Легендата на ЦСКА - Димитър Пенев, разкри пред Тема спорт

...
Легендата на ЦСКА - Димитър Пенев, разкри пред Тема спорт
Коментари Харесай

Димитър Пенев: Локо сигурно си прави Панаирна купа

Легендата на ЦСКА - Димитър Пенев, разкри пред " Тема спорт " упованията си за утрешния край за Купата на България сред ЦСКА-София и Локомотив (Пловдив). Пенев е експерт във финалите, като има цели 11 извоювани купи като футболист и треньор - 9 национални и 2 суперкупи.

Г-н Пенев, пристигна ли време и алена България да се зарадва най-малко малко?

- А, чакайте, ние приказваме за футбол, не за партията, не сме в Народното събрание. Ние какъв брой пъти сме вдигали купата и купата... Свикнали сме към този момент, за какво да е пристигнало време.

Вие сте другари с Крушарски, несъмнено сте хванали някой бас за финала?

- Виждали сме се, ще се поздравим, само че това нищо не значи. От много години се познаваме с него. И той като Ганчев е състезателен човек. Те не са типични шефове на клубовете, а в действителност си горят за тимовете. Но ние няма да играем на терена. В Англия да сте видели президентите да тичат и да загряват по трибуните? Това единствено едно време в България ставаше. Някои президенти, с цел да покажат, че доста схващат футбола, слизаха на терена и ритаха. После палците ги боляха по една седмица (смее се). Те би трябвало да стискат торбата с мъни-мъни, другото да го оставят на изпълнителите.

Каква е прогнозата ви за финала?

- Един край, който е заслужен за българската купа. Не е албанска, не е сръбска, не е кубинска - наша си е. Сериозен мач. И Локо (Пловдив) е имал финали, знаем какви играчи са били там - Бонев, Гочо Василев... Но в този момент сме в такава обстановка, че се надяваме футболът ни да не е вдигнал температура около вируса. Ще бъде забавно. Аз постоянно ще съм от ЦСКА. Да не забравяме обаче, че във футбола стават доста изненади, доста неточности. Дано да забележим прекрасен мач, само че въпреки всичко давам преимущество на нашия тим. Тези дуели също по този начин би трябвало да облекчават националния селекционер. Във финалите се раждат нови национали, а старите си затвърждават мястото. На мача в сряда ще се съберат много селекционери - Бонев, Пенев, Марков, сегашният Дерменджиев и той ще е там. Да се надяваме, че нашите играчи няма да се запилеят, а ще покажат най-малко 80 % от себе си. Треньорът и той би трябвало да даде най-малко толкоз. Но преимуществото е за ЦСКА. Все отново имаме домакинство в София е мачът, не е в Пловдив. А и публиката чака с неспокойствие да си получи премията, т.е. купата. Но знаем и остарялата истина, че като нямаш шанс да вкараш половин гол повече от противника, не се получават нещата. Ще забележим какво ще стане. Обаче мачът няма да е помирение, като оня в Стара Загора. Много кротки бяха онази вечер... Както и да е. В последните дуели има усъвършенстване в играта на ЦСКА, което е деяние и на треньора, и на футболистите. Времето ще е прелестно, край е. Няма никакво значение преди какъв брой дни си играл. Такива пояснения не ги обичам - събрали се доста мачове. Ние не играем с 8-9 футболисти, по тази причина имаме 15-18. Значи рецептата би трябвало да я измислят треньорите и да нагласят нещата вътре. Надявам се, че няма да слушаме след финала и от двамата треньори, че са се събрали доста срещи.

По-малкото аудитория сигурно е в ущърб за ЦСКА...

- Виждаме какво е по цяла Европа и целия свят. Това са решения на държавното управление, на министъра на медицината, има си и президент на БФС. Това е ситуацията. Това са доста съществени неща и би трябвало да внимаваме със здравето.

На база последните мачове, би трябвало ли ЦСКА да усъвършенства представянето си в отбрана?

- Има си треньор, той си носи отговорността. Аз мога след мача да разясня. Тогава ще имам някакво усещане от обособените състезатели и като цяло. Предварително не мога да разясня дали ще си изпълнят дилемите. Ясно е, че в случай че някой вкара гол, ще го целуваме цяла нощ и ден. Всеки би трябвало да се концентрира върху това по какъв метод ще се означи попадение на противника.

Загубата с 1:6 в Разград по какъв начин ще повлияе на Локо?

- Имат си треньори, управление - те да му мислят. Локото от рано започнаха с приказки: " Купата е при нас ". Коя купа? Сигурно си вършат някоя нова, може да е Панаирна. Приказват си, и ние си приказваме, само че значимото е на финала да забележим по какъв начин ЦСКА печели.

Вие имате 9 извоювани купи - 5 като състезател и 4 като треньор, в това число 4:1 над Левски през 1988-а. Каква е рецептата в тези мачове?

- Рецептата е напътствията на треньорите да бъдат номер едно. После и на управлението - господин Ганчев си има своите задания и искане. Ние, които сме минали през треньорската специалност, постоянно има какво да подскажем. Иначе нашият сътрудник, в случай че свърши работа - продължава, взима изпитите сполучливо и това е. Когото и да питате - Бонев, Пенев, Марков, все това ще ви отговори. Защото сме минали през ЦСКА, били сме и треньори на националния тим и знаем. Имали сме триумфи и класирания. Иначе в играта на ЦСКА се вижда, че не вкарваме доста, само че и позволяваме рядко. Вечното дерби беше мач изключение този сезон. В някои линии в този момент се вижда горе-долу по някой проблясък. Има материал, само че нещо ни куцаше вътрешно. Може би състезателите са си говорили на " Вие ", а не на " Ти ".

Али Coy се отпуши, той ли ще е решителната фигура за ЦСКА?

- Дай Боже, да има отново шанса да вкара. Зависи и от него, и от защитата му в мача. Да забележим дали ще му лишават чисто топката или с нарушавания. Тук към този момент играят самостоятелните качества. Coy би трябвало самичък да си поеме своята отговорност. Но с един нападател е мъчно, тъй като е двойно охраняван. Обаче във футбола всичко се случва. Може да падне гол и след рико-шет или пък бранителите да го не помнят и да вкара. Coy си е значима фигура, това е ясно. Виждаме напоследък, че и британчето (б.р. - Кери) е потребно, може да я центрира, да я ритне отдалеко... И в двата тима има положителни реализатори. Знаем състезател номер едно за годината Димитър Илиев. Ясни са нещата. Няма с кой знае какво да се изненадаме двата тима.

Скоро навършвате 75 години...

- На 12 юли по паспорт, нищо, че съм роден на 10-ти. Това го напишете - ще диря позволение от премиера, с който се познаваме, по този мотив да ми обезпечи един аероплан и да ме прати да литна нанякъде. Отсега ми е ясно, че ще ми спукат тъпанчетата от поздрави, цяла седмица ще ми гърми главата. Та по този начин - в случай че може малко да литна ненапълно ще е хубаво (смее се).

efbet Лига 28 кръг, събота 27 юни  Славия 0:0краен резулат  ЦСКА-София
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР