Лекува ли се заекване с билкови настойки?Стартира серия от публикации,

...
Лекува ли се заекване с билкови настойки?Стартира серия от публикации,
Коментари Харесай

Лекари срещу лечители

Лекува ли се заекване с билкови настойки?

Стартира серия от изявления, отдадени на най-популярните измислени неизвестно от кого „ национални ” предписания, които освен не лекуват, само че и може да ви навредят. Прочетете мненията на практикуващи лекари, които умело описват кое е най-хубавото при лекуването на даденото заболяване.


Лекува ли се заекване с билкови настойки?

„ Народна ” рецепта:

В битката със заекването може да ви помогне следната билкова запарка: смесете по 40 г шишарки от хмел и цветове от бяла акация, 100 г лавандула (цветове) и 50 г култивиран чай (стръкове). Залейте 2 с.л. от билковата примес с 1/2 л вряла вода. Запарете ги под похлупак за 2 часа, след което прецедете. Пийте от запарката по 75 г, 3-4 пъти на ден, преди ястие.

Мнение на невролога:

Речта се причислява към вторичната сигнална система на човешкия организъм. В основата на заекването са нарушавания при съзряване на кората на основния мозък и въздействието на мощен стрес, боязън. Нарушават се също по този начин и асоциативните връзки сред другите елементи на основния мозък. Ако това се случи в детството, належащо е да се пристъпи незабавно към лекуването на този признак. Най-ефективна е комплексната терапия на заекването – от логопед, посредством акупунктура, до медикаментозно лекуване с невропротектори. Също по този начин нужен признак в лекуването е и психотерапията.

Понякога заекването е един от признаците на епилепсия. За да се изключи това заболяване като причина за него, е належащо да се направи компютърна електроенцефалография.


Може ли да прочистим организма си с клизми?

„ Народна ” рецепта:

Прочистване на дебелото черво благодарение на клизма с настойка от лайка: първата седмица – всеки ден, втората – през ден, третата – през два дни, четвъртата – през три дни, петата – един път седмично.

Мнението на гастроентеролог:

Човешкото тяло е самоочистваща се система. Провеждането на постоянни клизми при здрав човек освен е излишно, само че и нездравословно. Честото правене на клизми измива чревната микрофлора. А там има освен „ шлаки ”, които се пробват да отстранен феновете на всевъзможни типове разчистване, само че също по този начин и биологично-активни субстанции, микроорганизми, без които човек не може вярно да смели храната. Последствията от подобен метод на разчистване би трябвало да се лекуват по-късно с пробиотици. Друг проблем, обвързван с постоянно прилаганите способи за разчистване на дебелото черво от шлаки, е нарушаване на чревната перисталтика. С течение на времето без клизма няма да можете да отиде до тоалетната по огромна потребност.

Сега в другите СПА-салони се практикува хидроколонотерапия (високотехнологична вариация на клизмите). Тази процедура може да се предписва единствено от лекар-специалист по гастроентерология и eндоскоп-проктолог. Без здравно наблюдаване процедурата може да бъде рискова – тя отмива доста по-дълбоко чревната микрофлора, в сравнение с елементарната клизма.


Цери ли се ангина с керосин?

„ Народна ” рецепта:

Правете гаргара с авиационен керосин при ангина.

Мнение на отоларинголог:

Странно е, че тази рецепта, макар изобилието от фармацевтични средства, към момента е известна измежду хората. Основната причина за инфектиране на сливиците е патогенната микрофлора. Размножилите се болестотворни бактерии в действителност може да се изгорят с керосин, само че дружно с тях при такава гаргара болният ще получи изгаряне на лигавицата на гърлото, а в случай че инцидентно погълне част от керосина, ще повреди и трахеята, и хранопровода, и червата си. При това няма значение какъв ще е керосинът, с който ще си извършите гаргарата – рафиниран или не, защото той не има никакви лечебни свойства.

При ангина най-добре е да се консултирате с доктор. Той ще ви предпише антибиотици, банкет на доста течности и ще ви назначи щадящи лигавицата гаргари с запарка от лайка, евкалипт. При болки в гърлото също по този начин оказва помощ и гаргара с фурацилин и морска вода. Разтворът за гаргарата би трябвало да е със стайна температура, с цел да не предизвикате изгаряне на възпалено гърло. При гнойна ангина може да мажете гърлото с елементарен йод, разбъркан с глицерин.


Хернията ще се прибере след компрес с чесън!

„ Народна ” рецепта:

Ако имате херния и носите колан с компрес от черен самун и настърган чесън, хернията след време ще се прибере сама.

Мнение на хирург:

Все още единственият метод за лекуване на хернията е хирургичният. Без интервенция е допустимо използването на консервативно лекуване на пъпна херния при деца под 2 години. При възрастните обстановката е друга. Колкото повече време е минало от появяването на хернията, толкоз повече сраствания се образуват сред издутината и близките тъкани. Това след това затруднява работата на хирурга. И най-опасното нещо, което би могло да се случи, е, че хернията може да се заклещи, т.е. да се смачка и да се развие некроза на вътрешните органи, които са се „ изсипали ” дружно с хернията. Тази обстановка изисква незабавна хирургическа интервенция и е рискова за пациента.

Ако заради някаква причина хирургичната интервенция се забави или е невероятно да се направи заради тежестта на положението на пациента, може да се употребява бандаж. Недостатък при потреблението на бандажа е рискът от развиване на инфектиране на кожата в региона на хернията, да вземем за пример циреи и дразнене, които се демонстрират със зачервяване и инфектиране. Също по този начин може да провокира нарушавания във функционалността на стомашно-чревния тракт (подуване на корема, запек, гадене).

Дори и при непринудено наместване на хернията пациентите наложително би трябвало да бъдат признати в болница за наблюдаване. В последна сметка по време на заклещването на хернията може да се е развила некроза на органите, които се съдържат в хернията. Затова такива пациенти се следят от опитни хирурзи в болница.


Отвара от картофи оказва помощ при язва

„ Народна ” рецепта:

Сварете един необелен картоф в литър вода. Пийте отварата по 3 пъти дневно, в случай че страдате от пептична язва.

Мнението на гастроентеролог:

Това е плацебо, успеваемостта на което може да се съпостави с действието на преварената вода: не е нездравословна, само че и не оказва помощ. В тази рецепта няма нито една съставна част, която да има лековит резултат при язвена болест. Освен това при приготвянето на отварата се унищожават скъпите хранителни субстанции в картофите, в това число и витамините, изключително витамин С. А картофеното нишесте, което се съдържа в тази запарка, когато се употребява в огромни количества, може да остане в стомаха дълготрайно време и да не се разгради, а да стартира да гние в стомашно-чревния тракт.

Не се подлъгвайте по това, че предлаганата национална рецепта е налична и евтина, консултирайте се със експерт, който ще ви предпише сложно лекуване.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР