Легенди се разказват сред народа за появата на мартеницата. Тук

...
Легенди се разказват сред народа за появата на мартеницата. Тук
Коментари Харесай

Легенда зa мартеницата

Легенди се описват измежду народа за появяването на мартеницата. Тук ще ви представим една от най-разпространените митове за мартеницата в българския фолклор.

 Легенда зa мартеницата

 infomax-logo-50-15-HW

Ето каква е легендата за мартеницата:

Българите се открили на Балканския полуостров и хан Крум преживявал сложни времена. Около територията на преди малко основаната страна имало доста врагове и ханът трябвало да защищава границите й. Една решителна борба предстояла на хана и той не можел да избере уместно място за сражението с византийците.

Сестрата на хан Крум тогава живеела в Бесарабия и една нощ сънувала неприятен сън за своя брат. Уплашена за хана, тя решила да му прати писмо, с което да го предизвести, че го грози заплаха. Написала писмото, привързала го с бял конец към крачето на една лястовичка и го изпратила с птицата.

По своя път летяла лястовичката, само че си наранила крачето, кръв потекла и обагрила белия конец. Една част от конеца станал червен. Когато пристигнала в българските земи, лястовичката донесла вестта на хан Крум от обичната му сестра.

Ханът схванал посланието, взел конеца със себе си и го носил за талиман в борбите. В сражението с византийците, той спечелил победа, имал дълъг и благополучен живот и с наслада ръководел българите. Целият български народ живял щастливо с него. Това се случило през месец март.

От този ден нататък останала традиция всички българи да носят мартеници. Мартеничката показва здраве и шанс. Българите носят мартеница за удача и триумф. Хората смъкват мартениците, когато видят лястовица.

Вярва се, че мартеницата защищава хората и къщата от зло, заболявания и уроки. Тя носи здраве, живот и триумф. Мартеницата се прави от извит червен и бял конец. След години хората почнали да прибавят към конеца златна паричка или мънисти. Червеният конец е знак на здраве, мощ, обич, а белият – непорочност, откровеност и живот.

 Легенда за мартеницата Снимка: https://unsplash.com/

С връзване на мартеница на 1-ви март, народът чества Баба Марта. По първата седмица на месец март може да се гадае за времето през годината.

Популярен бит е избирането на дата от месец март: в случай че си изберете един ден от март, може да гадаете каква година ще имате. Ако определеният ден е безоблачен, ще бъде късметлийска и добра. Ако е неприятно времето – ще срещнете спънки.

Вярванията за силата на мартеницата се вижда в гаданията. Ако я сложите под камък и след 10 дни ревизирате какво има под него, разбирате богата ли ще е годината. Ако я хвърлите в река, всичко лощо ще изтече с водата.

Сега традицията повелява да свалим мартеничката от ръката, в случай че забележим щъркел, цъфнало дръвче или лястовичка. Окачваме мартеничката цъфнало стръкче за здраве и шанс.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР