Легендартият инвеститор милиардер, наричан още Оракулът от Омаха заради проницателността

...
Легендартият инвеститор милиардер, наричан още Оракулът от Омаха заради проницателността
Коментари Харесай

Защо Бъфет не инвестира в биткойни

Легендартият вложител милиардер, именуван още " Оракулът от Омаха " поради проницателността си - 91-годишният Уорън Бъфет, както е известно, е купил първата си акция на 11 години, а през днешния ден е в бизнеса от 80 години. Малко вложители могат да се похвалят с подобен опит, също така той е образец за поредност, мъдрост и здравомислие, довели го до голямо благосъстояние.

Живата легенда за вложението предлага здрав разсъдък и сдържаност във всичко. И несъмнено, Уорън Бъфет не е почитател на биткойна и другите криптовалути.

Би било неправилно да се мисли, че създателят на Berkshire Hathaway е омаян от триумфа си. Във всеки случай, той не си затваря очите за действителностите на живота.

Забележително изказване беше направено от Бъфет на последното общо заседание на акционерите на Berkshire Hathaway:

" Ако намиращите се в тази зала притежаваха цялата земеделска земя в Съединени американски щати и ми предложеха 1% дял на преференциална цена от 25 милиарда $, щях да им напиша чек още този следобяд. Ако на тези хора принадлежаха 1% от жилищните здания в Съединени американски щати и ми предложат дял от 1% да речем, за 25 милиарда $, бих написал още един чек. Всичко е доста просто. Но в случай че ми предложат всички биткойни, които съществуват в света единствено за $25, нямаше да ги приема. Какво бих правил с тях? "

Всъщност нещо сходно се чуваше от Бъфет през последните над 20 години - това е същият мотив, който той употребява във връзка с златото и всички активи, които не носят директен приход. Уорън Бъфет постоянно е предпочитал да влага в акции и компании, употребявайки фундаменталния разбор, се споделя в обява на Investing.com, на основата на информация от CoinTelegraph.

Ето по какъв начин разсъждава Бъфет по въпроса: къде да се влага

Да предположим, че можем да купим цялото злато в света за 10 милиарда $, само че след 10 или 20 години златото към момента ще бъде неподвижен материал. Каква е изгодата от него? Почти никаква. Това е непродуктивна инвестиция. Сега да предположим, че със същите пари купим компании, недвижими парцели и земя. Това е напълно друга история, защото тези активи създават артикули и услуги, т.е. те са индустриални активи.

Сега дано да видим какво е биткойнът. Това е код в база данни, който по формулировка е абстракция - т.е. символна система, която няма вътрешна стойност, която да е парична стойност. Биткойнът не е просто цифрова технология, а обществена технология и множеството вложители купуват биткойни в очакване на допустимо нарастване на цената, с цел да имат облага. Сам по себе си подобен код е ненужен, зад него няма базови активи, няма продуктивност, нито дивиденти. Всичко, което има биткойнът, е код, чиято цена варира. С други думи, биткойнът е умозрителен актив.

Както е известно, Уорън Бъфет не влага в неработещи активи. Всъщност причините му са много рационални. Това обаче не значи, че всеки обособен вложител, не може да влага на собствен риск в неефективни и/или спекулативни активи. Разбира се, на такива активи е по-трудно да се даде справедлива оценка, в сравнение с фирмите, и е доста мъчно да се планува какво ще бъде търсенето им в бъдеще. Обобщено казано, такава инвестиция е обвързвана с много висок риск.

Обаче един умел вложител може да вложи средства и в различни, в това число рискови вложения, в подтекста на оформяне на диверсифициран и уравновесен капиталов портфейл, показват финансови специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР