Лекарите не издават за медикаменти, които са за свободна продажба.

...
Лекарите не издават за медикаменти, които са за свободна продажба.
Коментари Харесай

Без електронни рецепти за медикаменти на свободна продажба

Лекарите не издават за лекарства, които са за свободна продажба. Това съобщи за „ “ ръководителят на асоциацията на притежателите на аптеки у нас Николай Костов. По думите му медиците издават електронни предписания единствено за медикаментите, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса.
Реално от 1 юни медикаментите, които се заплащат отчасти или напълно по НЗОК, се предписват и отпускат единствено с електронни предписания. Медикаментите, които се закупуват напълно от пациента, могат да се изписват и на електронна, и на хартиена рецепта. Паралелното издаване на двата типа предписания действително удължи живота на хартиения вид към този момент за непределно време съгласно наредбата на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров.
 Въвеждат електронни предписания за медикаменти от през днешния ден Въвеждат електронни предписания за медикаменти от през днешния ден
От през днешния ден, 1-ви юни, предписването и отпущането на лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, ще се прави единствено с е...
Според шефа на асоциацията на притежателите на аптеките и преди не са се изписвали доста електронни предписания, само че в този момент изобщо няма такива, които са за медикаменти, които не са по каса. „ Няма електронни предписания за лекарства на свободна продажба. След смяната в наредбата никой доктор не е издавал. На процедура това значително обезсмисля инвестицията, която направихме в софтуери и т. н. Вложихме доста пари, с цел да съответстваме на наредбата, а след това тази разпоредба на процедура отпадна за свободната продажба на медикаменти “, разяснява Николай Костов. Той персонално няма пояснение за какво не се издават е-рецепти за медикаментите, които не са по каса, в случай че лекарите имат техническата опция да го вършат и издават електронни предписания единствено за медикаментите, които се покриват от касата.
Предстои в околните седмици и рецептурната брошура да стане електронна. Това е поредна крачка към основаването на действително електронно досие, в което елементарно и ясно да се вижда по какъв начин и с какво е лекуван даден пациент. „ Би трябвало това да стане при започване на идващия месец. Когато от осведомително обслужване ни обезпечат опцията аптеките да виждаме протоколите - по кое време е издадена и изпълнена миналата рецепта, ще имаме подготвеност да работим с електронните рецептурни книжки. За задачата не е необходим спомагателен програмен продукт, той е същият, с който работим и в този момент “, изясни още Николай Костов.
Зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов разяснява, че всички персонални лекари са подготвени да издават електронни предписания. По думите му множеството от тях даже от дълго време го вършат. Той припомня, че това не анулира визитата на пациента при лекаря, защото това е значимо, с цел да може да се наблюдава положението на индивида. „ Ами в случай че е хипертоник, в случай че е с други болести? Ако е с исхемична болест на сърцето и се утежнява? Тука беше въпросът давайте да си взимат медикаментите, не аз съм доктор и не съм се съгласил на това “, разяснява още зам.-председателят на БЛС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР