Лекарите не са държавни служители, премиерът не може да поема

...
Лекарите не са държавни служители, премиерът не може да поема
Коментари Харесай

Медик: Премиерът говори празни приказки, лекарите не са държавни служители

" Лекарите не са държавни чиновници, министър председателят не може да поема задължения към тях, това са празни приказки. Обещанието на " Продължаваме Промяната " беше, че разпоредба ще оцени труда на медицинските експерти, само че това не се случи. В момента се създава звук, от който ще произтекат месеци безплодни полемики. Текат договаряния за Национален рамков контракт за идващите 3 години, там ще се реши ". Това съобщи някогашният здравен министър доктор Илко Семерджиев пред NovaNews.

Той изнесе и някои данни.

" 6,05 млрд е бюджета на НЗОК и 825 млн. за Министерство на здравеопазването. Те би трябвало да бъдат разпаднати до действително остойностяване на медицинския труд. Няма методология за постигането на това. Бюджетът на НЗОК е обособен от държавния ", изясни той. И добави, че близо 300 общини имат бюджет за опазване на здравето по-малко от 300 милиона.

" Самата тапия не е задоволителна за приемане избрана заплата. Трябва да има най-малко, само че оттова нататък следва да има обективна разработка за количеството и качеството на положения труд. Не е едно и също да се работи в болница с 200 и с 2000 лекари ", уточни доктор Семерджиев. И посочи, че при нарастване на Брутният вътрешен продукт има понижение на разноските за медикаменти - " странна " форма на заричане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР