Лекува ли звукът от българската гайда? В това вярва един

...
Лекува ли звукът от българската гайда? В това вярва един
Коментари Харесай

„Мистичния занаят“ на един майстор: Защо Цвятко вярва, че българската гайда може да лекува?


Лекува ли звукът от българската гайда? В това има вяра един занаятчия на български национални музикални принадлежности. Той чете доста и вижда в занаята си мистиката на неуловимото и има вяра, че изкуството го е избавило.

Цвятко Цвятков повече от 25 години работи в Етъра, където вдъхва живот на български национални музикални принадлежности. Мъжът назовава своя поминък „ тайнствен “ и има вяра, че звукът от българската гайда може да бъде лечителен.

Мъжът се занимавам с изработването на български национални музикални принадлежности.

„ Работих в ансамбъла и тогава стана по този начин, че го закриха го от раз. Ние си помислихме, че се майтапят с нас и не го възприехме, че действително може да стане, обаче в действителност закриха отбор „ Габрово “. Всеки откри метод за оцеляване, споделя Цвятко Цвятков.

Снимка: bTV


Преди 25 години Цвятко наследява работилничката на остарелия занаятчия в Етъра. И от този момент всеки ден е там. Разказва за изкуството, демонстрира тънкостите на занаята и въодушевява стотици гости да се срещнат и обикнат. Негови принадлежности звучат от най-далечни места като Франция, Америка, Япония, Китай и Австралия.

„ Мечтаех да стана ветеринарен лекар. Привличаха ме науки като археологията, само че нито станах лекар, нито друго. Станах занаятчия на музикални принадлежности. Нещо ме накара. Някаква мистичност, нещо може би предопределение, от горната страна - един в една сфера, различен в друга сфера. А моето е било да навляза в занаята. Започнах от нулата “, изяснява Цвятко.
Снимка: bTV


Той споделя, че изкуството го е избавило в най-трудните му житейски моменти.

„ Като се затворя да работя, това е огромна мистичност. Само аз си знам какво е чувството. От работата ти с принадлежности се научих на толерантност. В най-трудните моменти - на гняв, на гняв… хващайки се да резбоваш и да правиш нещо, това е едно утешение “, счита мъжът.

Любимият инструмент на Цвятко е гайдата, само че тя най-бавно се създава.

„ Аз като стартира да работя един инструмент, материалът би трябвало да изсъхне, кожата да я нагласиш и нея, за пискуните отива доста време. Някои стават доста бързо, други доста постепенно. Когато стартира това нещо, правиш, правиш, правиш и като дойдеш до най-фината част да настройваш и към този момент там е удоволствието. Все търсиш, все търсиш, все пробваш “, изясни Цвятко.

, мъжът се впуска в по-задълбоченото им проучване. Търси отговор за какво песента на гайдата е толкоз завладяваща и мощна.

„ Мистичен инструмент е. Баща ми ми споделяше, все спорехме: Ти доста си мислиш, че знаеш, обаче малко четеш. Тогава започнах към този момент, а като станах огромен, видях, че тези думи не са били инцидентно. Започнах в централната библиотека на Габрово и там ме научиха. От всяка книга изваждах по една-две скъпи думи, които ме поддържаха. И се оказа, че е имали по времето на потъването на Лемурия и Антрактида – гайта, с „ т “. Германците я резервират като дума „ гайта “, а ние споделяме „ гайда “. си резервира думата „ гайда “. Замислих, се и за какво е каба гайдата крещя. „ Каба “ идва от турската дума „ каба “, което има загадъчен смисъл. Каба значело душата да се раздели. Човек като почине, душата се раздели на „ ка “ и „ ба “, изясни Цвятко.

Снимка: bTV


Цвятко прекарва голям брой дни и нощи в разгадаването на душата на гайдата. Това, което открива, е, че зад характерните материали, от които се създават частите на гайдата, се крие по едно национално поверие. Магичният тон се получава единствено в случай че пискуните са направени от мъждрян и мекиш. Главината от кравешки рог, а мяхът от козя кожа.

„ Този пискун от този тип дърво, в тази главина, връщайки част от акустиката в мяха, се явява като резонатор. Тук към този момент е лакътят, покрай сърцето от лявата страна. На шопската каба гайда мънистата са ги нареждали по избран ред, с цел да имат предпазен резултат “, споделя Цвятко.

Голямата изненада за него идва през 2005 година, когато с група археолози от екипа на доктор Георги Китов той посещава тракийската могила – Голямата Косматка. Храмът е употребен повече от столетие за осъществяване на религиозни церемонии от тракийските жреци.

Снимка: bTV


Цвятко счита, че точно във формата на ручилото и мяха се крие тайната на магичния тон на гайдата. За да потвърди това, той взема решение да пресъздаде в инструмент формата на централната камера в тракийската могила. Използва и специфичен дървен материал. Така стига до нова изненада .

„ Логиката на всеки един музикален инструмент в света - като запушиш всички дупки, дава най-ниския звук и отваряйки пръстовите отвори и отиваш към най-високия. Запушваш всички дупки, тръгваш най-отгоре надолу нищо не се получава, отново се връщаш от горната страна надолу. Аз получих резултат, който отиваш нагоре - започваш от най-ниския звук и като тръгнеш от горната страна надолу отново същото. Няма такова нещо като вид. След това крещя дай да пробием дупки встрани, да ги пробия в кръг. Гледах в Япония, в Китай, изсвирих го това нещо, нали, надолу отново обръщаш посоките, свири от ниско на високо, след това. Откъдето и да започнеш все е по този начин. Това нещо е срещу всякаква логичност. Обръща визиите за, както да го кажа не знам, за посока и за време. Как това нещо, с тази форма и това нещо я прави тази магия, към този момент учените ще кажат “, изясни той.

Цвятко счита, че потвърденото наличие на гайдата още от времето на траките крие доста секрети. Вярва, че въздействието от звука на гайдата може да има и лечебна мощ. Затова той мечтае да получи разрешение да свири с автентично направена гайда в тракийската могила - Голямата Косматка. За да се стигне до научно умозаключение, той би трябвало да употребява специфичен уред, замерващ звука и вибрациите и има потребност от съдействието на експертите от Българската академия на науките. Ако откритието му стане потвърдено прието, то това може да промени метода, по който се вършат принадлежности в света.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР