Лекарските заплати да се индексират спрямо инфлацията и ръстът на

...
Лекарските заплати да се индексират спрямо инфлацията и ръстът на
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Лекарските заплати да се вдигат спрямо ръста на клиничните пътеки


Лекарските заплати да се индексират по отношение на инфлацията и растежът на клиничните пътеки. Това е едно от предложенията, напхравени от грепа икономисти, по поръчка на Български лекарски съюз (БЛС), сподели в предаването „ Тази заран “ доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

„ Български лекарски съюз прави трети опит да промени метода, по който се финансират лечебните заведения и по който се пресмятат заплатите на лекарите. Досегашните опити бяха посредством лекари, които са включени в работни групи. Те не срещнаха утвърждение от управляващите. Внасяли сме предложенията си при съвсем всяко държавно управление “, изясни той.

Д-р Маджаров регистрира, че този път самодейността е на здравният министър. Той сътвори една работна група, която се занимава с остойностяването на медицинския труд. „ Ние взехме решение да внесем предложение, което особено за нас ще бъде направено от група икономисти. Възложихме им задачата да ни дадат стопански модел, които да е сложен за компрометиране и атакуване, които да може да бъде надграждан и също по този начин да е резистентен във времето “, разясни той.

Икономистите са създали 94 страници разбор и а предложили на БЛС няколко неща. На първо място те оферират в българското опазване на здравето да се вкарат длъжности и рангове за лекарите по сходство на Германия. Те обръщат внимание също по този начин, че има съществени диспропорци в заплащането в другите райони и лечебни заведения. Там икономистите оферират да се дава някаква добавка от страна на страната.

„ Икономистите оферират труда на лекарите да бъде индексиран с половината от растежа на клиничните пътеки или на цените на прегледите и 50% от годишната инфлация. Това значи при 10% инфлация и 10% нарастване на клиничните пътеки, заплатите би трябвало да бъдат индексирани с 10%. Важно е обаче да подчертая, че това, което икономистите предлага, са съществени заплати. На тях би трябвало да се начислява клас за прослужено време, за неподходящи условия на труд и ДМС-то “, изясни доктор Маджаров.

Той регистрира, че импортираното от тях предложение касае единствено лекарите, тъй като в работната група са включени и други съсловни организации, които би трябвало д внесат тяхно предложение. Но в случай че те възприемат модела и метода на БЛС, то той може да бъде прибавен и при образуването на заплатите за експертите по здравни грижи. „ Ние не сме Министерство на здравеопазването, ние сме Български лекарски съюз “, сподели той.

Д-р Маджаров разяснява още обстановката със прекъсването на тока в белодробната болница във Варна. Според него в страната има и други лечебни заведения, които са на ръба на оцеляването. За това има доста аргументи, регистрира ръководителят на БЛС. Той се надява, че в случай че има постоянно държавно управление, то ще продължи политиката за по-добро финансиране на лечебните заведения и образуване на заплатите в този бранш.

Вижте повече във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР