Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта

...
Лекарствата за диабет, използвани за отслабване, се предписват с рецепта
Коментари Харесай

Лекарство за диабет, използвано за отслабване - какви са рисковете

" Лекарствата за диабет, употребявани за намаляване, се предписват с рецепта по лекарско наставление. 60% от цялото ползване е по Здравна каса. Проблемите са няколко - големите растежи на постановен " Оземпик " - 4 пъти повече. Това ще докара до проблем с доставките. Обещаха, че ще дойдат януари, само че не пристигнаха, в този момент се чакат на 15 февруари. Недостигът продължава, освен за този медикамент, има цялостен лист ". Това сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов за NOVA.

Диетологът проф. Донка Байкова показа, че става дума за нов клас медикаменти, които са добър индустриален клас. " Достатъчно ефикасни са за преодоляване на инсулиновата устойчивост.

Семаглутидът е дейната субстанция, този бълтък засилва потреблението на глюкагон за снабдяване на въглехидрати и потиска апетита. Увеличава енергоразхода и води до намаляване, тъй като се приема по-малко храна. Има опасности, като да вземем за пример за храносмилателната система. Често има гадене, повръщане, болежка в региона на панкреаса и панкреатити. Кето метаболизмът се задейства, това минава през бъбреците. Така черен дроб, панкреас, бъбреци и храносмилателна система се засягат. Кръвосъсирването също страда ", разкри тя.

Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младежите с диабет съобщи, че от година и половина се следи липса на въпросното лекарство. " То се употребява не от деца и младежи, а от хора, които желаят да понижат телесното си тегло с вид 2 диабет. Не единствено в България има липса, в цяла Европа съвсем се усеща дефицит. Тези, които желаят да смъкват килограми посредством медикамента, лишават други, които в действителност имат потребност от него ", уточни тя.

Според Асоциацията за паралелна търговия с медикаменти казусът е наднационален и се дължи както на свръхпотреблението, по този начин и на индустриални фактори. Към това се прибавя и използването на медикамента не по главното му предназначение. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР