Лекари у нас поискаха обяснение от кабинета и Здравната каса

...
Лекари у нас поискаха обяснение от кабинета и Здравната каса
Коментари Харесай

Лекари към властта: Дължите обяснение за правителствената болница “Лозенец”

Лекари у нас желаеха пояснение от кабинета и Здравната каса за какво МБАЛ “Лозенец ” бе избрана като държавна болница. Според тях признатото от Министерски съвет през вчерашния ден решение е показателно за отсъствието на обикновени правила за развиването на здравната система в България.
Това излиза наяве от отворено писмо на Български лекари за ново опазване на здравето. То е адресирано до здравния министър проф. Костадин Ангелов и шефът на НЗОК проф. доктор Петко Салчев.

Острата позиция идва единствено ден, откакто Министерския съвет одобри решение, с което МБАЛ “Лозенец” получава статут на държавна болница.

В това си качество лечебното заведение ще поддържа здравното обезпечаване при пътувания в страната и в чужбина на президента, ръководителя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента, основния прокурор; на представители на друга страна със същия сан и ръководители на интернационалните организации и институции при посещаване в страната.

" Ние считаме, че дължите на всички пациенти и лекари, ясно и свястно пояснение за какво е належащо съществуването на лечебно заведение, построено за потребностите на избран, стеснен кръг от хора - президент, вицепрезидент, ръководител на Народното събрание, министър-председател, основен прокурор, вероятно и депутати?! ", показват в писмото си лекарите и доплват:

“Какво тъкмо обуславя нуждата от откриване на 140 болнични кревати? Толкова ли е неприятно здравословното положение на по този начин изброените лица?”

" Как бихте обяснили обстоятелството, че при действителен личен състав от 900 души, за всеки народен представител се чака да се грижат най-малко три медицински лица и то непрестанно, без значение дали той има потребност от това? В изискванията на всеобщ кадрови недостиг в страната всичко това звучи гротескно ", безапелационни са от съсловната организация.

Според Български лекари за ново опазване на здравето заявената равнопоставеност сред тази конструкция и всички останали лечебни заведения е невъзможна при изискване, че това звено се чака да получава в допълнение, целево финансиране от държавния бюджет.

" Осъзнаваме, че разумен отговор на поставените въпроси, отвън нормалната измама, е неосъществим ", пишат от организацията.

От БЛНЗ оферират в границите на така наречен „ триъгълник на властта “ да се построи амбулаторна процедура с един или двама общопрактикуващи лекари, които да обслужват гореспоменатите лица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР