Лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло месец

...
Лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло месец
Коментари Харесай

В УМБАЛ Бургас спасиха дете, живяло с монета в хранопровода месец и половина

Лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас избавиха дете, живяло месец и половина с 20 стотинки, заседнали сред гърлото и хранопровода, оповестяват от лечебното заведение. Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, не кашляло и с нищо не подсказвало, че има непознато тяло на толкоз рисково място. До момента, в който няколко пъти подвига доста висока температура без никакви други признаци и лекарите стартират да търсят повода.

2-годишната Мелиса доста обича да играе с монети и с цел да я укротят, родителите й постоянно изсипват паничка със стотинки, които да подрежда. Същото се случва и на 5 юни. Внезапно детето стартира да кашля и да се дави и майката се тормози, че е глътнала монета, въпреки да не го е видяла. „ Бях в другата стая, тя ме извика, сподели – детето май глътна монета. Бръкна с пръст в гърлото, само че не съумя да напипа нищо. Бяха доста монетите, в случай че беше една, да я забележим, но няма по какъв начин да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше към този момент, само че отидохме в болничното заведение. Направиха фотография на корема, само че нищо не се видя ", споделя бащата Ахмед Чолев. Прегледът на гърлото също не демонстрира непознато тяло. Затова вземат решение, че тя или е излязла по натурален път, или въобще не е погълната. Родителите се успокояват и няколко седмици всичко е наред - Мелиса върви на ясла, яде, пие, радостна е, играе.

Допреди десетина дни, когато ненадейно стартира да подвига необяснимо висока температура. „ Отиваме при персоналната – един антибиотик. Спада. После отново подвига – втори антибиотик. И не минава. Усъмни се да няма нещо в белия дроб и отново ни насочи за фотография ", споделя бащата. При фотографията на белия дроб монетата лъсва навръх входа на хранопровода – в края на гърлото. Лаборантката се учудва – да не би детето да е било с медальон, който не е свален преди рентгена? Тогава майката се сеща за играта с монети и се обяснява, че това е глътнатата стотинка - заклещена надълбоко във вътрешността в гърлото, в самото начало на хранопровода.

Монетата е извадена в УНГ отделението на УМБАЛ Бургас от доцент доктор Даниел Петков и доктор Ивайло Илиев. „ Предполагаме, че когато майката се пробвала да извади монетата от гърлото, я е избутала във вътрешността. Учудващо е по какъв начин толкоз дълго време детето се е хранило макар нея. Чуждото тяло е провокирало хронично инфектиране на хранопровода, оттова и необяснимата температура. При сходни случаи има огромен риск от перфорация и съществени затруднения, които могат да доведат даже до летален излаз ", показват лекарите.

В УНГ-отделението постоянно избавят деца със заседнали монети, акумулатори или други предмети в гърлото и дихателните пътища, само че за първи път срещат непознато тяло, престояло толкоз дълго време. Случаят ще бъде разказан в научна обява, а медиците поучават родителите да бъдат деликатни и да не разрешават на дребните деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, несъответствуващи за възрастта.

„ Много сме щастливи и удовлетворени от всички лекари, най-много, че отърваха детето ми от тези страдания. Това да е болно и да не знаеш какво му има, да пие непрекъснато медикаменти. Ето към този момент втори ден след интервенцията – тя няма никаква температура, играе, благодарим им сърдечно ", споделя Ахмед Чолев. Семейството е от Карнобат, където има малко магазинче за плодове. Години наред мъжът работи в рибна фабрика в чужбина, с цел да спести пари и да го отворят. Имат и друга, по-голяма щерка. Мелиса към този момент е изписана от болничното заведение и всички се надяват неприятното да е зад тила им.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР