Лесно е да съсипем изборите, не е трудно и да

...
Лесно е да съсипем изборите, не е трудно и да
Коментари Харесай

Обществения съвет към ЦИК предупреждава да не съсипем изборите

Лесно е да съсипем изборите, не е мъчно и да ги създадем добре . Това се споделя в известие до медиите от Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК).

От Обществения съвет са изпратилли мнение до ЦИК и Министерския съвет с рекомендации за превъзмогване на усложненията, които могат да се чакат след последните промени в Изборния кодекс.

Заради г ласуването с машини и хартиени бюлетини , от Обществения съвет към ЦИК предизвестяват, че секционните изборни комисии (СИК) ще бъдат натоварени с огромен брой интервенции към преброяването, вписването и сумирането на резултатите. За да се понижат проблемите с многото сбъркани протоколи и трудно бавните процеси в РИК отпреди две години, Общественият съвет предлага да се употребяват електронното предпазване, транспорт и обработка на данни. Конкретно - наличието на флаш паметите на профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване (СУЕМГ) да се изтеглят в изчисленията с големи масиви от цифри, изключително за преференциите за обособените претенденти. Според публичната организация данните от флашките могат да ускорят и отстраняването на човешките неточности в районните изборни комисии (РИК).

" Не единствено анализаторите, а евентуално съвсем всички ще желаеме да знаем след 2 април какъв брой хора са избрали единия и другия способ на гласоподаване. Освен мнението с обобщените тук рекомендации Общественият съвет изпрати на ЦИК и собствен вид на формуляра за секционен протокол. В него " кутийките " за числата от двата потока - книжен и машинен, са подредени разумно, лесни за попълване, а в същото време предлагаме сумиране на преференциите от " Х " и " М " да не се прави в секциите, а на компютрите в РИК ", разясняват от Обществения съвет към ЦИК.

Организацията също по този начин поддържа концепцията машината бюлетина да съдържа информацията от досегашните контролни разписки - глас за политически индивид и, вероятно, преференция. Така щяло да е нужно известно удължение на машинната бюлетина, с цел да може тя да се сгъне двукратно преди стартирането ѝ в съответната кутия и с цел да има място да се сложи щемпел след гласуването. В Методическите инструкции на ЦИК за СИК би трябвало да се уточняват тези елементи, които са значими за опазване на тайната на гласа, допълват от Обществения съвет.
 87,7 млн. лв. ще ни костват изборите на 2 април, без видеонаблюдението
87,7 млн. лв. ще ни костват изборите на 2 април, без видеонаблюдението

Сумата ще се усили, защото в нея не са включени всички действия

В известието се показва още, че п реразпределението на мандатите по изборни региони съгласно данните от последното броене на популацията е от висок публичен интерес. " Настояваме ЦИК да разгласи с изключение на новите бройки мандати по многомандатни изборни региони (МИР) в страната, само че и да показа цялостните изходни числови данни от преброяването, употребявани за пресмятанията, както и детайлна илюстрация " малко по малко " на използването на методиката от Изборния кодекс ", декларират от организацията.

От Обществения съвет припомнят, че образуването на МИР " Зад граница ", въпреки и отсрочено за 2025 година, остава обвързване на политиците, специалистите и изборната администрация. В тази връзка държат след 2 април да продължат експертните полемики и обществени диспути за метода на образуване на изборни описи, в това число посредством дейна регистрация на трайно пребиваващите отвън България гласоподаватели.

Според Обществения съвет към ЦИК г ласуването зад граница може да бъде отрицателно повлияно от една от новите разпореждания на Изборния кодекс. Министерството на външните работи е задължено да уточни по един представител на страната (държавен чиновник или лице в трудовоправни връзки в държавната администрация) във всяка СИК отвън страната. Очакваме ЦИК и Министерство на външните работи постоянно да афишират предварителни планове за нужния брой представители и за проектите си да ги провеждат, обучат и командироват. Не бива да се позволява възможни усложнения на администрацията да послужат като опрощение за ограничение на броя на секциите, допълват от Обществения съвет.

В известието се декларира също, че в идеонаблюдението и видео снимането при преброяването на гласовете и при съставянето на протокола в секциите е посрещнато с прекомерно противоположни оценки измежду специалистите. " Законовата наредба обаче е реалност, а неналичието на бистрота към детайлите на използването ѝ може да бъде употребена за опити за оборване на целия развой. Гласоподавателите и бъдещите членове на СИК ще се интересуват от всевъзможни детайлности като кой и на каква платформа ще има достъп до видеонаблюдението; какви ще се употребяваните устройства и по какъв начин ще бъдат осигурени; ще има ли механически лица, виновни за монтирането, включването, първичното тестване на камерите и последващото снемане на записаната информация и още, и още. Особено значимо е да се запази доверието на гласоподавателите, че тайната на вота няма да бъде нарушена и няма заплаха от оказване на напън ", показват от Обществения съвет, като предлагат ЦИК и Министерският съвет да показват безапелационни гаранции, че по време на гласуването няма да има запис или лъчение - в това число посредством физическо закриване на обектива на камерите.
 ЦИК дава обещание - среднощно преброяване на 2 април няма да има
ЦИК дава обещание - среднощно преброяване на 2 април няма да има

Около 12 млн. лева ще костват изборите, Министерски съвет дефинира техниката за видеонаблюдението

Ето и целия текст на изпратеното до Министерски съвет и ЦИК мнение по основни въпроси от подготовката на идните избори :

По-малко от месец след обявяване на признатите от Народното събрание промени в Изборния кодекс, обществото ни е на прага на следващи предварителни избори. Новите правила за гласоподаване, станали факт няколко месеца преди парламентарните избори, слагат и нови въпроси и провокации пред изборната администрация.

Гласуване с два типа бюлетини и отчитане на резултатите

Приетите от законодателя разпореждания, въвеждащи ръчно преброяване освен на хартиените, само че и на бюлетините от машинно гласоподаване, е причина за допускане на грешки и неточности от членовете на СИК. Общественият съвет припомня рекомендацията си от свои предходни разбори за дейно потребление на профилираните устройства. С цел обезпечаване на транспарантен избирателен развой настояваме да се употребяват преимуществата на електронното предпазване, транспорт и обработка на данни: посредством печатане на протокол от машинно гласоподаване (копие от който да се дава и на правоимащите лица), както и евакуиране на данните от флаш паметите на СУЕМГ още в изчислителния пункт на РИК, които да се разгласяват на уеб страницата на ЦИК (както досега) и да се употребяват за следващ надзор и инспекция. Обществото би трябвало да знае какъв брой гласоподаватели са дали своят вот по единия или другия метод.

Дизайнът на новата бюлетина от машинно гласоподаване би трябвало да е банален.

Общественият съвет счита, че е задоволително отпечатваната от СУЕМГ бюлетина да съдържа информация, аналогична със съдържащата се в досегашните контролни разписки, а точно единствено наименованието на определената партия или коалиция и възможния преференциален избор, самостоятелен претендент или " не поддържам никогo ". С цел да се разреши двукратно прегъване на машинната бюлетина след гласуването и слагането на щемпел върху нея, е възможно известно удължение по отношение на досегашните контролни разписки. В Методическите инструкции на ЦИК за СИК следва да се уточняват тези елементи, които са значими за опазване на тайната на гласа.

Препоръчваме методиката на ръчно броене, като и секционният протокол, да показват отчитане поотделно на гласовете, подадени с двата типа бюлетини - машинни и хартиени. Формулярът на протокола на СИК и езикът на инструкциите в него да се трансформират по този начин, че да улесняват членовете на СИК при попълването на нараствания размер данни, а интервенциите, изискващи сумиране на цифри, да се сведат до нужния най-малко.

Преразпределение на мандатите по изборни региони

Данните от извършеното броене на популацията през 2021 година са публично оповестени, което ще откри своето отражение в ново систематизиране на мандатите сред изборните региони в страната. Поради високия публичен интерес настояваме ЦИК да извърши законовото си обвързване да разгласи новото систематизиране на мандати по МИР в страната дружно с цялостните изходни числови данни от преброяването, употребявани за пресмятанията, както и детайлна илюстрация " малко по малко " на използването на методиката по Изборния кодекс.

Общественият съвет припомня, че образуването на МИР " Зад граница ", въпреки и отсрочено за 2025 година, остава в дневния ред на политиците, специалистите и изборната администрация. Както към този момент сме отбелязвали, въвеждането му би адресирало проблеми като: механичното систематизиране на гласовете от чужбина из регионите в страната; невъзможността на гласоподавателите от диаспората да гласоподават с преференции, а единствено за партии; неналичието на опция да излъчват депутати с директно отношение и ангажимент към техните проблеми.

В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните полемики и обществени диспути за метода на образуване на изборни описи, включително посредством дейна регистрация на трайно пребиваващите отвън България гласоподаватели, както и дефиниране на методика за разпределение на мандатите по изборни региони.

Гласуване зад граница

Обръщаме внимание, че новоприетите разпореждания на Изборния кодекс задължават Министерството на външните работи да уточни по един представител на страната (държавен чиновник или лице в трудовоправни връзки в държавната администрация) във всяка СИК зад граница, включително и възможни заместници при потребност. Очакваме ЦИК и Министерство на външните работи постоянно да афишират предварителни планове за нужния брой представители и за проектите си да ги провеждат, обучат и командироват. Законовият текст може да се извърши и като се сключат срочни трудови контракти сред Министерство на външните работи с български жители от общностите по места, което ще спести средства и ще даде повече организационна еластичност. Във всеки случай не трябва да се позволява възможни усложнения на администрацията да послужат като опрощение за ограничение на броя на секциите в чужбина.

Видеонаблюдение

Видеонаблюдение в действително време и видеозаснемане след оповестяване края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протокола се вкарва за първи път в българското изборно законодателство. Независимо от другите експертни мнения " за " и " срещу ", законовата наредба е реалност и обвързване на изборната администрация е да ръководи този развой по метод, който няма да компрометира доверието в него. Необходимо е да се обезпечи оптималната бистрота на всеки аспект по въвеждане на видеонаблюдението, включително: да се осведоми обществеността какъв брой е броят на изборните пространства, на които ще се монтира; каква е спесификацията на нужните механически устройства и по какъв начин ще бъдат осигурени/закупени; дали е допустимо да се обезпечи на всички места интернет връзка за видеонаблюдение в действително време; кой, по какъв метод и на каква платформа ще има достъп до видеонаблюдението; ще има ли механически лица, виновни за монтирането, включването, първичното тестване и последващото снемане на записаната информация от камерите.

Не по-малко значимо е да се запази доверието на гласоподавателите, че тайната на вота няма да бъде нарушена и няма заплаха от оказване на напън. В тази връзка Общественият съвет предлага ЦИК и Министерския съвет да обезпечат безапелационни гаранции, че по време на гласуването няма да има запис или лъчение, в това число посредством физическо закриване на обектива на камерите.

Може да бъде направен и обособен обучителен видеоклип по отношение на видеонаблюдението, който да е част от пакета материали, предопределени за образование на СИК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР