Лекуващите се в държавни психиатрични болници са сред най-безправните хора

...
Лекуващите се в държавни психиатрични болници са сред най-безправните хора
Коментари Харесай

Стела Николова: Битовите условия за лечение на пациенти в държавни психиатрични болници са затворнически

Лекуващите се в държавни психиатрични лечебни заведения са измежду най-безправните хора в българското законодателство. Това съобщи националният представител Стела Николова от " Продължаваме Промяната - Демократична България " в ефира на БНР, базирайки се на два отчета на Европейския комитет срещу изтезанията, както и на мнение на омбудсмана. Вчера в Народното събрание Николова изиска основаването на краткотрайна комисия за отбрана на правата на психологично болните пациенти.

" Не е обикновено да храниш пациент в държавна психиатрична болница за два лв. дневно и да му даваш лекарство за лев и осем стотинки. Битовите условия за лекуване на пациентите в тези заведения са затворнически. Там влезеш ли един път, след това не можеш да излезеш по свое лично предпочитание ", съобщи Николова.

Депутатът сигнализира още, че бюджетите на държавните психиатрични лечебни заведения са едни и същи от седем години, а резултатът с изключение на страдащи пациенти, е и преумореният, ниско заплатен и непълен болничен личен състав. Според Николова са нужни повече средства за многостранна промяна, която да въвлече повече заинтригувани страни. Тя отхвърли опасенията, че краткотрайната комисия цели да анулира напълно института на запрещението.

" Колегите не би трябвало да се усещат застрашени и да се всява боязън в българските жители. Всъщност, ще сменяем института на запрещението с принадлежности, гарантиращи правата на пациентите. България не би трябвало да е страна, която санкционира психологично болните хора. Когато пациентите с психологични проблеми се лекуват вярно и получават нужната поддръжка, то те не би трябвало наложително да бъдат натиквани в лечебни заведения, с цел да не ги виждаме ", заключи Николова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР