Лекарите от УМБАЛСМ “Пирогов леко смениха плочата и вече признават

...
Лекарите от УМБАЛСМ “Пирогов леко смениха плочата и вече признават
Коментари Харесай

Пироговци омекнаха: Има нарушения по случая Даная

Лекарите от УМБАЛСМ “Пирогов ” леко смениха плочата и към този момент признават - имало е нарушавания при лекуването на 15-годишната Даная, само че те са били административни, а лекарите са работили по съвест. Същите медицински лица обаче преди три дни отхвърлиха да е имало неточност от тяхна страна и изрично обявиха, че се основава напрежение.

Основен въпрос остава имало ли е налично лекарството NovoSeven в “Пирогов ”? Първоначалният одит на “Медицински контрол ” сподели, че в болничното заведение е имало NovoSeven от 2 мг - 13 бр. флакони, и от 5 мг - 43 бр. флакони, а лекарството е било прилагано на Даная по избрана скица. Майката на момичето обаче Ани Стоянова към този момент няколко пъти описа, че е трябвало да вземе медикамента от лекуващия доктор на щерка й в ИСУЛ. Това в действителност удостовери вторият отчет по случая на ИА “Медицински контрол ”. 

 Сега се оказва, че в реалност медиците на УМБАЛСМ “Пирогов ” признават - имало е административно нарушаване при отпущането на лекарството, само че специализантът е работил по съвест.

" Колегата специализант, когато е схванал за положението на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е споделил, че би трябвало да се стартира лекуване с този медикамент, да пристигна някой да го вземе ", разяснява роф. Николай Габровски - зад.директор на УМБАЛСМ " Пирогов ".

Медикаментът е доставен от друга болница - не тъй като в " Пирогов " нямат такова лекарство, а тъй като процедурата по отпущането е мудна, коства хиляди левове и рядко се изписва. Било е належащо да се реагира неотложно.

Има обаче противоречие в самата документи. “Всъщност процедурата е била толкоз “ефективна ”, че следващата доза от лекарството се отпуска и 4 часа след гибелта на Даная ”, написа Кремена Кунева, член на Фондация “Даная ” във фейсбук.

“Можем да имаме подозрения, че човек е в мозъчна гибел, само че до момента в който не мине комисия, която да го установи, не разгласяваме час на гибелта. До тогава на този човек даже му се изписват медикаменти. Поддържащото лекарство на Даная се изписва със специфичен протокол. Процедурата бе задвижена още сутринта, с цел да имаме ”, обясни преди дни проф. Габровски.

Пред Българска национална телевизия проф. доктор Николай Габровски съобщи, че “голяма част от изказванията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на правилни обстоятелства ".

" Аз няма по какъв начин да диспутирам с майката на Даная, само че доста желая да диспутирам с сътрудниците, които се пробват да нагнетяват напрежение, както и с сътрудниците, които дават мнения във фейсбук ", добавя той.

Днес митинг с искане оставката на шефа на УМБАЛСМ “Пирогов ” доктор Валентин Димитров няма да има, разгласи майката на Даная Ани Стоянова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР