Лео Дохърти отговаря от миналата есен във Форин офис за

...
Лео Дохърти отговаря от миналата есен във Форин офис за
Коментари Харесай

Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е напълно валидна

Лео Дохърти дава отговор от предходната есен във Форин офис за връзките с Европа, като идва във външното министерство от това на защитата. Роден в Шотландия, той е ученик на Училището за ориенталски и африкански проучвания (SOAS University of London), има опит във военни задачи в чужбина, познава от близко Близкия изток и Централна и Южна Азия, а в е присъединил 6-месечно пътешестване през 2007 година с кон, велосипед, пешком и публичен превоз от Истанбул до Афганистан.

Разговаряме с него в края на първата му аудиенция в България в четвъртък за двустранните връзки, ролята на България за подкрепяне на Украйна и битката с корупцията.

Г-н Дохърти, първо да изясним нещо за позицията ви в английското държавно управление. Постът ви е на министър за Европа, а вие сте приключили военната академия " Сандхърст ", взели участие сте в задачи в Ирак и Афганистан. Военен посланик звучи малко необичайно. С какво по-точно се занимавате?

- Отговорностите ми са на министър за Европа в английското министерство на външните работи, като обгръщат и Западните Балкани, Кавказ и Централна Азия. В момента, колкото и да е необичайно, е много уместно да има чиновник на Форин офис с кариера на боен. Защото, както в никакъв случай в последните години, има доста забележителен боен детайл във външната ни политика, тъй като ни се постанова да се оправяме с война в мащаби, каквито не е имало в Европа от Втората международна война насам.

Мисля, че съзнателно бяха назначен - пристигам от министерството на защитата с концепция да работя с Европа. Това отразява какъв брой съответстваща стана незабавната потребност от ролята на силата на английската войска във външната ни политика.

Задачата ми е да подкрепям работата на министъра на външните работи, изключително на двустранна основа в връзките на Англия с други страни, да беседвам с сътрудници и други страни. Ако се задържа една седмица в Лондон, това е извънредно. Работата ми е в чужбина.

Срещнахте се в София с трима министри. Споделете защо разговаряхте.

- Да, срещнах се с министъра на вътрешните работи, на външните работи и на защитата. Три доста положителни срещи, от които изводът е, че британско-българските връзки са доста по-дълбоки и сърдечни. Спешно работим дружно в поддръжка на приятелите ни в Украйна.

Приносът на България в това отношение е извънредно значим и ние приветстваме решението ви да предоставите военна помощ а украинците, сражаващи се в отбрана на родината си. Изключително значимо е, че в тези неповторими времена можем да разчитаме на вас като съдружник в НАТО, изключително в Черноморския регион.

Важни са и връзките сред елементарните хора от нашите страни. Отношенията сред Обединеното кралство и България са доста положителни.

Какво по-конкретно обсъждахте в министерството на защитата?

- Разговаряхме в частност за помощта на България за украинците. Поздравяваме ви за това какъв брой бързо след съветската инвазия България предприе дейности, затвори въздушното си пространство за съветски самолети и даде военна помощ. Това е доста значимо нещо и има доста мощен резултат.

Това се опитваме да реализираме и с други страни от нашия алианс. Просто не трябва да се подценява какъв брой значимо е това, изключително като се има поради, че този спор евентуално няма да завърши скоро и е по-добре да се подготвим за най-лошото. Изминалата година сподели какъв брой добре можем да работим дружно. Имахме в България английски военни на подготвителна задача през 2022 година и това съдействие с българската войска ще продължи.

Последните 12 месеца тестваха решителността на НАТО и способността на организацията да реагира и на практика да показва, че може да работи. Постигнахме го като съюз, със взаимни дейности.

Стореното от България е в действителност впечатляващо.

 Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е изцяло годна
© Велко Ангелов

Разговаряхте ли в София за вероятността Лондон да даде на България свои бойни самолети " Юрофайтър ", поради това, че техническата валидност на българските изтребители от руски вид скоро изтича?

- Всички разновидности са на масата за диалози. Това е нещо, което ще продължим да обсъждаме сред нашите министерства на защитата. Определено обсъждахме какво съдействие и общи дейности можем да предприемем, с цел да помогнем на украинците.

В известието от английското посолство във връзка визитата ви в София се споделя, че се работи за съглашение за стратегическо партньорство сред двете страни. Какво значи това по-конкретно?

- Става дума за рамка, за управление за връзките ни в бъдеще. Те и сега са доста положителни, само че такова съглашение ще ги " пакетира ", ще ни разреши да задълбочим съдействието в някои области. Със сигурност ще има акцент за сигурността и защитата, само че също по този начин и за образованието и търговията. Имаме в действителност витални и динамични търговски връзки, подкрепени от високотехнологичния бранш на България.

Обхватът на такова съглашение ще бъде огромен - във Англия имаме към 6 хиляди български студенти, да вземем за пример. В български университети и висши учебни заведения учат близо 3 хиляди британци, 15 хиляди британци са избрали да живеят във вашата страна.

Говорите за стратегическо партньорство в миг, в който в България има спор за геополитическата ориентировка на страната. Преди дни НАТО разгласява социологическо изследване, в което малко над половината българи споделят, че не биха защитили съдружник от НАТО, в случай че бъде атакуван (във Англия този индикатор е 72%). Имате ли доверие на такава страна?

- Миналата година ясно сподели, че България е съдружник, който се задейства, демонстрира резултати, извършва задължения: изключително решението на вашия парламент да даде военна помощ и работата на вашата отбранителна промишленост, която оказва помощ на украинците да се пазят.

Можем да разчитаме на България, вие можете да разчитате на нас, рамката на НАТО е изцяло годна.

Напълно сте прав, че всички сме пред провокации в миг, когато експанзията на Владимир Путин сложи под въпрос геостратегическото бъдеще.

 Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е изцяло годна
© Велко Ангелов

Стореното показва, че когато хората могат да избират, те избират свободата, просперираща стопанска система, избират да са част от интернационалните правила, демокрацията и по-добро бъдеще, а не тоталитарния модел на нашествия и грубост.

И не става дума единствено за експанзията на Путин против Украйна. Той трансформира енергийните доставки в оръжие и реакцията на Европа бе бързо да откри различни източници, да реализира енергийна сигурност и суверенност посредством съюз с страни, на които може да има повече доверие.

Това, в прочут смисъл, дава отговор на въпроса ви. Последиците от нашествието са, че съвсем никой не желае да е съдружник с Русия. Хората желаят за съдружници свободните страни по света, тези от Г-7 - там където са свободата и просперитетът. Китай също печели от нашествието, тъй като Русия рискува да се трансформира в обслужваща страна, както не е било в никакъв случай преди, и това не е добре за съветския народ, който заслужава нещо по-добро.

Инвазията сподели също, че би трябвало да сме сериозни и към самите себе си. Вашата страна, да вземем за пример, приемаше през годините парите на доста руснаци, при вас се роди терминът " Лондонград ". А вие какво вършиме с руснаците?

- Абсолютно прав сте. Имаше миг в края на предишния и началото на този век на евентуално прекомерно огромен оптимизъм по отношение на измененията в съветското общество. Вярвахме в свободния пазар и бяхме доста отворени към съветски вложения. Сега това изцяло се промени. Санкциите ни го демонстрират, те обгръщат стотици хора и стотици компании, както и блокирането на големи съветски капитали по света и в Лондон. Вероятно това трябваше да се случи по-рано. Случва се в този момент и то по целия свят.

Времената, когато режимът на Путин можеше да се измъква, завършиха.

Този метод не е обвързван само с войната в Украйна. Ние променихме отношението си към корупцията по света и глобяваме тези, които нарушават разпоредбите. Неотдавна санкционирахме трима български жители. Съвсем ясно декларирахме, че не желаеме те да употребяват английската финансова система. Защото дейностите им не са в интерес на българския народ, вие заслужавате нещо по-добро от тях.

 Новите наказания Новите наказания " Магнитски ": какво значат за България

Екосистемата на интернационалните правила и толерирането на корупцията се промени фундаментално. Това се дължи и на войната в Украйна.

Засегнахте тематиката за върховенството на закона и корупцията. Какво може Англия да направи за възстановяване обстановката по този въпрос в България, откакто към този момент сте отвън институциите и механизмите на Европейския съюз?

- Продължаваме уговорките си на двустранно равнище и към този момент можем да действаме по-свободно. Работим за възстановяване устойчивостта на българските институции и ограниченията за битка с корупцията. Проблемът съществува и в другите европейски страни, само че тук е изключително забележим.

Българите заслужават страна, свободна от корупция.

Това е едно от главните провокации, тъй като е обвързвано с съществуването на ефикасни ограничения против корупцията.

Изправени сте пред избор накъде да поемете геополитически и по какъв начин действа демокрацията ви. Радвам се да видя, че по-голямата част от българите поддържат евроатлантическия път.

 Британският министър за Европа: Може да разчитате на нас, рамката на НАТО е изцяло годна
© Велко Ангелов

Гореща тематика от последните дни е заповедта на Международния углавен съд за арестуване на Владимир Путин. Каква е позицията на Лондон?

- МНС е самостоятелна институция и ние поддържаме тази самостоятелност. Искаме украинците да разполагат с потенциал да преследват отговорните за ужасните закононарушения в страната им. Част от това ще стане посредством активността на МНС, само че в Г-7 търсим спомагателни механизми, с цел да помогнем на Украйна за такива следствия. Наша институция работи с украинската прокуратура, евентуално ще има някакъв хибриден механизъм... Но значимото е да бъдат държани виновни причинителите на всичко това.

Путин превърн a в оръжие и информацията или по-скоро дезинформацията. Как Англия може да оказва помощ на към момента неопитни демокрации като България за битката с това?

- На първо място приказваме за постоянни свободни медии. Не е лесна задача, тъй като е обвързвана с частния бранш, не е в областта на държавното управление и държавните институции. Но е значимо да поддържаме самостоятелните медии. Важно е и да сте със мощна кибер отбрана.

Какви са общите ви усещания след тази аудиенция?

- Оставам с доста положителни усеща от дълбочината и практичността на връзките ни, както сред двете ни страни, по този начин и в алианса. Правите някои впечатляващи неща - вижтe какъв брой бързо се справихте с интерконектора с Гърция. Скоростта, с която намерихте нови източници на сила, е изключително показателна. Такива неща демонстрират какво избират българите.

Изглежда не е елементарен интервал за двустранните връзки поради продължаващата към този момент повече от две години политическа рецесия в България?

- В нашата страна също има известна доза политическа неустойчивост. Откакто съм на работа сме имали петима министър председатели. Но имаме доста положителни институции, в това число посолството ни в София, работещи без значение от тези процеси. Стратегическото значение на Черно море стана още по-очевидно, България е значим съдружник и сътрудник. Очаквам с неспокойствие повишаване и задълбочаване на двустранните ни връзки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР