Лекарите трябва да започнат да се замислят за медицинските последици

...
Лекарите трябва да започнат да се замислят за медицинските последици
Коментари Харесай

Туристическите полети в космоса наближават, с тях и много медицински проблеми

Лекарите би трябвало да стартират да се замислят за медицинските последствия от времето, прекарано в микрогравитация в подготвеност за появяването на търговски галактически полети, предизвестяват откриватели.

В публикация в Медицинския вестник на Нова Англия, Ян Степаник, Ребека Блу и Скот Паражински, всички от лабораторията за аерокосмическа медицина и вестибуларна система в клиниката Майо в Аризона, Съединени американски щати, обрисуват евентуалните провокации пред лекарите и техните пациенти в изискванията на необятно плануваното разгръщане от държавна към частно финансирана галактическа промишленост.

Досега, споделят те, всички астронавти са подбирани и те са извънредно здрави и годни за полети хора, които дават отговор на високите стандарти, наложени от НАСА и други държавни галактически организации по света.

Това, означават те в публикацията, е на път да се промени. „ Появата на приватизирани търговски галактически полети се чака да разреши на клиентите, които заплащат, в това число и тези с към този момент съществуващи здравни проблеми, да имат опция да летят в космоса ”, пишат те. А това значи, че доста лекари в идващите години ще се сблъскат с пациенти, които желаят да знаят дали имат нужното здраве, с цел да летят в космоса.

Поради това, лекарите ще би трябвало да бъдат осведомени с евентуалните рискове и опасности от галактическите пътувания и да оценят способността на всеки пациент да ги издържи. От решаващо значение, акцентират Степаник и сътрудниците му, е че няма да се изисква от общопрактикуващите лекари публично да утвърждават желанието на всеки да се насочи към звездите, само че все пак всяка предоставена от тях информация може да има правни последствия.

Очевидните провокации за туристите в космоса включват големия стрес на организма, породен от ускорението при политане на ракетите, безпокойството и дискомфорта, които могат да бъдат провокирани от шума и придвижването.

Освен това, здравните въпроси могат да се усложнят по способи, с които нито пациентите, нито лекарите от общността могат да са изцяло наясно.

Дори и относително дребни проблеми могат да зародят по време на галактически полети, вариращи от подутина на лицето, заради пренасочване на вътрешните течности, до болки в гърба, произлизащи от леко удължение на гръбначния дирек в изискванията на микрогравитация.

Много астронавти оповестяват, че не могат да пишат през първите няколко дни. Този въпрос, означават създателите, нормално се оправя самичък, без интервенция на доктор. Въпреки това, „ за участниците в полета, такива прекарвания могат доста да понижат удоволствието от туризма в космоса.

„ Освен това, съществуват и спомагателни опасности, като микротравми и инфекции, което ще промени рисковия профил на задачата и ще вкара евентуална потребност от по-цялостна здравна оценка или грижи за галактическите туристи. “

По-дългите полети, като тези до Марс, основават по-сериозни проблеми, изключително загуба на костна компактност в гръбначния дирек, таза и шията.

Редица тактики по време на полет могат да подобрят положението, означават Степанек и сътрудниците му, в това число „ поредна устойчивост и аеробни извършения, хранителна поддръжка и потребление на медикаменти, които са потвърдили, че спомагат за опазване на костната компактност “.

Независимо от това, загубата на костна компактност и последващата загуба на мускулен тонус могат да причинят съществени проблеми с възобновяване, когато пасажерите се върнат на Земята и естествената гравитация.

„ Вредните резултати на продължителната микрогравитация върху костната и мускулната архитектура са по-склонни да повлияят на астронавтите от кариерата, до момента в който участниците в търговски полети няма да имат опция да вземат участие в дълги задачи “, пишат откривателите.

Друг евентуален проблем е в смяната на формата на окото и евентуалното увреждане на зрението. Към днешна дата обаче, казусът се оповестява единствено един път измежду астронавтите от кариерата и има неустановеност дали повода е физиологична, (в подобен случай това е риск за всички бъдещи галактически пътници) или пък генетична, (в който случай не е така).

Неприятните условия, които могат да зародят от галактическите пътувания, прибавят създателите, са освен физически.
„ Изолирането от другари и семейство може да бъде предизвикателство в дългите задачи, както и спорът сред участниците в полета “, означават те.

Това значи, че макар че на полетите с туристическа цел всички пасажери са на борда, тъй като желаят да бъдат там, към момента съществува опция действителността на обстановката да докара до спор сред пасажерите. Степанек и сътрудниците му предлагат деликатно наблюдаване и оценка на пасажерите по време на тренировките преди полета, с цел да се опитат да открият скрити спорове и сривове преди те да се случат.

Без значение какъв брой добре готови и добре тествани са пасажерите в космоса, произшествия и медицински рецесии ще се случват понякога.

„ В случай на съществено пострадване по време на дълъг полет, вероятността за сполучлива здравна евакуация или комплицирана дълготрайна грижа, до момента в който пасажерът е на борда на галактическото транспортно средство, е дребна “, пишат създателите.

Медицинското съоръжение на борда и медицинските умения на полетния екипаж евентуално ще бъдат лимитирани, а връзката с лекари, обвързани със земята, ще бъде подложена на дълги забавяния – до 40 минути при пътувания до Марс.

Както на Земята, по този начин и в космоса: когато медицинските процедури и решения са на напред във времето, правните въпроси следват скоро след тях.
Авторите се стремят да подчертаят, че отместването от професионални астронавти към туристи на борда на галактическите кораби, също ще докара до смяна в правните параметри.

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) към този момент е подхванала стъпки в тази област, като постанови, че в последна сметка отговорност на обособените пасажери е да решат дали са способни да устоят на напрежението на галактическото пътешестване.

Въпреки това, такава концепция се основава на правилото на осведоменото единодушие и „ е мъчно да се потвърди законно, че участниците изцяло схващат рисковете и законността на личното си единодушие, предизвиквайки угриженост за евентуалната отговорност на уредниците, макар процеса на единодушие. „

За да се опитат да се оправят с безбройните провокации, пред които е изправена здравната общественост, във времето на борбата за частни галактически полети, създателите упорстват за „ мощно съдействие сред практикуващите клиницисти, експертите по галактическа медицина и галактическата общественост “, с цел да бъдат предпазени ползите на всички заинтригувани страни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР