Лековита вода блика над село Ситово. Местните твърдят, че тя

...
Лековита вода блика над село Ситово. Местните твърдят, че тя
Коментари Харесай

Лековита вода в Ситово дава втори живот

Лековита вода блика над село Ситово. Местните настояват, че тя цери кожни болести, пази и до дълбока напреднала възраст. Доказателство за това била легенда, която разказвала, че на това място идвали на паша конете на Ахмед ага Тъмръшлията.

Като се отъркалят в тревата, жребците оздравявали. След Освобождението на 30 м от аязмото построили църквата " Св. Богородица ". В паница до олтара са оставени железни ръце, крайници, наколенници, пластини за сърца и гърди. Хората ги поставят върху болните места, лягат и заспиват в храма, само че след първия сън би трябвало наложително да се реалокират в 2 стаи в съседство, които ситовци назовават условно " хотела ". Престоят там е безвъзмезден.

Лечебната мощ на водата е изследвана още в далечната 1989 година Тогава станало ясно, че тя е с по-висока радиоактивност и допускат, че по тази причина лекува заболявания по кожата. Местните тогава особено попитали дали могат да я пият и ги уверили, че е безвредна. Днес жителите се надпреварват да описват по какъв начин животворната течност излекувала сума ти народ. В селото преди години пристигнала софиянка, като цялото й тяло било в рани.

Жената пила от аязмото, спала в черквата и се молила, а след 3 дни към този момент нямало и диря от екземите. В Ситово описват за пловдивчанин, който дошъл на извора да лекува голяма рана на врата си. Разказал, че от месеци се мажел с какво ли не, само че нищо не му пособие. Измил се няколко пъти с водата от аязмото, отпътувал си и повече не се появил казусът. Много дами идвали на аязмото да се молят и за рожба и в действителност се сдобивали след време, настояват локалните.

тагове лековита вода Ситово
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР