Лекар не издаде касов бон за извинителна бележка, която струва

...
Лекар не издаде касов бон за извинителна бележка, която струва
Коментари Харесай

НАП запечатва 10 лекарски кабинета заради неиздадени касови бележки

Лекар не издаде касов бон за извинителна записка, която коства 2 лв.. Данъчните издадоха заповед за запечатване на кабинета му за 3 дни.

Съдът обаче анулира разпореждането на чиновниците на Национална агенция за приходите и осъди данъчните да платят разноските по делото, които възлизат на 1050 лв..

Всичко това се случва през предходната година.

В края на 2022-ра година данъчните ревизират лекарски кабинет в Русе. Установяват, че общопрактикуващ доктор не издал касов бон за извинителна записка, която коства 2 лв.. В края а януари 2023-та НАП- Варна издава заповед за запечатване на лекарския кабинет за 3 дни. Медикът апелира. На 18 август административният съд в Русе анулира заповедта на данъчните, дефинира я като незаконосъобразна.

Спрямо обстоятелствата на съответния случай/размерът на неплатения Данък добавена стойност за сумата от 2.00 лв. е 0.40 лева/, запечатването на комерсиалния обект е мярка, която основава ограничавания за активността на търговеца в обекта – лекарски кабинет, които се несъразмерни на поставената цел – застраховане събирането на Данък добавена стойност. Мярката е голословна и съдът не възприема, че в този тип тя има предпазен темперамент и цел да осуети опцията на нарушителя да извърши други сходни противоправни действия.

Съдът показва, че запечатването на кабинета би увредило публичния интерес, тъй като се засягат права на трети лица. Доктор Яландижева не пожела да беседва с екипа ни. А от сдружението на персоналните лекари разясниха,че наложително затваряне на лекарски кабинет може да има съществени последици за здравето на пациентите.

" Докато този човек работи със здравната каса, обслужва някакви хора не могат да го затворят. Не би трябвало да стопира активността. Може да коства животът на някой човек това нещо. Това не е дискотека, това не е баничарница ", сподели доктор Георги Миндов от съдружие на общопрактикуващите лекари

И баничарниците, и лекарите обаче съгласно законодателството ни са търговци и са длъжни да издават касови бележки. А данъчните имат право да глобяват нарушителите. Попитахме хора от Варна и София издават ли персоналните лекари касови бележки?

" Касов бон не се издава ", споделя пациент.

" Да по 1 лв. аз съм пенсионер ми дава ", изясни пенсионерът.

Държавата заплаща разликата от 1.90 за потребителската такса за пенсионерите, а с цел да я получат лекарите би трябвало да изпълнят особено условие.

" Прилагаме доклад с номерата на касовите бележки, номерата на фискалната памет в един файл се експортират към Министерство на здравеопазването през НЗОК и оттова постъпват заплащанията ", изясни доктор Георги Миндов - съдружие на общопракиткуващите лекари.

За платена потребителска такса от останалите пациенти подобен надзор здравната каса не е въвела. Личните лекари у нас са към 4 хиляди. За последните 2 години данъчните са ревизирали над 320 лекари. Установили са 21 извършители. За предходната година са издадени 10 заповеди за запечатване на лекарски кабинети. Колко от тях са изпълнени действително от Национална агенция за приходите не ни дадоха отговор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР