Цената на топлинната енергия в София може да намалее с

...
Цената на топлинната енергия в София може да намалее с
Коментари Харесай

Ще плащат ли софиянци по-ниска цена за парното следващата зима?

Цената на топлинната сила в София може да намалее с към 30 на 100, в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се съобрази със заявката на " Топлофикация - София " за идващия ценови интервал (до 30 юни 2025 година). Дружеството е подало поръчка за цена на топлинната сила от 97,78 лв. за мегаватчас по отношение на над 125 лв. в този момент.

Причината е предстоящото значително понижаване на разноските за природен газ. През 2023 година сдружението е плащало по приблизително 107 лв. за мегаватчас, или общо над 700 млн. лв. за газ, до момента в който упованията са за разноски в размер на към 425 млн. лв. за тази календарна година. Цената на газа образува 53% от цената на топлинната сила.

През 2023 година най-голямата топлофикация у нас е емитирала 1,18 млн. тона въглероден диоксид. Прогнозираните разноски за квоти през новия ценови интервал (1 юли 2024 г.- 30 юни 2025 г.) са в размер на 157 млн. лв.. Прогнозата е направена въз основата на предстоящата цена от 75 евро на звук през идващите месеци.

Освен понижените разноски за газ, излъчвания и други първични материали, сдружението оповестява и за спад на продадената топлинна сила - в границите на към 8% през предходната година. По тази причина и залага по-ниски размери на работа. По отношение на създадената по смесен прийом електрическа енергия ще има най-малък растеж, излиза наяве още от оповестените на страницата на КЕВР ценови заявки.

От оповестените в уеб страницата на КЕВР заявки е видно доста понижение на цената на топлинната сила и за " Топлофикация - Плевен " - с 42% до малко над 56 лв. за мегаватчас. " Топлофикация Бургас " и " Топлофикация Велико Търново " обаче желаят покачване - надлежно от 24% и 60%. Някои от сдруженията са поискали информацията в техните заявки да бъде заличена като комерсиална загадка, оповестява Investor.bg. КЕВР би трябвало да реши дефинитивно какви ще бъдат цените на топлофикационните услуги до 30 юни, когато завършва и актуалният ценови сезон.

Енергийният регулатор още един път ще би трябвало да дефинира и цените на енергийните сдружения, откакто Народното събрание забави цялостната либерализация на енергийния пазар и битовите консуматори остават още година по контролирани цени. От КЕВР оповестиха, че в идните дни ще разгласяват и заявките за цени на доставчиците и производителите на електрическа енергия за потребностите на контролирания пазар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР