Лех Валенса е основател и лидер на независимия профсъюз Солидарност.

...
Лех Валенса е основател и лидер на независимия профсъюз Солидарност.
Коментари Харесай

Лех Валенса - електротехникът, който събори комунизма в Полша

Лех Валенса е създател и водач на самостоятелния синдикат " Солидарност ". Неговата активност довежда до рухването на комунистическия режим в Полша, а той е първият демократично определен президент на страната.

През 1976 година от корабостроителницата в Гданск е уволнен 33-годишен електротехник, който си е разрешил да подлага на критика управлението и комунистическия режим в Полша. Всички мислят, че казусът е решен и никой не чака да го види още веднъж в завода.

Няколко години по-късно, на 14 август 1980 година, той прескача оградата същата корабостроителница, с цел да взе участие дружно с служащите в стачка. Той към този момент е станал прочут синдикален деятел и служащите бързо го издигат за водач на стачката.

Тогава никой не допуска, само че това е началото на края на комунистическия режим в Полша. А индивидът, който става лидер и знак на смяната, е Лех Валенса – съосновател и лидер на самостоятелния синдикат „ Солидарност “ и първи демократично определен президент на Полша. На 29 септември той навърши 79 години.
 Лех Валенса приказва пред хората след регистрирането на
„ Имах една победа. Разрушаването на остарелия ред, една неприятна система “, споделя Валенса през 2014 година в за Ню Йорк Таймс. „ Победата пристигна от тази корабостроителница. “
„ Какво си мисли, че прави? “
Лех Валенса е роден през 1943 година в село Попово, централна Полша. Тогава страната е окупирана от Нацистка Германия. Бащата на Лех Болеслав е в концентрационен лагер, а майка му Феликса отглежда сама четири деца, от които Лех е минимален. Баща му се завръща след края на Втората международна война, само че умира единствено няколко месеца по-късно.

Лех Валенса учи в колеж и приключва за електротехник. От 1961 до 1965 година работи като авто монтьор, по-късно изкарва наложителната казарма и през 1967 година стартира работа в Ленинската корабостроителница в Гданск, която става сцена на първите му политически акции.

През 1969 година се дами за Мирослава Данута Голош, продавачка в цветарски магазин покрай корабостроителницата. Тя приема семейството на Лех, скоро след брака им стартира да употребява второто си име вместо първото. Двамата имат осем деца.
 Лех Валенса през 1980 година
Откакто стартира работа в корабостроителницата, Лех Валенса е бодил в петата на управлението. Той взе участие в организацията на митинг на служащите в завода против решението на комунистическата власт да увеличи цените на храните през 1970 година При потушаването на демонстрацията са убити 30 служащи. В идващите години Валенса продължава да взе участие в стачки и да приказва против властта. През 1976 година е уволнен от корабостроителницата. Намира си нова работа, само че и оттова е уволнен. Това се повтаря няколко пъти и той остава без работа за продължителни интервали, когато той и фамилията му гладуват. През цялото време обаче Валенса не стопира да поддържа връзка с служащите и взе участие в скришен синдикат.

„ Накрая осъзнаха, че не става да ме уволняват, тъй като тогава имам повече време за саботажи “, споделя той през смях в изявление от 2014 година

„ Прекарах три месеца да обикалям из града и да разпределям листовки. […] Казваха: „ Какво си мисли, че прави? Имаме 200 000 руски бойци, които го гледат. Над 1 милион в цяла Полша. Ние имаме нуклеарни оръжия, а той желае да ни смъкна с листовки? “
Началото на „ Солидарност “
На 14 август 1980 година в корабостроителницата стартира стачка и Лех Валенса става неин лидер. Стачката въодушевява други такива прояви в други фабрики в Гданск, а по-късно и в цяла Полша. Валенса оглавява протестен комитет, който приготвя лист с 21 претенции на служащите.

Накрая комунистическата власт приема тези претенции и това довежда до така наречен Гданско съглашение сред стачкуващите служащи и властта. Един от най-важните резултати е признаването на правото на служащите да имат самостоятелен синдикат. Такъв е учреден още през август, а негов водач става Лех Валенса.

„ Солидарност “ бързо се разраства и в него влизат близо 10 милиона души – една четвърт от полското население.
 Лех Валенса на конгрес на
През декември 1981 година обаче комунистическият водач на страната Войчех Ярузелски афишира военно състояние. Лех Валенса и други водачи и деятели на „ Солидарност “ са задържани. На 8 октомври профсъюзът е неразрешен. Самият Валенса е пратен в пандиза, където прекарва близо година – до ноември 1982 година

Заради приноса си към битката за човешки права в Полша през 1983 година Лех Валенса получава Нобелова премия за мир. Отличието е признато от брачната половинка му.
 Съяругата на Лех Валенса Данута и най-големият им наследник Богдан получават Нобеловата премия за мир. Лех Валенса не желае да напусне Полша, тъй като се притеснява, че комунистическите управляващи няма да го пуснат да се върне
През идващите години той отново работи като механик и по едно и също време с това поддържа активността на тайните структури на „ Солидарност “. Отново провежда стачки от средата на 1988 година Комунистическите управляващи вземат решение да договарят с служащите през 1989 година

През юли същата година в Полша се организират първите отчасти свободни избори. Кандидатите на „ Солидарност “ печелят всички места в долната камара на Народното събрание, които не са непокътнати за комунистическата партия, и всички без едно места във възобновения Сенат. В резултат се основава първото некомунистическо държавно управление в Полша отпред с Тадеуш Мазовецки .

Заради приноса на Валенса към рухването на комунизма той е определен да събори първата плочка от огромно домино, което символизира Берлинската стена, на гала по случай 20-ата годишнина от рухването ѝ през 2009 година в Берлин.

„ Имаше два фактора. Първият беше вярата ми в Бог “, дава отговор той на въпрос по какъв начин е съумял да реализира идеята си в изявление от 2014 година „ Другият беше вярата ми в моята идея. Нищо друго. “
 Лех Валенса преди да събори първия блок от огромно домино, което символизира Берлинската стена, на гала по случай 20-ата годишнина от рухването ѝ Първият демократично определен президент
Следващата година Лех Валенса се кандидатира за президент. Той печели изборите на 9 декември 1990 година и става първият демократично определен президент на Полша след комунистическия режим.
 Лех Валенса през 1989 година
По време на ръководството на Валенса в Полша се организират първите свободни парламентарни избори, страната минава съм пазарна стопанска система и прави завой във външната си политика. Валенса договаря изтеглянето на руските войски от Полша, поддържа участието на страната в НАТО и Европейски Съюз, което става факт след края на неговия мандат като президент.

Като държавен глава той взима и решения, които не се правят оценка еднопосочно от болшинството поляци. През 1993 година той подписва закон за ограничение на правото на аборт в Полша. По-късно той продължава да се изрича против абортите, а няколко години по-късно брачната половинка му е един от основателите на петиция за цялостната им възбрана.

Подкрепата за Валенса през последните години от мандата му понижава. Основаната от него партия има слаб резултат на парламентарните избори през 1993 година, а самият той губи вота за президент през 1995 година

И до момента обаче Валенса продължава да взе участие в публичните процеси в страната си. Той е критик на ръководещата партия „ Право и правдивост “ поради погазването на правилата на правовата страна. В от 2016 година той предизвестява, че опитите за слагане на правосъдната система под контрола на изпълнителната власт ще доведат до „ разрушаването на Полша “ и споделя, че съгласно него Полша би трябвало да бъде изгонена от Европейски Съюз.
 Лех Валенса на митинг против правосъдната промяна на ръководещите в Полша, която целеше да сложи под техен надзор Върховния съд
Въпреки ролята на Валенса за рухването на комунистическия режим в Полша, има съмнения, че като млад той е сътрудничил на комунистическата загадка полиция. През 2000 година специфичен държавен орган за лустрацията излезе с решение, че Валенса не е бил помощник на коминистическата полиция. През 2016 година обаче въпросът още веднъж беше издигнат след публикуването на документи на тайната полиция, които съгласно полски държавен институт са подписани от него. Самият Валенса отхвърля да е сътрудничил на комунистическите управляващи.
 Лех Валенса през 1980 година
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР