърна към съветския министър председател Михаил Мишустин с искане за субсидиране на настаняване в хотели, ситуирани в райони със затворени летища, както и за подкрепяне на търсенето посредством програмата за връщане на пари.

„ Ако Крим не „ съживи “ своето летище, тогава броят на туристите може да намалее от 30 до 50% съгласно разнообразни оценки “, споделя Ромашкин. Миналата година управляващите на републиката регистрираха рекордна цифра - девет милиона туристи са посетили полуострова. Това не се е случвало преди. През 2022 година най-лошият сюжет допуска понижаване на половина на потока до 4,5 милиона туристи. Укрепването на железопътното трасе, където до момента работи единствено един транспортьор, увеличението на броя на влаковете (необходими са десетки нови и бързи локомотиви) и рационалните цени (не по-скъпи от самолетните билети) могат да спасят обстановката.

По този метод има два противоположно ориентирани фактора на пазара. От една страна, затварянето на границите подтиква растежа на търсенето на вътрешен туризъм, а от друга, икономическите проблеми го забавят. Затова не е елементарно да се планува какъв ще бъде туристическият поток в края на годината.

Туроператорите се надяват, че в случай че Анапа, Геленджик и Симферопол изгубят туристи, тогава други градове, в противен случай, ще ги завоюват и ще затворят „ пропастта “. „ Сочи, където самолетите не престават да летят, към този момент демонстрира леко нарастване на търсенето с 3-4%. Но то е малко, тъй като е сработил различен фактор - напрегната икономическа прогноза, упованията за съкращения или спад на приходите. При всяка рецесия хората са склонни първо да понижат разноските за отмора “, споделя събеседникът.

Потокът към Санкт Петербург демонстрира растеж от 8-10%, само че може да е по-висок, защото тази година има положителни вести за туристите. През юни, когато в града има бели нощи, Международният стопански конгрес няма да се организира. „ Винаги сме се ядосвали на този конгрес, тъй като е спънка за туризма. Всяка година това извънредно изкривяваше пазара за елементарни пътувания, защото хотелите удвояваха или утрояваха цените на тези дати, улиците бяха блокирани за пътешестване, беше мъчно да се посещават музеи. Този път през юни несъмнено ще има повече туристи “, счита Сергей Ромашкин.

Калининград и Минерални води също ще одобряват спомагателни туристи, където туристическият поток към този момент е повишен надлежно с 40% и 30%. Може би тези две направления ще покрият рухването на Крим,надява се шефът на " Делфин ".

Не бива да се чакат нови туристически " звезди " в Русия. Първо, туристите са извънредно консервативни клиенти. „ Според изследвания през последните 50 години и нашите, и европейските туристи избират най-вече плажна отмора. 60% от туристите желаят да почиват на морето. В европейската част имаме " две и половина " морета - Черно, Азовско и Балтийско. На изток е Тихият океан “, споделя Ромашкин.

Екскурзионните пътувания съставляват интерес за доста по-малка част от туристите. От отмора без плаж може да се отдели развиването на туристически направления в Северен Кавказ. „ Например, Дагестан е забавен район, той набъбна с 50% предходната година, а тази година може да удвои туристическия поток. Но въпреки всичко това е милион и половина туристи годишно, до момента в който Краснодарски край възнамерява да одобри 18 милиона туристи тази година. Пропорциите са очевидни”, отбелязва събеседникът.

Москва, Санкт Петербург и Казан могат да възстановят потока от туристи тази година и да се върнат на равнището от 2019 година, т.е. на равнището отпреди пандемията.

Любопитно е, че 60% от туристите са пристигнали в Крим предходната година с персонален превоз (само 40% от туристите са били докарани с трен и самолет). За такива туристи персоналният автомобил е освен икономисване на разноски, само че и комфорт за интензивно пътешестване из полуострова, в това число за разглеждане на забележителности.

Преди месец АТА заяви, че вместо „ имунизационни “ турове на пазара се появиха обиколки с банкови карти на платежните системи “Виза” и “Мастъркард” до Узбекистан, а скоро може да се появят и други посоки – до Армения, Казахстан и други страни. Издадена карта в тези страни разрешава да се заплаща с нея в чужбина. В Русия този проблем към този момент се взема решение единствено посредством издаване на карти с китайската интернационална система “Юнион Пей”. Той обаче работи единствено с банки, които не са глобени. И това най-често са междинни банки, които не са в положение да издават карти с китайската система на всички.

Ромашкин обаче твърди, че " картовият " туризъм е доста скъпо начинание, затова не е всеобщо събитие. По предписание туристите, които в началото са възнамерявали да отидат до Ереван или Ташкент, могат да употребяват този вид, с цел да получат карта на място. „ За нас, като туроператор, компликацията е, че не сме финансови анализатори и не можем да препоръчаме никоя банка в Ташкент или Ереван, защото не знаем нищо за нейната финансова непоклатимост “, споделя Ромашкин.

Друг значим миг е повишаването както на вътрешните, по този начин и на задграничните ваканции. Що се отнася до майските празници, цените на полетите и хотелите нарастват всяка година, това е постоянно срещана история, която не е обвързвана със събитията от 2022 година

„ Всъщност майските празници са прерогатив на хората, които не броят пари. Средно пътешестване до Сочи със безценен полет коства 30-35 хиляди. Двама души плюс дете е 100 хиляди рубли. Противно на общоприетото разбиране, единствено 4-5% от годишния поток туристи отпътуват за майските празници. 50% ще почиват вкъщи, 46% ще си почиват на дачата, сподели последното изследване на ВЦИОМ “, отбелязва Ромашкин. Ако през лятото в Сочи 500 хиляди души почиват по едно и също време, то през май - едвам 70-80 хиляди.

„ Преди два месеца бяхме доста уплашени, тъй като хотелите започнаха да споделят, че няма да могат да хранят туристите, тъй като не могат да си купят храна на цените, които сме договорили на 1 януари. Захарта и елдата са изчезнали изцяло. Но по-късно скокът на цените на валутите изчезна, продуктите се върнаха на рафтовете и цените не се трансформираха пагубно “, споделя генералният шеф на туроператора.

За високия сезон цените в някои райони са се нараснали, само че още веднъж към този момент даже под инфлацията. „ Сочи, където всичко е наред с доставката на туристи, подвигна цените приблизително с 13-14%. В същото време в сегмента на скъпите хотели цените се усилват с 15-17%, а в по-масовия сегмент на тризвездните хотели цените се усилват единствено със 7-8%. В районите със затворени летища - по-специално в Анапа и Крим - хотелите са нараснали цените със символичните 5-6% ”, споделя Ромашкин.

Според него е безсмислено Анапа и Крим да подбиват цените, тъй като това по никакъв метод няма да съживи търсенето. Причината тук не е икономическа, остава единствено да се изчака отварянето на летищата и да се подобрят другите транспортни направления.

Трябва да се разбере, че цените за Турция и Египет също са се нараснали. Първо, девалвацията на рублата имаше резултат. Договорите в Египет са обвързани с $, а в Турция – главно за еврото. Обменният курс на нашата валута след мощен спад към този момент се ускори и този фактор към този момент изчезва. Но вторият фактор остава - това е лимитираната дарба на съветските самолетни компании да летят в чужбина. Например към този момент единствено турските самолетни компании летят до Турция, които в началото извършват по-скъпи постоянни, а не чартърни полети.

„ Патовата обстановка принуждава самолетните компании да вдигнат цените с 30-40% или даже повече. Например единствено една самолетна компания лети до Сърбия - “Еър Бърбия”, която не се поколеба. А Белград е не толкоз туристическа дестинация, колкото входна точка към европейския пазар “, споделя Ромашкин. Точно както Истанбул е хъб, през който можете да летите до други страни по света. А Дубай е трансферна точка, с цел да стигнете до Индия, Тайланд и други азиатски страни.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР