Лекарите и зъболекарите, които са управители на болници, могат отново

...
Лекарите и зъболекарите, които са управители на болници, могат отново
Коментари Харесай

Шефовете на болници пак да могат да лекуват, решиха депутатите

Лекарите и зъболекарите, които са шефове на лечебни заведения, могат още веднъж по едно и също време и да лекуват. Това утвърдиха депутатите, приемайки на първо и второ четене измененията в Закона за лечебните заведения със 156 гласа " за ", двама  " срещу " и един " въздържал се ". Промяната в закона е се постанова, поради корекция в Закона за обществените предприятия, съгласно която лечебните заведения към този момент са търговски сдружения, което попречи на шефовете им да работят по служебно или трудово правно отношение. Вносител на текстовете е шефът на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова. 

" Възникнаха няколко казуса, те трябваше да се решат след приемато на България в чакалнята на Еврозоната. Проблемът беше, че имаше възбрана шефовете на лечебни заведения, както и всички членове на управителните органи да извършват и други правни отношения ", изясни доктор Даниела Дариткова и напомни на депутатите, че преди няколко месеца Народното събрание по сходен метод одобри лекарите, които са шефове на лечебни заведения да могат и да преподават в университетите. Според нея, с новите промени се дава задоволителен размер за здравна грижа в цялата страна.

Според депутата от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов обаче, активността на лечебните заведения е несъвместима с характерността на едно комерсиално сдружение. " Тук не е мястото в тази зала да жонглирате с фразите и да размествате центровете на този законодателен развой, като измествате услужливо казуса за опцията за преподавателска активност, което не беше сериозен проблем. Най-големият проблем е бил, че с тази самодейност им не разрешава да работят ", обърна се депутатът към вносителите от ГЕРБ. 

" Българска социалистическа партия желаят да се върнем обратно във времето. Всички лечебни заведения да бъдат идентични, всички да получават идентични пари, всички да се върнем обратно във времето. Това е носталгия към предишното. С тази корекция - даваме опция на всички лекари, които имат предпочитание, да се кандидатират да бъдат ръководители на лечебни заведения, да могат и да преподават ", беше отговорът на депутата от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той прикани социалистите да нямат къса памет и да не подлагат на критика на парче.  

От Движение за права и свободи също не останаха равнодушни към протичащото се в залата. Зам.-председателят на здравната комисия и народен представител от Движение за права и свободи Нигяр Джафер назова дейностите на ГЕРБ основаване на законодателен безпорядък.  " Законът за лечебните зеведения е ослепителен образец по какъв начин се прави проба-грешка. Предложената смяна е вярната, тъй като поправя остаряло предложение, с което забраняваме на шефовете на общинските лечебни заведения да работят като лекари. Това е вярното решение. Прилаганата законодателна техника в края и на този мандат задълбочава законодателния безпорядък в системата ", посочи още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР