Лекарите ще изписват лекарства по Здравна каса според специален наръчник

...
Лекарите ще изписват лекарства по Здравна каса според специален наръчник
Коментари Харесай

Важна новина, свързана с изписването на лекарства по Здравна каса

Лекарите ще изписват медикаменти по Здравна каса съгласно специфичен справочник за всички болести. Ще го сформира нов държавен орган. Това плануват промени, включени в плана за бюджет на институцията за 2019 година  

За да живее, всеки ден Стоян Сотиров пие по няколко хапчета. Той е пенсионер по болест с няколко тежки хронични болести.Той изяснява, че пие медикаменти за високо кръвно, за сърце и за холестерол, оповестява bTV.

Лекарствата за част от болесттите оказват неподходящ резултат върху другите болести. След дълъг интервал на наблюдения и проучвания лекарите определили точните лекарства.  

Сега проектозаконът за бюджета на Касата предлага нов държавен орган да сформира управления за всяко заболяване, с които лекарите ще са длъжни да се преценяват. Трябва да са подготвени в период от 3 месеца.

Водещият принцип в управлението ще бъде за разходна успеваемост - най-хубав резултат за пациента и най-изгодно за Касата. Министерството упорства, че той няма да засегне интереса на пациентите.

От Здравното министерство упорстват, че най-разходоефективно не значи най-евтино лекарство. Станимир Хасърджиев, Национална пациентска организация

Лекари приканват законотворците да премислят решението си. И да не вършат огромна промяна без необятно публично разискване, изяснява Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Промените към този момент са утвърдени от Надзорния съвет на Здравната каса. Предстои разискването им от депутатите. Редът ще се дефинира в разпоредба.
Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз към този момент нямат публична позиция.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР