Лекарите в ТЕЛК да дават процент инвалидност за основното заболяване,

...
Лекарите в ТЕЛК да дават процент инвалидност за основното заболяване,
Коментари Харесай

Половината хора с увреждания може да загубят инвалидните си пенсии заради промени в ТЕЛК

Лекарите в ТЕЛК да дават % неработоспособност за главното заболяване, само че не и за съпътстващите го, предлага здравното министерство в оповестени за публично разискване промени в системата на Националната и териториалните експертни лекарски комисии (НЕЛК и ТЕЛК). 

В момента ТЕЛК дава % неработоспособност на база на всички болести на пациента, като процентът се пресмята по формула. Ако измененията влязат в действие, за крайната оценка на понижената продуктивност ще се взема поради единствено главното заболяване и няма да се включват всички болести на пациентите - те единствено ще се записват в експертното решение. 

Според Министерството на здравеопазването тези промени ще доведат до по-голяма обективност на здравната експертиза и ще опростят модела на оценяване.  

Ведомството изяснява, че при настоящия модел пациенти с леки, неинвалидизиращи, само че доста на брой болести получават по-голям % понижена продуктивност или степен на увреждане и попадат в една и съща категория с хора с тежки увреждания. 

Промените обаче ще бъдат несправедливи по отношение на хора с няколко тежки болести, защото съгласно новите правила понижената продуктивност ще се прави оценка единствено съгласно най-увреждащото заболяване. 

" Това значи, че към половината от хората с увреждания при преосвидетелстване ще получат под 50% и ще бъдат лишени от инвалидни пенсии, а на останалите процентите ще са доста занижени ", разяснява измененията доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София, на Facebook страницата на Сдружението.

Освен това доста от хората, които в този момент са с над 90% неработоспособност, ще паднат под този % и към този момент няма да имат право на непозната помощ.

В новите текстове се отстраняват и съществуващите диапазони за оценка на степента на увреждане и се вкарват съответни проценти, като концепцията е да се понижи субективизма.

Въвежда се и ново предписание, което се чака да улесни пациентите - комисиите ще имат опция да се произнасят най-вече въз основата на здравна документи и единствено при нужда ще се реализира клиничен обзор или ще се назначават спомагателни проучвания или съвещания със експерти. Така на пациентите с задоволителна здравна документи няма да се постанова да пътуват за среща с Комисията. 

С измененията се премахва и изискването лекарите в състава на ТЕЛК да са заети на трудов контракт и на цялостен работен ден, като в същото време се дава опция да се дефинират лекари – аварийни членове. По този метод на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити експертни комисии, се обезпечава независимост за избор на експерти, с които да сключат контракт за реализиране на здравната експертиза. 

По този метод ще могат да се разкрият нови ТЕЛК-ове, в това число към лечебните заведения в по-малките градове. 

В момента лекарите нямат право да имат лична процедура и ограничаването води до значителен кадрови проблем в ТЕЛК. 

Проектът за промени в наредбата за ТЕЛК е качен на страницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване, което ще продължи до 2 май. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР