Лекарите от Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” –

...
Лекарите от Очна клиника към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” –
Коментари Харесай

Лекари извадиха 10-сантиметров паразит от окото на пациент в Плевен



Лекарите от Очна клиника към УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен извадиха 10-сантиметров паразит (филария) от окото на пациент. Операцията е била по-трудна, тъй като филарията не е била под конюнктивата, а под кожата, и мъчно може да се намира, наблюдава и извади, разяснява началникът на клиниката проф. доктор Чавдар Балабанов.

Пациентът от известно време усещал, че нещо се движи под клепача на дясното му око, след това стопира и след това отново стартира. По тази причина той търси подпомагане от лекарите.

"Тогава установихме, че под кожата на клепача се движи паразит, наименуван филария. Много мъчно бе да го намерим, защото непрестанно се движеше - първо беше в горния, след това в долния клепач, по към носа ", споделя професорът, предава Дарик.

След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е локализиран покрай носа, и изваден, като лекарите споделят, че е значителен – към 10 см. Те допускат, че пациентът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила. Човек не е промеждутъчен гостоприемник на паразита и по тази причина последния може да седи в човек, само че не може да се развъжда и рано или късно умира.

"Тук обаче имаше риск, защото в случай че се движи, паразитът може да проникне в орбитата на окото и тогава не може да се извади ", показват от лечебното заведение.

Това е доста рядко срещан случай, споделят лекарите от очната клиника.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР