Лека светлина в тунела проблясва за реализацията на Дунав мост

...
Лека светлина в тунела проблясва за реализацията на Дунав мост
Коментари Харесай

България и Румъния ще проучват възможностите за трети мост над Дунав

Лека светлина в тунела проблясва за реализацията на Дунав мост 3, на който България разпорежда големи очаквания да разтовари трафика с Румъния. Двете страни са се договорили за провеждането на предпроектно изследване за построяването на трети мост над р. Дунав – още веднъж при Русе. За задачата държавното управление утвърди Писмо за взаимен ангажимент сред двете министерства.

Като част от документите за кандидатстване се планува и сключване на Писмо за взаимен ангажимент от двамата отраслови министри, с оглед следваща реализация на плануваните действия в обсега на изследването, в случай че планът бъде утвърден за финансиране “, се споделя в държавното известие.

Най-вероятно едвам след завършването на изследването ще стане ясно и какъв брой средства ще са нужни за построяването на инфраструктурния обект. Миналата година стана ясно, че средства може да бъдат отпуснати по линия на Механизма за свързване на Европа. През юли тази година пък  Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) разгласи подготвеност да финансира плана на двете страни.

Темата с мостовете над Дунав се влачи към този момент от години. Идеята за Дунав мост 3 се възроди по времето на кабинета „ Петков “, когато транспортният министър Николай Събев разгласи, че желае да строи най-малко 5 моста по Дунав и няколко тунела. Тези упоритости обаче бързо бяха попарени, защото стана ясно, че за Румъния е по-важно да влага в удълбочаването на реката, с цел да минават безпроблемно кораби и товари.

За българските ръководещи обаче планът остава приоритет и съвсем всеки един кабинет се пробва да направи същинска крачка към него. През септември служебният министър Христо Алексиев организира среща с румънския си сътрудник Сорин Гриндияну в Букурещ. Тогава стана ясно, че съглашения с ясни задания и съответни периоди за построяването на моста и удълбочаването на р. Дунав, ще бъдат подписани „ в най-скоро време “.

В края на юни тази година Димитър Савов, шеф на Дирекция „ Национална транспортна политика “ в Министерство на превоза разяснява, че за Румъния е приоритет да уголемява инфраструктурата си към Унгария, а не към България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР