Лекари се обърнаха към здравните служби да се подготвят за

...
Лекари се обърнаха към здравните служби да се подготвят за
Коментари Харесай

Революционен кръвен тест открива множество безсимптомни видове рак

Лекари се обърнаха към здравните служби да се приготвят за нова епоха в скрининга на рака, откакто нов кръвен тест към този момент може да открива голям брой типове рак при пациенти, преди те да са развили ясни признаци.
Прочетете още
Проучването Pathfinder е предложило кръвния тест на повече от 6600 възрастни на възраст над 50 години и е разкрило десетки нови случаи на заболяване. Много от раковите болести са били в ранен етап, а съвсем три четвърти от тях са били форми, за които не се организира обикновен скрининг, оповестява „ Гардиън “, представен от bg-voice.

За пръв път резултатите от теста Galleri, който търси ДНК на рака в кръвта, оказват помощ на пациентите и техните лекари в проучванията на рака и нужното лекуване.

Тестът Galleri е разказан като евентуална “промяна на обстановката ” от NHS England, която би трябвало да показа резултатите от огромно изследване, включващо 165 000 души през идната година. Лекарите се надяват, че пробата ще избавя човешки животи, като открива рака задоволително рано, с цел да може интервенцията и лекуването да бъдат по-ефективни. Но технологията към момента е в развой на създаване.

“Мисля, че това, което е вълнуващо за тази нова парадигма и идея, е, че доста от тези ракови болести са такива, за които нямаме общоприет скрининг ”, съобщи доктор Деб Шраг, основен откривател на изследването в раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк, на срещата на Европейското сдружение по здравна онкология в Париж в неделя.

В изследването Pathfinder на 6621 възрастни на възраст 50 и повече години е препоръчан кръвен тест Galleri. При 6529 доброволци пробата е бил негативен, само че при 92-ма е алармирал за евентуален рак. Допълнителни проби удостоверили солидни тумори или рак на кръвта при 35 души, или 1,4% от изследваната група. Тестът разкрил два типа рак при жена, която имала рак на гърдата.

Освен че открива съществуването на заболяване,
пробата демонстрира къде се намира ракът, което разрешава на лекарите да ускорят последващите дейности, нужни за локализиране и потвърждаване на рака. “Сигналът за произхода беше доста потребен за ориентиране на типа на работата ”, споделя Шраг. “Когато кръвният тест беше позитивен, нормално бяха нужни по-малко от три месеца, с цел да се приключат работните действия. ”

Тестът разпознава 19 солидни тумора в тъкани като гърдата, черния дроб, белия дроб и дебелото черво, само че също по този начин вижда рак на яйчниците и панкреаса, които нормално се откриват в късен етап и имат ниска преживяемост. Останалите случаи са били рак на кръвта. От общо 36 открити случая на рак, 14 са в ранен етап, а 26 са форми на болестта, за които не се организира обикновен скрининг.

Допълнителни разбори открили, че кръвният тест е негативен за 99,1% от лицата, които не са имали рак, което значи, че единствено дребна част от здравите хора неправилно са получили позитивен резултат. Около 38% от хората с позитивен резултат се оказали заболели от рак.

Шраг съобщи, че пробата към момента не е подготвен за скрининг на цялото население и че хората би трябвало да продължат със общоприетия скрининг за рак, до момента в който технологията се усъвършенства. “Но това въпреки всичко дава визия за това какво може да се случи в бъдеще с един в действителност доста друг метод към скрининга за рак ”, сподели тя.

Насер Тураби, шеф в Cancer Research UK, съобщи: “Кръвните проби за голям брой типове рак преди принадлежаха към сферата на научната фантастика, само че в този момент те са област от научните проучвания за рака, която е обещаващо за пациентите. Подобни проучвания са от решаващо значение за реализиране на прогрес в битката с късните стадии на рака и за предоставяне на късмет на повече пациенти за добър излаз. Резултатите от изследването Pathfinder ни дават по-добра визия за това какъв брой постоянно ракът се открива посредством този кръвен тест при хора, които не са били диагностицирани преди този момент. Но ще ни трябват данни от по-големи изследвания, с цел да оценим изцяло този и други сходни проби в развой на създаване, изключително с цел да разберем дали хората фактически оцеляват по-дълго, откакто ракът им е открит. ”
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР